Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Naci Caner
Üye 19 Kasım 3 Cevap
1

Benzemek istemiyorum ne yapmalıyım?

"herkes sonunda istemediği kişiyi bürünür" sözü var, Bende dusunce hareket olarak babama benzemek İstemiyorum ne yaparım bu konuda?
431 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Kardelen Uçar
Psikolog 25 Kasım

Babanıza benzemek istemediğiniz yönlerinizi fark edip bunları değiştirme kararlılığı göstermeniz, sizin kendi yolunuzu çizmenizde çok etkili olacaktır. İşte bu konuda yapabileceğiniz bazı şeyler:

1. Kendinizi Tanıyın ve Farkındalık Geliştirin

Babaya benzemek istemediğiniz hangi davranışlar, tutumlar veya düşünce biçimlerinden bahsediyorsunuz? Bu konuda netleşmek önemli.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle stres altında veya otomatik bir şekilde davrandığınızda benzer özelliklerin ortaya çıkıp çıkmadığını gözlemleyin.

2. Alternatif Tutumlar Geliştirin

Babaya özgü olmadığını düşündüğünüz davranış kalıplarını bilinçli olarak seçmeye çalışın. Örneğin, sabırlı olmak, sakin bir şekilde iletişim kurmak ya da empatiyi ön planda tutmak gibi farklı yaklaşımlar geliştirin.

3. Değişim için Kendinizi Eğitin

Tüm Reklamları Kapat

Kişisel gelişim, psikoloji ya da duygusal zekâ konularında kitaplar okuyarak veya eğitimlere katılarak kendinizi bu yolda güçlendirebilirsiniz.

Öfke kontrolü, etkili iletişim veya stres yönetimi gibi becerileri öğrenmek bu süreçte yardımcı olabilir.

4. Rol Model Belirleyin

Olmak istediğiniz kişiliğe sahip insanları gözlemleyin. Onların nasıl düşündüğünü, davrandığını ve sorunları nasıl çözdüğünü anlamaya çalışın.

5. Destek Alın

Eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa, bir terapistle çalışmayı düşünebilirsiniz. Terapiler, kökleşmiş davranış kalıplarını anlamanıza ve değiştirmenize yardımcı olabilir.

6. Kendi Hayatınızı Tasarlayın

Baba figürüyle değil, kendi değerleriniz, hedefleriniz ve hayalinizdeki benlik ile hareket edin. Hayatınızı kendi isteklerinize göre şekillendirmek, sizi özgün bir birey yapacaktır.

7. Sabırlı Olun

Kişilik özellikleri veya davranış alışkanlıkları zamanla değişir. Kendinizi bu süreçte yargılamayın; adım adım ilerlemeye odaklanın.

Tüm Reklamları Kapat

Unutmayın, kimse ailesinin veya çevresinin kalıplarına tamamen mahkûm değildir. Değişim mümkündür ve bunu başarmak sizin elinizde. 😊[1]

Kaynaklar

  1. Beck A.T. (1990). Cognitive Therapy Of Personality Disorders.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 22 Kasım

TERCİH MESELESİ!

Bizi biz yapan, farklı kılan görünüm, yetenek ve ölçülerimiz değil tercihlerimizdir!

Zikrettiğiniz söz bu çağa çok da denk düşen bir söz değil. Daha çok dar ve kapalı ortamda ömrünü tüketen geleneksel aile yapısı için uyan bir söz. Haliyle aynı ortamda ve sürekli aynı şekilde uyaranlara maruz kalındığında, hele ki alternatif başka örneklerin olmadığı bir ortamda, sadece babayla değil herkes herkesle benzeşir. Ya huyundan ya suyundan misali.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat günümüzde, bedensel olarak dar çevrelerde ömür tüketsek de zihinsel olarak, hele ki internet vasıtası ile, bütün dünya ile aynı anda bağ kurma ve sayısız farklı yaşamı ve görüşü tanıma ve değerlendirme imkanına sahibiz.

Bu bize, bizi biz yapacak olan sayısız ve farklı tercihlerde bulunma olanağı sağlar. Zira büyüklerin, “Yeni nesil bizden koptu, çok bozuldu, eskiden böyle miydi” vb. serzenişleri aslında onlarla benzeşilmediğinin, onların ağzından, en büyük itirafıdır.

Ancak bu bize, babamız yahut başkaları ve birer büyük olarak, hiçbir şeyleri ile benzeşmememiz için bir gerekçe de değildir. Belki de şunu gözetmek lazım: Doğru, yararlı ve akla yatkın olanı al, diğerlerini yok say. Güzel ve geliştirici yönlerini kendine uyarla, aklına yatmayan ve geriletici yönlerini kendinden uzak tut. İnan ki zor değil.

(Not: Özellikle bizim eğitim camiasında çok yaygın fakat bir o kadar da hatalı bir kanı vardır: “Öğrencilere en çok dayak atan öğretmen, öğrenciliğinde en çok dayak yiyen öğrencidir” derler. Oysa öğrenciyken ben dahil, hele ki bundan kırk sene önce dayak yemeyen öğrenci yoktur. Dönemimdekilerin çoğunu tanırım, çoğu meslektaşımdır ve dayak atan birine bile rastlamadım. Ancak, dayak yemiş-yememiş bilemem, yetersizliğinden kaynaklı, aklını değil öğrenciye yönelik fizik gücünü, cüssesini kullanan nice öğretmen de tanıdım. Bu tamamen bir tercihtir. Ve bu tercihin temelinde yatan şey, kişiliğin şekilleniş sürecindeki alternatiflerin kendisidir. Alternatiflerin bazıları bize bağlı değil fakat çoğunu biz yaratırız. Arayan illa ki bulur. Sevgiyle…)

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Özcan Köknel. (1985). Kişilik. Yayınevi: Altın Kitaplar. sf: 431.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ömer Faruk Öz
Evrim Ağacı YouTube izleyicisi 20 Kasım

Bu tarz aforizma, atasözü, fiyakalı söz gibi şeyleri çok ciddiye almana gerek yok. Doğa bu tarz laflarla çalışmıyor. Ama üzerine düşünmenin de zararı yok tabikide.

Örneğin:

"Ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe'yi." lafı doğru değil ama çok söylenir.

Tüm Reklamları Kapat

"Çocuk düşe kalka büyür" Çocuklar için de düşmek iyi bir şey değildir.

"Çok yaşayan bilmez, çok gezen bilir" Hayır çok yaşayanlar da bilir.

"Kışın başı pişenin yazın aşı pişer" Tarım sistemi bu şekilde çalışmıyor.

"Ak akçe kara gün içindir" Birikimler iyi zamanda da kullanılabilir. Özellikle yatırım yapmak için.

Tüm Reklamları Kapat

"Dayak cennetten çıkmadır" Yok öyle bir şey. Şiddeti meşrulaştırıyorlar.

"Sakınan göze çöp batar" Tam tersi dikkatli olmak daha güvenlidir.

Daha bunun gibi sonsuz tane var.

Kaynaklar

  1. ogmmateryal. Söz Varlığımız: Atasözleri | Ogm Materyal. Alındığı Tarih: 20 Kasım 2024. Alındığı Yer: ogmmateryal | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close