Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Toryumla Çalışan Araba, Gerçekten 100 Yılda Sadece 1 Defa Yakıt Alarak Çalışabilir Mi?

Toryumla Çalışan Araba, Gerçekten 100 Yılda Sadece 1 Defa Yakıt Alarak Çalışabilir Mi? Wired
3 dakika
43,760
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Büyük petrol kartelleri toryumun yakıt olarak kullanılabileceğini keşfedilmesini istemiyorlar, çünkü toryumla çalışan arabalar sadece 1 depo toryumla 100 yıl boyunca gidebilirler! Eşit miktarda toryum ile kömürden toryum, kömürün vereceğinden 20 milyon kat fazla enerji vermektedir! Yani bir kere arabayı aldığın zaman tekrar yakıt almana gerek kalmazdı! Toryum o kadar uzun süre gidebilen radyoaktif bir yakıt ki, bırakın arabanın ömrünü, şoförün bile ömründen uzun süre gidebilir! Bu nedenle Laser Power Systems isimli firma toryumla çalışan araba konseptini yarattı ama kimse desteklemiyor.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Toryum, nükleer bir yakıt olarak uranyuma alternatif olabilecek şekilde bir umut vaadediyor olsa bile, henüz tekil araçları çalıştırabilmesi teknolojik yetersizlikler dolayısıyla mümkün değildir. Nükleer enerji döngüsü ve bunun güvenliği, karmaşık sistemleri ve sayısız prosedürü gerektiren işlemlerdir. Bunu tekil bir arabanın kaplayabileceği bir alana sığdırmak, "Arabalara kanat takıverelim, uçak gibi uçsunlar işte." diyerek uçan arabalar hayal etmekten farksızdır. Evet, uçan arabalar yapmak mümkündür; ancak bu öyle kanat takıvermekle olacak bir iş değildir. Benzer şekilde, toryumla çalışan bir araba konsept olarak mümkün olsa da, şu anda uzak bir geleceğe ait bir hayal konumundadır ve birçok diğer/alternatif enerji kaynağı, herhangi bir nükleer izotopa başvurmaksızın araçlarımızı çok uzun süreler çalıştırmamızı sağlayabilecektir.

İddianın Kökeni

Bu iddiayı popülerleştiren isimler, Amerika'nın "Genç Türkler" isimli programını sunan yarı-ünlü şovmenleri Cenk Uygur ve Ana Kasparian. Aslında internette bu iddia uzun bir süredir geziyorsa da, bu ikilinin şovlarında "Toryum Arabası" konseptini incelemeleri üzerine dikkatler bu olasılık üzerine çevrildi.

Bilgiler

The Young Turks isimli internet televizyonu şovu çerçevesinde, toryum reaktörleri diğer radyoaktif reaktörlere göre çok daha küçük olacak şekilde üretilebildiği ve düşük basınç altında çalışabildiği için insanlara ve çevreye kısmen daha az tehlike arz edecek şekilde arabalara yerleştirilebileceği iddia ediliyor. Bu, teorik olarak, kağıt üzerinde doğrudur.

Tüm Reklamları Kapat

Toryum (Th90), doğal olarak oluşabilen radyoaktif bir kimyasal elementtir. Yarı ömrü çok uzun olduğu için, çok uzun sürede bozunur. Kasım 2013'te Mashable isimli sitede aktarıldığı üzere, Toryum ile çalışan bir araba konsepti üzerinde çalışılmaktadır. Toryum, gezegenimiz üzerinde bulunan en yüksek yoğunluğa sahip elementlerden birisidir ve ufacık bir parçası bile, aynı boyuttaki kömüre nazaran gerçekten de 20 milyon kata kadar daha fazla enerji verebilir. Dolayısıyla ola ki Toryum gerçekten de bir araba içerisinde kullanılacak olursa, aracın yakıt ömrü sizin ömrünüzden bile fazla olabilecektir!

