Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Din felsefesi yaparken “Neden” sorusunu sormamız sakıncalı mıdır, neden?

442 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Tabi ki sorabiliriz, fakat cevap alamayız!

Çünkü din felsefesi tüm dini öğretiler gibi ön kabullere dayanır. Bu konuda soracağınız neden içerikli sorulara da elbette ilk başta cevap alırsınız fakat bu cevaplar doğrulanıp yanlışlanabilen cevaplar olmaz.

Zira neden sorusunu da en fazla bir iki defa sorar ardından sistemin error vermesine neden olursunuz. Çünkü inanç kabullenmeyi gerektirir sorgulamayı yasaklar.

Tüm Reklamları Kapat

Kuşku en amansız düşmandır. Oysa soru kuşkunun, giderilmeye yönelik cevap arama aracıdır. Bu nedenle de bilimin bel kemiğidir.

Bu konuda esnek davranan ve nihai olarak bilimin henüz açıklayamadığını tanrıya dayandıran, geriye kalan her şeyi bilimsel temelde ele alıp , bilimin temel direği kuşkuculuğu Tanrı haricinde reddetmeyen yaklaşımlar az da olsa yok değil..

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Felsefede “neden” sorusunun sorulmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak din felsefesi dediğimiz konuda biraz dikkatli olmamız gerekmektedir, din felsefesi çok geniş bir kavram olmakla beraber bir çok inancı içerisinde barındırmaktadır. şayet din felsefesi ile ilgilenen kişiler eğer ki bir inanca sahipseler mutlaka kendi inançları doğrultusunda bazı dogmalarla yüzleşmek zorunda kalacaktır. Bu bir çok inanç için haram kötü ve yanlış bir davranıştır. Dolayısıyla felsefi açıdan neden sorusunun herhangi bir kusuru yok, ancak dogmatik yargılara sahip inançlar konusunda ciddi SORUNLAR oluşabilir. Bu her şeyden önce kişiye, içerisinde yaşadığı topluma ve toplumun kültürel mirası ile ortaya çıkan düşünce yapısına bağlıdır.

Kaynaklar

  1. Ahmet Cevizci. İlk Çağ Felsefesi.
  2. Afşar Timuçin. Eskiçağ Aydınlığı.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close