Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sıvı Halde Keşfedilen En Eski Şarap Bir Roma Mezarında Bulundu!

Sıvı Halde Keşfedilen En Eski Şarap Bir Roma Mezarında Bulundu! The Guardian
3 dakika
559
Tüm Reklamları Kapat

Bu, şimdiye kadar orijinal sıvı halinde keşfedilen en eski şarap. Kırmızımsı kahverengi ile tadının oldukça yoğun olduğu söylenebilir. Muhtemelen beyaz şarabın İspanya'nın güneyindeki bir kül kavanozuna dökülmesinden bu yana geçen 2000 yıl içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar nedeniyle rengi kırmızımsı kahverengi oldu. Kavanozda diğer şeylerin yanı sıra bir Romalı birinin yakılmış kemikleri de bulunması, şarabın muhtemelen oldukça yoğun ve kuvvetli olduğunu gösteriyor.

Cordoba Üniversitesi'ndeki uzmanların yaptığı analizler, beş yıl önce Endülüs'ün Carmona kasabasında kazara keşfedilen nadir ve dokunulmamış bir Roma mezarında bulunan bir kavanoz içindeki sıvının şeri benzeri bir yerel şarap olduğunu ortaya çıkardı.

Journal of Archaeological Science: Reports dergisinde yayınlanan bu keşiften önce rekoru elinde tutan sıvı halde korunmuş en eski şarap, 1867'de Almanya'nın Speyer kenti yakınlarında bir Roma mezarından çıkarılan ve yaklaşık M.S. 325 yılına tarihlenen Speyer şarap şişesinin içindeydi.

Tüm Reklamları Kapat

Kavanoz, 2019 yılında Carmona'daki evlerinde tadilat yaptıran bir ailenin bir mezara rastlaması ile ortaya çıkarıldı. Şarabın analizini yürüten Córdoba Üniversitesi'nden organik kimyager José Rafael Ruiz Arrebola şöyle anlatıyor:

Bu, kayadan kazılmış bir batık mezar. Bu da onun 2.000 yıl boyunca ayakta kalmasına olanak tanımış. Evin sahipleri şehrin arkeoloji departmanını hemen aradı, onları takdir etmek gerekiyor. Mezar hiç yağmalanmamıştı. Bölgedeki arkeologlar, mezarın inanılmaz derecede sıra dışı olduğunu hemen fark etti. Romalılar ölümde bile gururluydular. İnsanların mezarları fark etmesi için mezarlarının üzerine kuleler gibi anıtlar inşa ederlerdi. İnsanların hafızasında kalmak istiyorlardı.

Mezar, altısında her biri kireçtaşı, kumtaşı veya cam ve kurşundan yapılmış kavanozlar bulunan sekiz gömü bölgesi içeriyordu. Her kavanozda tek bir bireye ait yakılmış kemik kalıntıları bulunuyordu. Kavanozların iki tanesinde ölenlerin isimi yazılmıştı: Hispanae ve Senicio.

Mezar, geçen yıl araştırmacıların kavanozların birinde 2.000 yıllık paçuli kokulu bir Roma parfümü olan kristal bir şişe bulmasıyla manşetlere çıkmış olsa da bütün sırlar henüz aydınlatılmış değildi. Ruiz Arrebola şöyle anlatıyor:

Arkeologlar kavanozu açtığında ve onun bir sıvıyla dolu olduğunu gördüğünde daha büyük bir sürprizle karşılaştılar. Kavanozdabir adamın yakılmış kemikleri ve iki başlı Janus ile süslenmiş altın bir yüzük de vardı. Bu yüzük sonradan konmuştu, yüzüğün ölen adam yakılırken parmağında anlaşılıyordu. Ayrıca bedenin yakıldığı yatağın metal ayakları olduğunu düşündüğümüz malzemeler de oradaydı.

