Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 27 Kasım 2022 5 Cevap
3

Tanrı yoksa kutsal kitapları kim ve kimler ve neden yazdılar?

Tanrı yoksa kutsal kitapların yazılma sebebi halkı egemenliğe tâbi tutmak mı? Ve eğer tanrı yoksa kutsal kitapları yazdıranlar bu kaynağı (kitapların içeriği, ayetler vs.) nereden buldular? Yazdırırken çevrelerindeki insanların tepkilerinden çekinmemişler midir? Sonuçta topluma görülmeyen bir varlıktan gelen mesajları yazdırmaya koyuluyorsunuz!?
1,523 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Only Lgbt
Only Lgbt
55K UP
Felsefe ile ilgileniyorum. 6 Aralık 2022

Tek boynuzlu atlar yoksa kimler neden ve nasıl yazdılar? Bunun kaynağını nereden buldular? Gökte sinirli ve yıldırım fırlatan bir adamı nasıl yazabilirler ki? Uçan Spagetti Canavarı nasıl her şeyin yaratıcısı olabilir? Yazarken çevredeki insanların tepkilerinden çekinmemişler midir? Sonuçta topluma görülmeyen bir varlıktan gelen mesajları yazdırmaya koyuluyorsunuz?!

141 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Sert
Ali Sert
84K UP
Düşünür çok Düşünür 6 Aralık 2022

Bu sorunun cevabı " ya Tanrı varsa" olacaktır. Ama yine de açmaya çalışalım. İslam dışındaki semavi dinlerin kutsal kitaplarının yazılma ve günümüze kadar gelme tarihi süreçleri çok uzun olduğu için onları atlayıp doğrudan Hz Muhammed ve Kur'an hakkındaki tarihi gerçekleri yazarak devam edeyim.

Hz Peygamber'in hayatını dikkatlice okuyanlar anlayacaktır ki O, hayatında bir kez olsun yalan söylememiştir[1][1]. Hz Peygamber tam olarak ümmi idi yani okuma yazması olmadığı gibi hayatında kimseden eğitim almaya da fırsatı olmamıştı. Eğer 40 yaşında Peygamberliğini ilan etmeden önce böyle bir durum olsaydı dostundan daha çok olan ve de bilgiye ve imkana sahip düşmanları tarafından mutlaka belgelenirdi. Kimse ona ümmi değildi diyememiştir. Kur'an 23 yıl gibi uzun bir sürede dostlarının ve düşmanlarının yaşadıkları olaylarla bağlantılı olarak parça parça ayet ayet inmiştir. Sahabeler tarafından ezberlenmiş ve kağıtlara not alınmış Hz Peygamber'in vefatından sonra da kitap haline getirilmiştir. Böyle uzun süre içinde başkalarının ezberlemelerine ve yazmalarına muhtaç şekilde çetin mücadeleler, savaşlar ve göçler arasında okuma yazması ve eğitimi olmayan bir insanın kafasından böyle bir kitabı yazması imkansızdır. Kur'an'ın 1400 senedir okunan ve dikkatli inceleyenlerin hiç bir çelişki bulamadığı bir kitap olması ancak Allah tarafından gönderilmesi ile izah edilebilir. Eğer bu kitap birileri tarafında dikte edilseydi düşmanları, özellikle Mekkeliler, Hristiyan ve Musevi düşmanları bunu mutlaka ısrarla günümüze taşırlardı. Hz Peygamber'in etrafında ne böyle birileri bulunmuş ne de hayatında böyle bir imkana sahip olmuştur. Hayatı hep mücadele ile geçen bir insan kendine bilgi dikte edecek birilerini nereden bulacaktır. Artı sahebelerden böyle en ufak bir söz bile ifade eden çıkmamıştır.

Görülmeyen bir Tanrı'dan bir kitap geldiğini söyleyen bir insan alacağı tepkilerden tabi ki çekinecektir. Hz Muhammed de ilk ayetler inip kendisine Paygamberlik geldiğinde bu korkusunu etrafındakilere ifade etmiştir. O da biliyordu ona karşı çıkanların olacağını ve bin bir türlü eziyet ve işkence yapacaklarını, o da biliyordu onu memleketinden çıkacakların, öldürmek için planlar yapacaklarını, o da biliyordu dostundan daha çok düşmanı olacağını, o günün en büyük devletlerini karşısına alacağını, bütün bir Arabistan'ın üzerine yürüyeceğini fakat Allah bir kere emretti mi canını dişine takar ve yoluna devam ederdi. Ya da tersinden düşünelim 40 yaşına gelmiş bir insan sırf dünyalık için ya da devlet yöneticiliği için bu kadar eziyete ve sıkıntıya katlanmayı göze alır mıydı? Ki Mekkelliler onun önüne Peygamberlik davasından vazgeçmesi karşılığında hem para mal mülk adına her şeyi önüne sermişti hem de Mekke'nin yöneticiliğini teklif etmişlerdi ve tabi kabul etmedi. Bu anlattıklarım azıcık İslam tahini okuyanların bilecekleri şeyler olduğu için fazla uzatmak istemiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

