Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
5 Şubat 2020
Ay Tutulması Perspektifleri
Bilgiler
Yorum (0)
Ay Tutulması Perspektifleri
Hepimiz aynı Ay'ı mı görüyoruz? Evet, ama hepimiz onu farklı şekilde görüyoruz. Farklardan biri, paralaks olarak bilinen bir etki olan, Ay'ın arka plandaki yıldızlara göre görünen konumudur. Biz insanlar derinliği değerlendirmek için gözlerimiz arasındaki paralaksı kullanırız. Ancak, Ay'ın paralaksını görebilmek için çok daha uzak mesafelere, birbirinden yüzlerce ila binlerce kilometre uzaklığa, yerleştirilmiş gözlere ihtiyacımız var. Bir başka fark da Dünya'nın etrafındaki gözlemcilerin hepsinin küresel Ay'ımızın biraz farklı bir yüzünü görmesidir ki bu da librasyon olarak bilinen bir etkidir. Görsel, 21 Ocak 2019 tarihindeki tam Ay tutulmasının APOD'a gönderilen Dünya genelindeki birçok görüntüsünün bir bileşimidir. Bu görüntüler, her iki etkiyi de göstermek için aynı arka plan yıldızlarına karşı yansıtılmıştır. Bu görüntülerin doğru bir şekilde istiflenmesi, Ay tutulması sırasında Ay'a çarpan ve burada L1-21J olarak adlandırılan ve gönderilen bu görüntülerin hepsinin bir saniye içinde çekildiğini ortaya koyan tesadüfi bir göktaşı sayesinde mümkün olmuştur. Bir grup astronom; dünyanın dört bir yanındaki bağımsız amatör astronomların eş zamanlı gözlemlerinin yardımıyla bu halk tabanlı bilimsel çalışma görüntülerini kullanarak bu nadir olayın yerini, yörüngesini ve enerjisini belirleyebildi.
Görsel Kaynağı: F. Pichardo, G. Hogan, P. Horálek, F. Hemmerich, S. Schraebler, L. Hašpl, R. Eder; İşleme ve Telif Hakkı : Matipon Tangmatitham; Metin: Matipon Tangmatitham (NARIT)
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Çınar Civan
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
21
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close