Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal Medyada Çok Vakit Geçirmek, Kâbuslara Neden Olabilir!

Sosyal Medyada Çok Vakit Geçirmek, Kâbuslara Neden Olabilir! Neuroscience News
1 dakika
292
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medyada ne kadar çok zaman geçirirseniz, sıkıntıya ve uykunuzun bölünmesine neden olan ve iç huzurunuzu etkileyen sosyal medyayla ilgili hoş olmayan rüyalar görme olasılığınız o kadar artar.

Flinders Üniversitesi'nden Reza Shabahang, sosyal medyanın geniş ve hızlı bir şekilde benimsenmesinin, rüyalar da dahil olmak üzere hayatın çeşitli yönlerini etkileme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.[1] Eğitim, Psikoloji ve Sosyal Hizmet Fakültesi'nden Shabahang, şöyle anlatıyor:

Sosyal medya hayatımızla giderek daha fazla iç içe geçtikçe, etkisi uyanık olduğumuz saatlerin ötesine bile geçip rüyalarımızı etkileyebiliyor.

Shabahang, sosyal medyanın kabuslarımıza nasıl katkıda bulunabileceğini ölçebilen yeni bir ölçek olan Sosyal Medya Kâbus İlişki Ölçeği (SMNS) geliştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Shabahang , SMNS’in rüya görme, kâbuslar ve medya ile rüyalar arasındaki ilişki üzerine taranan literatürün çaresizlik, kontrol kaybı ve mağduriyet gibi sosyal medya kullanımıyla ilgili belirli temalara entegre ederek geliştirildiğini belirtiyor:

Çalışmamız, siber zorbalık, çevrimiçi nefret veya aşırı sosyal medya kullanımı gibi sosyal medyayla ilgili temaları içeren kabuslar olarak tanımlanan sosyal medyayla kâbusları kavramını ortaya koyuyor.

Sosyal medyayla ilgili kabuslar nispeten nadir görülse de, günlük yaşamlarında sosyal medyayı daha fazla kullananların sosyal medyayla ilgili kabuslar görme olasılığı daha yüksektir ve bu kabuslar anksiyete, depresyon ve uyku kalitesinde düşüş gibi olumsuz ruh sağlığı sonuçlarıyla ilişkilidir. Shabahang, çalışmayı şöyle yorumluyor:

Bu çalışma sosyal medya kullanımı, ruh sağlığı ve uyku kalitesi arasındaki karmaşık ilişkilere ışık tutuyor.

Yapay zeka ve sanal gerçeklik de dahil olmak üzere teknoloji ve medyadaki hızlı ilerlemelerin yanı sıra bu teknolojilere artan bağımlılık ve derin entegrasyonla birlikte, teknolojik ve medya içerikli rüyaların daha sık görülmesi beklenmektedir.

Yazar, teknoloji gelişmeye devam ettikçe, sosyal medyanın kullanıcıların rüya görme deneyimleri üzerindeki etkileri daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği konusunda uyarıyor:

Gelecekteki çalışmalar, yapay zekanın tehlikesine yönelik oluşan algılar ilgili kâbuslar görme gibi konuları inceleyerek bu araştırmanın kapsamını genişletme potansiyeline sahiptir.

Çalışma, sosyal medyayla ilgili kâbusların ortaya çıkmasını azaltmak için sosyal medyanın sorumlu ve dikkatli bir şekilde kullanılmasını gerektiğini vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ R. Shabahang, et al. (2024). Social Media-Related Nightmare — A Potential Explanation For Poor Sleep Quality And Low Affective Well-Being In The Social Media Era?. BMC Psychology, sf: 1-10. doi: 10.1186/s40359-024-01605-z. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/06/2024 06:20:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17661

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Obstetrik
Doğa Olayları
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Kahve
Deniz
Kuyruksuz Maymun
Genel Görelilik
Biyografi
Evrim Teorisi
Homo Sapiens
Devir
Küresel Salgın
Türleşme
Müzik
Özel Görelilik
Metal
Anne
Yüz
Aşılar
Filogenetik
Fotosentez
Bilim İnsanları
Carl Sagan
Kuantum Mekaniği
Zihin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Sosyal Medyada Çok Vakit Geçirmek, Kâbuslara Neden Olabilir!. (21 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17661
Derin, U. (2024, May 21). Sosyal Medyada Çok Vakit Geçirmek, Kâbuslara Neden Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved June 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17661
U. Derin. “Sosyal Medyada Çok Vakit Geçirmek, Kâbuslara Neden Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 21 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17661.
Derin, Ufuk. “Sosyal Medyada Çok Vakit Geçirmek, Kâbuslara Neden Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 21, 2024. https://evrimagaci.org/s/17661.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close