Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf O. Köse
Üye 20 Ekim
7

Turing Makinesi yahut bir Gödel Makinesi gerçekleştirilebilir mi? Gerçekleştirilebilir ise bu sizce nasıl olur?

465 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu 21 Ekim

Turing Makinesi dediğimiz şey aslında teoride kalmış bir hesaplama modeli ama günümüzdeki bilgisayarlar onun bir nevi gerçek versiyonu gibi düşünülebilir. Turing’in tanımladığı bu makine herhangi bir algoritmanın adımlarını simüle edebiliyordu ve bugünkü bilgisayarlar da bunu bir şekilde gerçekleştiriyor. Yani Turing Makinesi konsepti pratikte hayata geçmiş durumda diyebiliriz, teorik tarafı biraz arka planda kalsa da.

Gödel Makinesi ise başka bir boyuta taşıyor işi. Bu makine kendi algoritmasını değiştirebilen ve daha etkili yollar bulabilen bir yapıdan bahsediyor. Ancak iş pratiğe gelince bunu gerçekleştirmek oldukça zor. Çünkü bir algoritmanın kendi doğruluğunu garanti etmesi Gödel’in eksiklik teoremleri nedeniyle pek de mümkün değil. Yani böyle bir makinenin tamamen hatasız olacağını beklemek biraz iyimserlik olur.

Eğer bir Gödel Makinesi yapmak mümkün olsaydı önce yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak sistemin kendini optimize etmesine odaklanmak gerekirdi. Bunun yolu da evrimsel algoritmalar genetik programlama ya da derin öğrenme gibi yöntemlerden geçiyor. Yine de bu tür bir sistemin sınırları ve belirsizlikleri her zaman olacak. Ancak bu fikir gelecekte daha gelişmiş ve kendi kendine öğrenebilen yapay zeka sistemlerinin temelini atabilir diye düşünüyorum.[1][2][3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. P. Raatikainen. Gödel’s Incompleteness Theorems. (11 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: platostanford | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Schmidhuber. Goedel Machines: Self-Referential Universal Problem Solvers Making Provably Optimal Self-Improvements. (25 Eylül 2003). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
  3. T. E. O. E. Britannica. Turing Machine | Definition & Facts | Britannica. (23 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close