Evren ilk meydana geldiğinde evrende madde ve enerji için hangi kanunlar varsa ise bu gün de o kanunlar geçerli. Öyle olmasaydı bu gün bilim diye bir olgu olmaz hiç bir varlık gözlem ve deney yoluyla incelenemezdi.
Evrende hiç kimsenin inkar edemeyeceği bir düzen ve hassas ölçülülük söz konusu. Kaosun evrenin hiçbir yerinde yeri yok. Big bangin patlamadan günümüze kadar ki her bir aşamasında muhteşem olaylar gerçekleşiyor. Enerji, madde ya da zaman yok dolayısıyla bu olayın öncesi diye bir şey de yok. Bu olay neyin içinde gerçekleşiyor bilmiyoruz. Atomdan daha küçük yoğun bir sıvı bir plazma buna kristal de deniyor muhteşem bir sıcaklık ve basınç altında patlıyor. Saniyenin milyonda biri gibi bir anda aşıktan daha hızlı bir şekilde parçalanma oluyor ve everenin ilk ve değişmez yasaları kütle çekimi, elektromanyetizma, zayıf ve güçlü nükleer kuvvet oluşuyor.
Proton ve elektronların oluşması, evrenin yoğun sıvımsı bir plazmayla dolması, maddenin antimaddenin meydana gelmesi, atomun ve kütle çekiminin oluşması, sonra galaksilerin gezegenlerin meydana gelmesi bunlar ve sayamadığımız nice muhteşem olayın meydana gelmesi ve bunların bir saniyeden daha kısa bir zamanda gerçekleşmesi. Bu olayların her biri milyonlarca ihtimalden en uygununun seçilmesi ve her bir aşaması hesaplanarak-bilinerek evrenin böyle mükemmel bir ölçüye uygun tasarlanması ile mümkündür. Bu aşamalardan herhangi bir unsurda en ufak bir sapma bu gün evren dediğimiz şeyin oluşmasını imkansız kılar. Örneğin ilk dört yasa olmasa ne proton-elektron ne madde-antimadde ne de enerji olurdu.
Şöyle bir örnek verelim diyelim ki şimdiye kadar hiç benzeri yapılmamış her bir karesi yeni bir uzay aracı yapacak olalım. Ama aracı nasıl yapacağımızı neresinde ne kullanacağımızı bilmeyelim. Elimizde neyin nereye konacağına dair en ufak bir plan dahi olmasın. Bu durumda bile sonuç bellidir. ''Rastgele'' diyerek projeye başladığınızda neresinden başlarsanız başlayın her bir aşamasında karşınıza duruma göre yüzlerce binlerce ihtimal çıkacak o ihtimallerden birini seçerek gerekli parçayı yapıp diğer aşamaya geçeceksiniz ve yapacağınız aracın her bir parçası için bu yaşanacak ve aracı tamamladığınızda her bir parçası diğer binlece parçasıyla uyumlu çalışan eksiksiz ve benzersiz bir araç yapmış olacaksınız. Plansız ve tasarımsız böyle bir sonuca ulaşmak imkansız gibi bir şeydir.
Bu örnekte aracı yapacak kişiler akıllıdır, ne yapacaklarını bilmektedir, bir amaç vardır. Fakat big bangde gerçekleşen olay her aşamasında milyonlarca ihtimalden birinin seçilmesi daha sonraki aşamalara uygun bir yol izlenmesi ilk an ile son hali arasında en ufak bir uyumsuzluk olmadan amaca doğru hiç sapmadan hızla ilerlemesi söz konusu. Bu mükemmel bir tasarım ve plan gerektirmez mi?
Sonuç olarak inanmak tabi ki insanın kendine kalmış bir olaydır. Ben kendi adıma her öğrendiğim bilgi ile aksine ihtimal vermeyecek şekilde bir Tanrı'nın bu evreni ve içindeki canlıları yarattığına ve o Tanrı'nın isminin de Allah olduğuna inanıyorum.