Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Modern Yaşamda Ölüm Kaynakları: Çağımızda Neden ve Nasıl Ölüyoruz?

Modern Yaşamda Ölüm Kaynakları: Çağımızda Neden ve Nasıl Ölüyoruz? visual.ly
1 dakika
5,380
Tüm Reklamları Kapat

Eskiden dertler çoktu: avcılar, beslenme, hastalıklar, grup içi çatışmalar, iklim, hava durumu, doğa olayları ve daha nicesi...

Değiştik, geliştik, evrimleştik... Ancak dertlerimiz pek de azalmadı. Sadece biçim değiştirdiler. Bugün hava durumu dolayısıyla çok az insan hayatını kaybediyor. Ya da avcılarından kaçamadığı için ölen bir insanı duymamız pek mümkün değil. Fakat modern çağdaki ölüm kaynakları çok daha farklı, çok daha "orijinal"... Uyuşturucular, modern araçlar (tren, araba, uçak, vs.), boğulma, merdivenden ve binalardan düşme, elektrik akımına kapılma ve daha nicesi... Tabii ki sıradan bir hayvan türü olarak, diğer hayvanların mücadele etmek zorunda oldukları şeylerin bir kısmıyla halen mücadele ediyoruz: çeşitli hastalıklar, çeşitli zehirli hayvanlar ve bitkiler, vb. bunun örnekleri... Yine de modern çağda yaşayan insanları öldürebilecek bazı şeyler, doğadaki herhangi bir canlının hayal edemeyeceği kadar çeşitli.

Üstelik dişiler ile erkekler arasında aynı kaynakların öldürücü etkisi de farklı olabiliyor. Etologlar (hayvan davranış bilimcileri) ve psikologlar bunu çoğu zaman erkeklerin daha fazla risk alan, daha korkusuz, daha cesur yapılı olmaları (veya en azından kültürün onları bu yöne itmeleri) olmasıyla açıklıyor. Birçok kültürdeki "erkek" algısına bakıldığında, bunun anlaşılır olduğunu görmek mümkün. Hastalık gibi elde olmayan sebepler haricindeki ölümlerin çoğu ya adrenalin tutkusu, ya kendini ispatlama merakından kaynaklanıyor. Örneğin PADI istatistiklerine göre Dünya'da dalış sporuyla uğraşan insanların %70 civarı erkektir. 1990 yılından bugüne köpekbalığı saldırılarına uğrayanların %90'ı erkektir. Elbette tüm köpekbalığı saldırıları dalgıçlara yönelik olmamıştır; ancak aradaki ilişkiyi görmek çok da zor değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu infografikte, modern çağda yaşayan insanları yıllık olarak öldüren çeşitli kaynakları göreceğiz. Ayrıca görselde erkek ve dişi ölümleri de gösterildiği için, cinsiyetlerin hayatta kalma oranlarına dair de fikir elde edebileceğiz.

Umarız faydalı olur.

Görsel Çeviri ve Düzenleme: Mehmet Onurcan Kaya

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 01:36:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3818

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Modern Yaşamda Ölüm Kaynakları: Çağımızda Neden ve Nasıl Ölüyoruz?. (5 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3818
Bakırcı, Ç. M. (2015, August 05). Modern Yaşamda Ölüm Kaynakları: Çağımızda Neden ve Nasıl Ölüyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3818
Ç. M. Bakırcı. “Modern Yaşamda Ölüm Kaynakları: Çağımızda Neden ve Nasıl Ölüyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Aug. 2015, https://evrimagaci.org/s/3818.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Modern Yaşamda Ölüm Kaynakları: Çağımızda Neden ve Nasıl Ölüyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 05, 2015. https://evrimagaci.org/s/3818.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close