Toryumla çalışan bir araba üretilebileceği iddiası ilk olarak 2009 yılında Cadillac Dünya Toryum Yakıtı (Cadillac DTY) tarafından ileri sürülmüştür. Fütüristik amaçlarla tasarımcı Loren Kulesus tarafından tasarlanan bu araç, tamamen artistik amaçlar gütmektedir ve hiçbir bilimsel detaya girmemektedir. Kulesus, geleceğe yönelik uçan kaykaylar, ve fütüristik gitar tasarımlarıyla bilinen bir sanatçıdır. Sanat eserini sunarken, "100 yıl boyunca aynı yakıtla gidebilen bir araba ürettim. Bu, Cadillac markasının sürdürülebilirlik ve sosyal etki çalışmaları için yapılmış bir denemedir." cümleleriyle duyurmuştur. Birçok internet sitesi ve 3. sınıf medya kanalı bu sözleri fazlasıyla gerçekçi olarak işleyerek sanki böyle bir aracın gerçekten üretilmiş olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bu tamamen uydurmadır. Dolayısıyla genellikle internette dolaşan ve "Laser Power Systems"a atfedilen birçok iddia, aslen bir sanat eserinin abartılmasından kaynaklanmaktadır.

Toryum, nükleer enerji üretimi için önemli bir kaynak olarak görülmektedir. Bunun çok sayıda nedeni vardır. Bunlar arasında toryumun uranyuma nazaran Dünya'da 3 kata kadar daha fazla bulunması, toryum elementi ve yan ürünlerinden atom bombası yapmanın zorlukları, çok daha az nükleer atık üretmesi gibi birçok faktör vardır. Ancak buna karşılık, toryumun yeniden kullanılabilirliği, var olan sistemlere nazaran test etmek konusunda çok pahalı işlemlerden geçirilmesi gerekmesi, yakıt üretimi masraflarının çok daha yüksek olması, uranyum-232 gibi yüksek gama ışını saçan bir elemente bozunması gibi bazı olası dezavantajları da vardır. Nükleer Enerji Mühendisleri, bu konularda çalışmaları sürdürmektedir. Ancak şu anda herhangi bir nükleer yakıtın arabalara entegre edilmesi gibi uzun soluklu bir proje gündemde değildir. Gelecek zamanlarda bu değişecek olsa da, şu anda bunların gizlendiği veya büyük firmalarca durdurulmaya çalışıldığı tamamen uydurmadır. Unutmamak gerekiyor ki gelecekte olabilecek şeyleri hayal etmenin bir sınırı yoktur; ancak o gelecekteki şeylerin bugün var olup da gizlendiği iddiası çok güçlü kanıtlar gerektiren, çoğunlukla içi boş bir iddiadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 17
  • Tebrikler! 17
  • Umut Verici! 12
  • Bilim Budur! 8
  • Güldürdü 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 3
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Wikipedia. Thorium-Based Nuclear Power. (20 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • J. Morrow. The Mythology Of The Thorium Car, Thorium Plasma Batteries, And More!. (13 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Energy From Thorium | Arşiv Bağlantısı
  • S. Vookoti. This Car Runs For 100 Years Without Refueling – The Thorium Car: Facts. (23 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Hoax or Fact | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 05:15:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3891

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Toryumla Çalışan Araba, Gerçekten 100 Yılda Sadece 1 Defa Yakıt Alarak Çalışabilir Mi?. (27 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3891
Bakırcı, Ç. M. (2015, September 27). Toryumla Çalışan Araba, Gerçekten 100 Yılda Sadece 1 Defa Yakıt Alarak Çalışabilir Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3891
Ç. M. Bakırcı. “Toryumla Çalışan Araba, Gerçekten 100 Yılda Sadece 1 Defa Yakıt Alarak Çalışabilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Sep. 2015, https://evrimagaci.org/s/3891.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Toryumla Çalışan Araba, Gerçekten 100 Yılda Sadece 1 Defa Yakıt Alarak Çalışabilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 27, 2015. https://evrimagaci.org/s/3891.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close