Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Vücut yağ oranı ile hafıza arasında bir bağ var mıdır? Varsa neden?

Geçen ay lise Biyoloji öğretmenimiz sınava hazırlık sürecinde yağ oranımızın öğrenmeyi ve hafızayı etkilediğini söyledi.Yağ oranı düşük bir bireyin sağlıklı şekilde oranı yükseltmesinin öğrenme açısından ona olumlu yönde etki edeceğinden bahsetti.Biraz araştırdım ama cevap bulamadım.Böyle bir şey gerçekten var mı? Yoksa o da başkasından mı duydu🙃?
165 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Araştırdığım kadarıyla...

Vücut yağ oranı ile hafıza arasında karmaşık ve tam olarak anlaşılmamış bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, daha yüksek vücut yağ oranlarının hafıza ve bilişsel işlevlerde gerilemeye yol açabileceğini göstermektedir. Diğer araştırmalar ise bu ilişkinin daha zayıf olduğunu veya hiç olmadığını öne sürmektedir.

Olası Bağlantılar:

İltihaplanma: Yüksek vücut yağ oranı, kronik iltihaplanmaya yol açabilir. İltihaplanma, beyne zarar verebilecek ve hafıza problemlerine yol açabilecek kimyasalların salınmasına neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsülin direnci: Yüksek vücut yağ oranı, insülin direncine yol açabilir. İnsülin, beyne glikoz girişini düzenler ve hafıza ve öğrenme için önemlidir. İnsülin direnci, beyne yeterince glikoz ulaşmamasına neden olabilir ve bilişsel işlevleri bozabilir.

Vasküler faktörler: Yüksek vücut yağ oranı, kan damarlarının işlevini bozabilir ve beyne kan akışını azaltabilir. Bu da hafıza ve bilişsel işlevlerde gerilemeye yol açabilir.

Hormonlar: Vücut yağ dokusu, hafıza ve öğrenmeyi etkileyebilecek hormonlar üretir. Yüksek vücut yağ oranı, bu hormonların dengesini bozabilir ve bilişsel işlevleri olumsuz etkileyebilir.

Bazı Önemli Noktalar:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm araştırmalar, yüksek vücut yağ oranının hafızayı olumsuz etkilediğini göstermemektedir.

Vücut yağ oranı ve hafıza arasındaki ilişki karmaşıktır ve diğer faktörlerden de etkilenebilir.

Kilo vermek ve sağlıklı bir vücut ağırlığı korumak, genel beyin sağlığı için önemlidir.

Düzenli egzersiz yapmak, hafıza ve bilişsel işlevleri korumaya yardımcı olabilir.

Yeterince uyumak, sağlıklı bir diyet yapmak ve stresi yönetmek de beyin sağlığı için önemlidir.

Sonuç olarak zararı hakkında çeşitli makaler olmasına rağmen faydası konusunda bir şeye rastlamadım.

Kaynaklar

  1. M. H. Thornhill, et al. (2016). The Effect Of Antibiotic Prophylaxis Guidelines On Incidence Of Infective Endocarditis. The Canadian journal of cardiology. doi: 10.1016/j.cjca.2016.02.074. | Arşiv Bağlantısı
  2. Euronews. Vücut Ağırlığı Arttıkça Beyin Küçülüyor, Alzheimer Riski Artıyor. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2024. Alındığı Yer: Euronews | Arşiv Bağlantısı
  3. BBC News Türkçe. İngiltere'de Beyin Sağlığını Kontrol Eden Yeni Bir Uygulama Ile Demans Vakalarının Azaltılması Hedefleniyor - Bbc News Türkçe. (18 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2024. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close