Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta

Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta SteemKR
1 dakika
27,238
Tüm Reklamları Kapat

Fotoğrafta gördüğünüz, genellikle Kayıp Balık Nemo'ya ithaf olduğu sanılsa da, aslen Dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Jules Verne'ün "Denizler Altında 20.000 Fersah" isimli kitabında bu şekilde geçtiği için Nemo Noktası olarak da bilinen, Dünya üzerinde su-üstü karalara en uzak noktadır.

Bu nokta, daha bilimsel adıyla "erişilemezlik kutup noktası" olarak bilinir. Aşağıdaki interaktif Google haritasından görülebilir ve üzerinde oynamalar yapılabilir:

Tüm Reklamları Kapat

Görebileceğiniz üzere Nemo Noktası, Pasifik Okyanusu'nda, 48°52.6′ Güney ve 123°23.6′ Batı koordinatlarında yer alır. 3 ayrı yöne doğru bulunan, en yakınındaki su-üstü kara parçalarının 3'ünden de 2688 kilometre uzakta yer alır. Bu 3 nokta şöyledir:

  • Kuzey yönünde bulunan ve üzerinde insan yaşamayan Pitcairn Adaları dahilindeki Ducie Atolü,
  • Kuzeydoğu yönünde bulunan, Şili açıklarındaki Easter Adası civarındaki Motu Nui adacığı,
  • Güney yönünde bulunan, Antarktika kıyıları açıklarındaki Maher Adası.

Bu noktanın tespiti hiç de kolay olmamıştır. Çünkü eski zamanlarda uydular, GPS, vb. teknolojiler bulunmadığı için "okyanusta hiçliğin ortası" olarak tanımlanabilecek bir yerin nasıl tespit edilebileceği hayal dahi edilemiyordu. Hele ki o zamanlarda kolay kolay tespit edilemeyen ufacık adacık ve kayacıkların varlığı düşünülecek olursa... Ancak bilim ve teknoloji sayesinde bu değişti.

Tüm Reklamları Kapat

1992 yılında, Hırvat-Kanadalı bir araştırma mühendisi olan Hrvoje Lukatela, "Hipparchus" adını verdiği jeo-uzaysal bir program kullanarak Nemo Noktası'nı tespit etti. Bunu yaparken Dünya'nın yüzeyinin 3 boyutlu olduğunu göz önüne alarak, söz konusu okyanus noktasının etrafındaki 3 ayrı kıyıdan eşit uzaklıkta olması gerektiğini varsaydı. Böylece yazılım, Dünya'daki farklı noktaları inceleyerek Nemo Noktası'nı tespit etti.

Nemo sözcüğü, Latincede "hiç kimse" anlamına gelmektedir. Dolayısıyla isim son derece iyi seçilmiştir; zira muhtemelen Nemo Noktası'ndan bugüne kadar hiçbir insan geçmemiştir. Bu, en azından çok olasıdır...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 03:11:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3781

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta. (23 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3781
Bakırcı, Ç. M. (2015, July 23). Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3781
Ç. M. Bakırcı. “Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Jul. 2015, https://evrimagaci.org/s/3781.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/3781.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close