Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yakın Bir Galakside Büyük Bir Karadelik Uyanıyor Olabilir!

2 dakika
374
Yakın Bir Galakside Büyük Bir Karadelik Uyanıyor Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Aralık 2019'da Kaliforniya'daki Palomar Dağı'nda bulunan bir teleskop, Zwicky Geçici Tesisi, astronomları, Dünya'dan 300 milyon ışık yılı uzaklıkta, Başak takımyıldızında yer alan ve bir galaksiden gelen ani bir parlamaya karşı uyardı. Teleskop olmasaydı dikkate alınmayacak olan parlamanın şiddeti dört yıl boyunca çalkantılı bir şekilde bir şekilde düşüp yükselse de bugün bile devam ediyor. Bu tür bir parlamanın bu kadar uzun sürmesi, tipik kozmik fenomenlerle açıklanamayacak kadar alışılmadık bir durumdur.

Keşfi yöneten Almanya'daki Avrupa Güney Gözlemevi'nden gökbilimci Paula Sánchez-Sáez yaptığı açıklamada, bu davranışın daha önce görülmediğini belirtti.

Araştırmacılar, galaksinin kalbinde dev bir karadeliğin uykusundan uyanıp etrafındaki gazı yutarak yeniden canlandığından şüpheleniyor. Bu gaz halindeki madde, kozmik uçuruma düşmeden hemen önce yüksek sıcaklıklara ulaşıyor ve Zwicky teleskobu tarafından tespit edilebilecek ışık gösterileri oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sánchez-Sáez ve meslektaşları yaptığı açıklamada, eğer durum gerçekten böyleyse, ilk kez bir karadeliğin "açıldığına” tanık olacaklarını söylüyor. Güneşimizden bir milyon kat daha ağır olan ve en az son yirmi yıldır "uyuyan”, SDSS1335+0728 adlı galakside yer alan bu karadelik ile ilgili Şili'deki Milenyum Astrofizik Enstitüsü'nden yazarı Lorena Hernández García ise şöyle söylüyor:

Karadeliğin içinde bulunduğu galaksi SDSS1335+0728'in yıllardır gökbilimciler tarafından gözlemleniyor, ancak 2019'da başlayan parlamaya benzer bir olay gerçek zamanlı olarak daha önce hiç gözlemlenmedi.

Araştırmacılar, 2019’dan önce ve sonra birden fazla teleskop tarafından toplanan arşiv gözlemlerini analiz ettikten sonra, galaksinin ultraviyole, optik ve kızılötesi dahil olmak üzere birçok dalga boyunda "çok daha fazla ışık" yaydığını keşfetti.

Dört yıl süren parlama, talihsiz bir yıldızın bir zamanlar kara deliğe çok yaklaştığını ve parçalandığını gösteriyor olabilir, ancak karadelik kaynaklı yıldız ölümleri en fazla birkaç yüz gün sürer. Astronomlar, karadeliklerin yakınındaki maddeleri ne hızla yuttuklarını, bu süreçlerin karadeliklerin ev sahibi galaksilerinin milyarlarca yıl boyunca nasıl evrimleştiğini öğrenmeye devam ediyor.

Bu yıllarca süren parlamanın, yıldızların içsel nükleer füzyon için gerekli yakıt kaynağını tükettiklerinde meydana gelen süpernovalardan kaynaklı olması da olası değildir. Çünkü, bu olaylar genelde günler veya birkaç ay sürer. Sánchez-Sáez, sözlerini şöyle tamamlıyor:

Şu anki verilerle, bu senaryolardan hangisinin gerçek olduğunu çözmek imkânsız. Kaynağı izlemeye devam etmemiz gerekiyor.

Bu bulguları açıklayan bir makale Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanmak üzere kabul edildi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/09/2024 16:02:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17936

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Arı
Bilim Tarihi
Özel Görelilik
Salgın
Gazetecilik
Dünya Sağlık Örgütü
Evrimsel Psikoloji
Evrim Teorisi
Dünya
Güve
Eşey
Psikoloji
Kimyasal
Kas
Avcı
Çocuklar
İspat Yükü
Ara Geçiş Türleri
Biyokimya
Nükleotit
Mikoloji
Jüpiter
Jinekoloji
Kuantum
Aşı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yakın Bir Galakside Büyük Bir Karadelik Uyanıyor Olabilir!. (22 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17936
Derin, U. (2024, June 22). Yakın Bir Galakside Büyük Bir Karadelik Uyanıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved September 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17936
U. Derin. “Yakın Bir Galakside Büyük Bir Karadelik Uyanıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17936.
Derin, Ufuk. “Yakın Bir Galakside Büyük Bir Karadelik Uyanıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/17936.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close