Araştırmacılar, kavanozdaki cam şişe içindeki yaklaşık beş litre kırmızımsı sıvının yoğuşma veya su baskını sonucu oluşamayacağını veya oraya gelemeyeceğini tespit ettikten sonra sıvıyı analiz etti. Testler, sıvının pH değerinin 7.5 olduğunu ve günümüz şaraplarına benzer kimyasal elementler içerdiğini ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Kimyagerler, bundan sonra belirli bir maddenin ne olduğunu kesin olarak söyleyen kimyasal bileşikler olan biyobelirteçleri aradı:

Bu durumda, sadece şaraptan elde edilen polifenolleri aradık ve yedi şarap polifenolü bulduk. Bu polifenolleri Endülüs'ün bu bölgesinden gelen şaraplardaki polifenollerle karşılaştırdık ve eşleştiler. Böylece incelediğimiz sıvının şarap olduğunu doğrulamış olduk. Bundan sonra yapılması gereken şey bunun beyaz şarap mı yoksa kırmızı şarap mı olduğunu belirlemekti.

Kırmızı şaraplardaki ana pigment parçalandığında oluşan siringik asit eksikliği, şarabın bir beyaz şarap olduğuna açıkça işaret ediyordu. Ruiz Arrebola şöyle anlatıyor:

Şarap, Endülüs şaraplarına oldukça benziyordu. Tıpkı bir Montilla-Moriles; Jerez'den şeri tipi şarap veya Sanlúcar'dan manzanilla gibi.

Ekip, araştırmaları sırasında geliştirdikleri ve üzerine inşa ettikleri tekniklerin antik yiyecek ve şarapları inceleyen diğer araştırmacılara yardımcı olmasını umuyor:

Bu, bizim için muhteşemdi çünkü hepimiz arkeolojik kimya dünyasına tutkuyla bağlıyız, Zaten dünyanın en eski şarabını bulmak her gün olan bir şey değil.

Akıllarda son bir soru kaldı. Ekipten hiç kimse bu olağanüstü ve tarihi şarabın tadına baktı mı?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ruiz Arrebola, şakayla karışık bir şekilde baş arkeolog Juan Manuel Román’a bu keşfi kutlamak için "ufak bir kadeh" içmeyi önerdiğini itiraf ediyor.

En ufak bir şekilde toksik değil. Mikrobiyolojik analiz yaptık, zerre kadar zehirli değil. Ama bu konuda tereddütlerim de yok değil. Sonuçta bu şarap ölü bir Romalının yakılmış bedeniyle 2000 yıldır temas halinde. Kemik kalıntıları nedeniyle sıvı biraz bulanık olsa da sanırım süzüp içilebilir. Yine de önce başkasının denemesini tercih ederim.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. Cosano, et al. (2024). New Archaeochemical Insights Into Roman Wine From Baetica. Elsevier BV, sf: 104636. doi: 10.1016/j.jasrep.2024.104636. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/06/2024 13:45:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17921

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Wuhan Koronavirüsü
Mutasyon
Toprak
Albert Einstein
Diş Hekimi
Adaptasyon
Büyük
Evrim Kuramı
Aşılar
Okyanus
Semptom
Test
Tutarlılık
Genler
Retrovirüs
Mühendislik
Yaşamın Başlangıcı
Doğal Seçilim
Buzul
Uzun
Hekim
Astrofotoğrafçılık
Yılan
Kültür
Kuşlar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Sıvı Halde Keşfedilen En Eski Şarap Bir Roma Mezarında Bulundu!. (20 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17921
Derin, U. (2024, June 20). Sıvı Halde Keşfedilen En Eski Şarap Bir Roma Mezarında Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved June 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17921
U. Derin. “Sıvı Halde Keşfedilen En Eski Şarap Bir Roma Mezarında Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 20 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17921.
Derin, Ufuk. “Sıvı Halde Keşfedilen En Eski Şarap Bir Roma Mezarında Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/17921.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close