Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tıraş Olmak Saçları ve Sakalları Daha Hızlı ve Gür Mü Çıkarır?

Tıraş Olmak Saçları ve Sakalları Daha Hızlı ve Gür Mü Çıkarır? The Manual
4 dakika
307,131
Podcast
5:27
Selçuk Kandemir
Seslendiren
37
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş

İddia

Sakalları ve saçları ne kadar sık keserseniz, saç ve sakallarınız o kadar gür, güçlü ve daha koyu renkte çıkacaktır.

2. İddia

Siz bizim İnebahtı Savaşı'nda sadece sakalımızı kestiniz, biz ise sizin kıbrıs'ı almakla kolunuzu kestik. sakal daha gür bir şekilde tekrar büyür, fakat kesilen kol tekrar gelmez.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Vücudumuzdaki hiçbir kılın uzama hızı veya gürlük miktarı, kılların kesilmesiyle alakalı değildir. Bugüne kadar bu iddiayı ele alan hiçbir araştırma kılların kesilmesini uzama hızı veya kıl gürlüğü ile ilişkilendirmediği gibi, yapılan tüm araştırmalar arada hiçbir bağlantı bulunmadığını göstermektedir. Bu durum, hem erkekler hem de dişiler için geçerlidir.

İddianın Kökeni

Kesilen saçların ve sakalların daha gürmüş gibi gözükmesi, bu iddianın yayılmasına neden olmuştur. Daha önemlisi, tıraş olmaya heves etme ve başlama yaşıyla ergenliğe girişin kabaca örtüşmesi dolayısıyla, ergenlik nedeniyle gürleşen sakalların aslında tıraş olunduğu için sertleştiği inancı oluşmuştur.

Bilgiler

Saçların da, sakalların da kesildikçe daha gür çıkmadığı gerçeği ilk olarak 1928 yılında klinik olarak test edilerek onaylanmıştır. Daha sonra 2005 yılında tekrar edilen klinik deneyler de, hem saçların, hem de sakalların traş edilmesiyle uzaması veya gürleşmesi arasında hiçbir bilimsel ilişki olmadığını göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kesilen saç/sakal gür ya da koyu renkte çıkmaz; ancak bu şekilde görünür. Çünkü kesilen sakal, kesilmeyen sakallar gibi giderek incelmez ve dipleri göreceli olarak kalındır. Bu da, daha yoğun bir sakal çıkıyormuş izlenimi verir; ancak gerçekte herhangi bir gürlüğe rastlanmaz. Benzer şekilde, traş edildikten sonra çıkan sakalın daha koyu renkte görülme sebebi, henüz güneş ışığına maruz kalmamış olmasıdır. Son olarak, sakalların kesildikten sonra ele daha sert geliyor olması, tıraş bıçağının kılı açılı bir şekilde keserek sivri uçlar bırakıyor olmasıdır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, kılları kesmenin, onların fizyolojisine herhangi bir etkide bulunmadığı görülebilir.

Saçların uzama hızı ve sıklık miktarı, kılların kendisi tarafından değil, kıl köklerinde bulunan foliküller tarafından belirlenir. Bu foliküllere de ne yapmaları gerektiğini bildiren unsur genetik materyaldir. Dolayısıyla vücudunuzdaki tüm kılların ortalama uzama hızı ve gürlüğü, sizi oluşturacak sperm ve yumurta birleştiği anda belirlenmiştir. Elbette hormonlar ya da beslenme gibi çevresel faktörler uzama hızına etki eder; çünkü hücrelerin işleyişine etki etmektedir. Ancak kılları kesmek veya kıl kesme sıklığı, uzaması ile hiçbir şekilde ilişkili değildir.

San Francisco'da bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nden dermatolog Dr. Paradi Mirmirani'nin de vurguladığı gibi, bir unsurun kıl uzama hızına etki etmesi için, kılları üreten hücreleri değiştirmesi/etkilemesi gerekir. Bu yüzden genetik mutasyonlar, hormonlar veya beslenme gibi çevresel faktörler kıl uzamasına etki eder. New York'ta bulunan Philip Kingsley Kliniği'nden trikolog (saç ve kafa derisi uzmanı) Elizabeth Cunnane Phillips şöyle söylüyor:

Saç veya sakal kesmenin büyüme hızına hiçbir etkisi yok. Bu, genetik olarak önceden belirleniyor. Büyüme hızı; genel sağlık durumu, diyet alışkanlıkları, tiroid bezinin çalışma miktarı, düşük demir oranları veya kansızlık gibi endokrin işlevlerle ilgili faktörlerden etkilenir. Bunların hepsi, kılların ne kadar hızlı çıkacağını ve onları ne kadar hızlı dökeceğimizi belirler.