138 görüntülenme

Kaynaklar

  1. byvm.kapadok. Alev Alatlı'nın Derlemesiyle Bizi Biz Yapan Metinler. Alındığı Tarih: 6 Aralık 2022. Alındığı Yer: byvm.kapadokya | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Civan Tugrul
Civan Tugrul
26K UP
Almanya mühendis 20 Şubat

Tanrı varsa da bir kitap yazmasını beklemezsiniz ben tanrı olsam bütün insanlara gökten gösteririm kendimi ve bunları bunları yapmayın derim , yazılı olan bir şeye tam anlamıyla inanmak yada anlamlandırmak çok yanlış oluyorki, dinlerde ki bu sünnet mezhep yorum problemleri de tam olarak burdan çıkıyor, ozaman şu sonucu çıkartabiliriz burdan tanrı değil de insanlar günün koşul ve şartlarına göre isteklerini ve önerilerini yazmış olabilirler mi bunu tanrıya atıf etmiş olabilirler mi Sümerler’den başlayarak

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serkan Yağlı
Araştırmacı 18 Ekim

Efsaneler tarihine girişe "Dinsel Efsanelerin Kökeni: İbrani Dinlerin Marksist Eleştirisi" kitabıyla başlanabilir. Kitaptan bir alıntı:

"Kutsal metinleri ve dönemin diğer kaynaklarını tarihsel okumalar temelinde üretici güçlerin dinamiği ve arkeolojik bulgularla destekleyen yazar, "müjdelenen söz" çerçevesinde aşkınsal, doğaüstü olanın yüceltilip her fırsatta bedenin ve en aşağıdaki yoksulların hedef alındığını ortaya koyar. Nitekim, zenginliğin yoksullara kısmen "pay edilmesini" ancak iman (fide-s), yani sadakat ile bağlanma temelinde şart koşan örgütlü dinsel güçler, ilahi güçle insan arasındaki rabıtayı -"rel(l)igio"- tekellerine alıp kendilerine tabi kıldıkları ölçüde din niteliğini kazanmaktadır.

Kitap, Rabbinik hareketle başlayıp daha sonrasında piskoposluk ve İslami cemaatler yoluyla sosyal yardımlar adı altında örgütlenen geleneklerin günümüz iktidarlarının en önemli yatırımı olduğunu da gözler önüne sermektedir. Örgütlü dinlerin, sınıflı-devletli toplumların ideolojik aygıtlarına ve aynı mantıkla yanlış bilince indirgenmesi riskine dikkat çeken yazar, çözümü Faustvari bir deyişle, "başlangıçta eylem vardı" nidasıyla sokakta ve sınıf mücadelesinde arar."

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Halit Kaçar
Halit Kaçar
4,353 UP
Öğrenci 19 Şubat

Kutsal kitapların yazılma sebebi ilk olarak siyasi otoritedir siyasal anlamda bir otorite kurmak istiyorsanız kesinlikle dini kullanabilirsiniz. İkinci sebebi insanların gözlemlediği şeyleri açıklayamaması ve açıklamak için kolayı seçerek tanrı yarattı demeleri. Üçüncü sebep bir yakınını kaybeden birey onu bir daha göremeyeceğini anladığı için dünyası başına yıkılır bunun için bir arayışa gider ve en sonunda kendi ürettiği şeye inanır. Dördüncü sebep ölümden sonraki korku ölümden sonra ne olacak acaba diye düşünürseniz işin içinden çıkamazsınız bu yüzden kolaya kaçarak öbür dünya fikri ortaya çıkmıştır. Kutsal kitapları yazdıranların çoğu gördüklerinden ve duyduklarında etkilenip ayetler yazdırdı semavi dinlerin kökeni sümer mitolojisine dayanır birçok benzerlik var. Evet tabikide tepkilerinden çekindiler tarihte birçok dine karşı ayaklanma oldu. Kısaca bir özet yapacak olursak dinlerin ve kutsal kitapların oluşturulma sebebi siyasi otorite, ölüm korkusu, sevdiğini bir daha göremeyecek olmak ve açıklayamadığımız şeyler için kafa yormadan kolay bir açıklama bulmak. Daha birçok nedenler var.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close