Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Ali Ayata
Üye 9 Şubat 2024 4 Cevap
6

Dinler gerçek olmasa bile gerekli bir icat olabilir mi?

Alttaki resim ülkelere göre dinsiz insanların tüm ülke nüfusuna oranı yansıtıyor. Üstteki resim ise ülkelerdeki insanların intihara meylini gösteriyor. Bu iki resmi kıyasladığımızda tam olmasa da benzer bir durum gözüküyor:Dinsizlikle intihara meyil durumu. Sorum şu şekilde: dinler gerçek olmasa bile insanlık tarihinde gerekli bir icat olabilir mi?
1,056 görüntülenme
Dinler gerçek olmasa bile gerekli bir icat olabilir mi?
Dinler gerçek olmasa bile gerekli bir icat olabilir mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ramazan Kılınç
Dini görüş 11 Nisan 2024

şimdi eğer dinlerdeki kötü davranışları kısıtlayan kurallar olmasa belki şuandaki seviyeye gelemezdik, insanlar birbirini öldürmeyi bırakmaz ve bundan haz alabilirdi yada kimse çalışmaz başkasının malına göz dikerdi, bu gibi nedenlerle dini kuralların gelişime katkısı olduğunu düşünüyorum

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kardelen Gözüküçük
Psikolojiyle ilgileniyorum. 11 Nisan 2024

İnsanlar pek şey hakkında sebep-sonuç ilişkisi kurarlar. Bununla bağlantılı olarak insanlar, var oldukları sürece yaşamın anlamını aradılar. Yaşamın anlamı kimi dini inanç sisteminde hayatı "ermiş" veya "bilge" olarak bitirebilmekti. Bu dinlerde insanlar, hayatlarında şu ana kadar yaptıklarına göre bir sonraki hayatlarındaki konumun yükseleceğine veya alçalacağına inanırlardı. [1] [2] Yani kendileri için çaba gösterirlerdi. Kendileri için çaba gösteren insanlar değerli olduklarına inanırlardı. Değer verdikleri şeyin soyunun devam etmesi için ölmemek, öldürmemek ve genel olarak iyi ve doğru kabul edileni yaymakla ilgilenirlerdi. Bu evrimsel olarak insanların hayata tutunabilmesine katkı sağlamış olabilir. [3]

İnsanlar bir şeyin değerinin olmadığını, bir şeyin tamamen anlamsız veya öyle olması gerektiği için öyle olduğunu kabullenmekte zorlanırlar. Bu yüzden farklı zaman dilimlerinde hemen hemen aynı sisteme sahip dinlerin var olmuş olması şaşırtıcı değildir. Pek çok dindeki temel kurallar yaşamı ve insan soyunu devam ettirmeye teşvik eden kurallardı.

Dini inancı olmayan veya inancını yitiren insanların intihar oranı, inanca sahip insanlardan daha yüksektir. [4] Herhangi bir dini inanca sahip olmamak, herhangi bir inanç sistemine bağlı olmadan insanın kendi vicdani kararlarını alabilme özgürlüğüne kapı açar. Bu toplumsal bir düzensizlik oluşturabilirdi, fakat yasaların var olduğu bir dünyada herkesin kendi kafasına göre vicdani kararlar vermesi pek mümkün olmaz. Yine de eylemlerinin sonuçlarında alacakları cezayı göze alabilecek insanlar var. Fakat bu dünyadan sonra onları başka ve sonsuz cezaların beklediğine inanan insanlar bu yasak ve yanlış kabul edilen eylemleri yapmaktan genellikle geri dururlar. Kısacası bu yasak ve yanlış olarak kabul edilen eylemleri tamamen bitiremiyor dinler bile. Yani bu konuda fayda sağlıyor dersek bile tam anlamıyla çözüm sağladığını söyleyemeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

İntihar etmek de dinlerin genelinde yasak kabul edilir. Yukarıda açıkladığım gibi insanların soyunun devam etmesiyle bağlantılı olabilir. Aynı zamanda her şeyi yarattığına inanılan ve kusursuz kabul edilen bir gücün eseri olan bir şeyi yok etmek insanın yapabileceği en kötü şeydir gibi düşünce sistemleri de vardır. Yani farkında olmadan bu şekilde düşünüp soyu devam ettirmek, insanların kendi kendilerine yaptıkları bir evrimsel devamlılığı etkileyen bir karar olmuş olabilir.