Kıl Anatomisi ve Tıraşın Renk Değişimine Etkisi

Bu konuda çoğu insanı yanıltan, kıl anatomisinin düzenli olmayışıdır. Kılların dipleri daha kalındır, kısımları ise daha incedir. 5 milimetrelik bir kıl jiletle kesildiğinde, örneğin 0.3 milimetrelik uzunluğa kadar, kök kısmına yakın bir yerden parçalanır. Bu parçalanma jiletin ve kılların yapısına bağlı olarak 2 şekilde olabilir: ya bir sopayı sivriltmek için yatay olarak aşındırdığımız gibi uca doğru iyice sivrileşecek şekilde kesilir (çünkü jiletin etkisiyle yan yatar) veya bir ağacı kestiğimizde olduğu gibi gövdesi yatay bir şekilde kesilir. İki durumda da olan geçici bir koyulaşmadır. İlkinde, sivri uçlar ışığı normal kıl kalınlığı kadar dağıtamadığı için siyahlaşmış gibi görünür. İkincisinde ise derideki porlardan çıkan kıl ağaç gövdesi gibi yatay olarak poru doldurduğu için ve tepeden bakıldığında simsiyahmış gibi gövdesi gözükür. Halbuki kılı normal uzamasına bırakıp yeniden başlangıçtaki 5 milimetreye ulaştığında, önceki haliyle kıyaslayacak olursanız, birebir aynı oldukları gözükecektir. Çünkü kıl uzadıkça, başlangıçtaki o incelmiş kısım uzamaya bağlı olarak zayıflayıp dökülecektir; yeni çıkan kıl ise bir öncekiyle (ki zaten onun devamıdır) birebir aynı özellikte olacaktır. Bu geçici koyulaşma, aynı zamanda sıklaşma algısı da yaratmaktadır. Ancak böyle bir şey yoktur. Bu, algı yanılgısıdır.

Kılların kesim biçimi, keskinliklerini etkiler ve bu da renk değişimine neden olabilir; ancak gürleşmeye neden olmaz.
Kılların kesim biçimi, keskinliklerini etkiler ve bu da renk değişimine neden olabilir; ancak gürleşmeye neden olmaz.
Watson

Ergenlikte Tıraş

Bu konuyla ilgili algısal yanılgılardan bir diğeri ise, çoğunlukla erkeklerin ilk tıraşlarını ergenlik yaşlarında olmaya başlamasıdır. Ergenlikte kıllanma arttığı ve kıllar gürleştiği için, sanki tıraş oldukça kıl kalınlığı artıyor algısı oluşmaktadır. Fakat bu da bir yanılgıdır. Tıraş ile kıllanma arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
59
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 102
  • Bilim Budur! 46
  • Merak Uyandırıcı! 27
  • İnanılmaz 24
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • Umut Verici! 10
  • Muhteşem! 9
  • Üzücü! 5
  • Grrr... *@$# 3
  • İğrenç! 3
  • Güldürdü 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Edmonds. Does Getting Your Hair Cut Regularly Really Promote Hair Growth?. (4 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: How Stuff Works | Arşiv Bağlantısı
  • A. O'Connor. Really?. (3 Ağustos 2004). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  • J. Bailly, et al. The 5 Biggest Hair Myths. (13 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: CNN | Arşiv Bağlantısı
  • J. Blue. Does Trimming Your Hair Really Make It Grow Faster?. (18 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: Healthfully | Arşiv Bağlantısı
  • S. Kitchens. Hair Growth Tips: Do Regular Trims Really Make It Grow Faster?. (11 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 21:40:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/759

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Tıraş Olmak Saçları ve Sakalları Daha Hızlı ve Gür Mü Çıkarır?. (8 Ekim 2011). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/759
Bakırcı, Ç. M. (2011, October 08). Tıraş Olmak Saçları ve Sakalları Daha Hızlı ve Gür Mü Çıkarır?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/759
Ç. M. Bakırcı. “Tıraş Olmak Saçları ve Sakalları Daha Hızlı ve Gür Mü Çıkarır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Oct. 2011, https://evrimagaci.org/s/759.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Tıraş Olmak Saçları ve Sakalları Daha Hızlı ve Gür Mü Çıkarır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 08, 2011. https://evrimagaci.org/s/759.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close