Kaynaklar

  1. W. Donniger, et al. Hinduism. (10 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2024. Alındığı Yer: Brittanica | Arşiv Bağlantısı
  2. F. E. Reynolds, et al. Buddhism. (10 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2024. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. M. B. Rappaport, et al. The Emergence Of Religion In Human Evolution. sf: 268.
  4. J. Osafo. Exploring The Role Of Religion In The Recovery Experiences Of Suicide Attempt Survivors In Ghana. (30 Mart 2023). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2024. Alındığı Yer: bmc psychiatry | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kağan Demirci
Teolojiyle ilgilenirim 11 Nisan 2024

"Dinler, gerekli birer icat mıdır?" Buna değinecek olursam kısmen Hayır kısmen de evet derdim, burada soruya hangi açıdan baktığına bağlı. Dinden kasteddiğiniz genel bir tanımsa dünyada bilinen bazı yaygın dinlerde kıtal (savaşma anlamında cihat) anlayışı olduğunu biliyoruz. Mesela Yahudilerin kendi görüşüne göre, onlara Tanrı tarafından belirli topraklar vaadedilmiştir. (RAB, kulu Musa'nın ölümünden sonra onun yardımcısı Nun oğlu Yeşu'ya şöyle seslendi: “Kulum Musa öldü. Şimdi kalk, bütün halkla birlikte Şeria Irmağı'nı geç. Size, İsrail halkına vereceğim ülkeye girin. Musa'ya söylediğim gibi, ayak basacağınız her yeri size veriyorum. Sınırlarınız çölden Lübnan'a, büyük Fırat Irmağı'ndan –bütün Hitit ülkesi dahil– batıdaki Akdeniz'e kadar uzanacak. Yaşamın boyunca hiç kimse sana karşı koyamayacak; nasıl Musa ile birlikte oldumsa, seninle de birlikte olacağım. Seni terk etmeyeceğim, seni yüzüstü bırakmayacağım.) (Bknz: Yeşu: 1) Dinler tarihsel bağlamda çoğu zaman Monarşileri pekiştirmiştir, çeşitli savaşlara neden olmuştur. Özellikle "Vaadedilen toprak" iddiası günümüzde bu kanlı çatışmaların sürmesine yol açıyor. Dinlerin insanlığa olan bence katkıları da var ama günümüzde artık din kurumunu önemli görmüyorum, tarihsel açıdan katkıları var sadece. Mesela evrensel ahlak oluşumunda dinlerin de mutlaka belli bir oranda katkısı var. Ben zararlı veya faydalı demeyi doğru bulmuyorum, her iki açıdan da katkıları var.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emin Taş
Emin Taş
1,116 UP
Öğrenci/Araştırmacı 10 Şubat 2024

Selamlar soruya baktığımızda gerçekten mantıklı ve güzel bir soru gerçekten dinler gereklimi düzeni sağlamak için din gerekebilir mi ? dini kullanmak doğru mudur? Gerçekten din tarih boyunca kural sağlayıcı ve caydırıcı bir güç olarak kullanılmıştır eski hükümdarlar tatlarını din ile sağlamlaştırmışlar gene dinden kural koyma konusundada faydalanmışlardır.Yani din önceden beri kural koyucu güç sağlayıcı olmuştur. Peki din olmadanda sağlam bir toplum düzeni kurulabilir mi ? Bunun cevabı evet olacaktır Çek Cumhuriyeti ve Estonya gibi ülkelere baktığımızda halkın önemli bir kesiminin dinsiz olduğunu görüyoruz lakin suç orani hayli düşük peki bu nasıl olabilir ahlaki eğitim ve uygun ortamlar ile bir insanın kişiliğini belirleyen nedir ? Tabikide genleri ve çevresidir(aldığı eğitim,coğrafi konum, ailesi vb) eğer yeteri kadar bu çevreyi ve eğitimi iyi tutarsak kişiliklerini bu yönde şekillendirmeye çalışırsak ve bu yönde eğitim verirsek eminim ki suç orani azalacaktır. Peki bunu yapma henüz imkanımız yoksa çevre vb. ortamlara maalesef ki dini bu yönde kullanmaya devam edebiliriz .

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close