Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

IQ ile Rüya Görme Arasında İlişki Var mı?

IQ ile Rüya Görme Arasında İlişki Var mı?
3 dakika
136,639
Tüm Reklamları Kapat

"Zeka katsayısı" olarak bilinen IQ değeri ile rüya görme sıklığı arasında bugüne kadar dikkate değer ilişki olduğunu gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak bilişsel kapasitesi yüksek olan bireylerin, gün içinde karşılaştıkları deneyimleri rüyalarına entegre etme konusunda bir miktar daha iyi olduğu görülmüştür.

İlk olarak rüya sıklığıyla başlayalım: Rüyalarınızı hatırlamıyor olduğunuz, rüya görmediğiniz anlamına gelmemektedir. İnsanların büyük bir çoğunluğu gördüğü rüyaları hatırlayamamaktadır. Ancak ortalama bir insan, uyandığında hatırlasa da, hatırlamasa da, günde ortalama 4-5 rüya görür. Bu rüyaların çoğu sadece birkaç saniye sürer. Buna rağmen, uyandığımızda eğer rüyamızı hatırlıyorsak sanki saatlerdir rüya görüyoruz gibi hissederiz; bu sadece bir algı yanılgısıdır.

Dolayısıyla bu kısacık duyusal illüzyonların hatırlanamaması gayet normaldir. Bunu "televizyon reklamları" gibi düşünebilirsiniz: Hepimiz her gün onlarca reklama maruz kalsak da, birçoğuna dair hiçbir şey hatırlamıyoruz; çünkü beynimiz bu bilgiye odaklanmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan IQ değeri ile beynin çalışma prensipleri arasında ilişki olduğu bir süredir bilinen bir konu. Örneğin daha yüksek IQ değerlerine sahip bireylerin beyinlerine ulaşan verileri farklı işlediği yönünde bulgılar mevcut. Yapılan bir çalışmada, IQ değerleri daha yüksek bireyler, hareket eden cisimlerden gelen verilere daha hızlı odaklanabiliyorlar ve diğer verileri daha hızlı baskılayabiliyorlar; böylece daha acil ve önemli olaylara daha verimli bir şekilde odaklanabildikleri düşünülüyor. Rochester Üniversitesi'nden Duje Tadin bunu şöyle açıklıyor:

Bulgularımız, yüksek IQ'lu insanların görsel algı konusunda daha iyi oldukları anlamına gelmiyor. Daha ziyade, görsel algı konusunda daha seçici oldukları anlamına geliyor. Örneğin daha küçük ve hareket eden cisimlere odaklanmak konusunda daha iyiler; ancak daha iri, arka planda hareket eden cisimler konusunda oldukça kötüler.
Her ne kadar IQ testlerinin geçerliliği bir hayli sorgulanıyor olsa da, birçok test merkezi 175 ve üzeri IQ'ya sahip insanları "üstün zekalı" veya "dahi" olarak sınıflandırmaktadır. Mensa International isimli yüksek zekalı insanları bir çatı altında toplayan girişimin iddiasına göre, Dünya'daki insanların sadece %2'si bu tanıma uymaktadır ve onların da %0.08 gibi çok küçük bir kısmı uzmanlarca tespit edilebilmektedir. Tabii ki bu "dahi" tanımını yapış biçiminiz, sonuçları da değiştirecektir. Örneğin bazı uzmanlar, Dünya popülasyonunun sadece %0.1'inin bu tanıma dahil olabileceğini düşünmektedir.  Bunun haricinde unutulmaması gerekiyor ki, bir insanın yüksek IQ'ya sahip olması, o kişinin ortalama bir insandan çok daha üstün başarılara imza atabileceği anlamına gelmemektedir. Örneğin Mozart'ın tahmin edilen IQ'su 143-165 arasındadır. Mensa International firmasının tespit ettiği insanlar arasında, bu sayıdan çok daha üstün IQ'ya sahip birçok insan bulunmaktadır; fakat bu kişilerin yetenek ve becerileri, Mozart ile kıyaslanamayacak kadar düşük düzeydedir.
Her ne kadar IQ testlerinin geçerliliği bir hayli sorgulanıyor olsa da, birçok test merkezi 175 ve üzeri IQ'ya sahip insanları "üstün zekalı" veya "dahi" olarak sınıflandırmaktadır. Mensa International isimli yüksek zekalı insanları bir çatı altında toplayan girişimin iddiasına göre, Dünya'daki insanların sadece %2'si bu tanıma uymaktadır ve onların da %0.08 gibi çok küçük bir kısmı uzmanlarca tespit edilebilmektedir. Tabii ki bu "dahi" tanımını yapış biçiminiz, sonuçları da değiştirecektir. Örneğin bazı uzmanlar, Dünya popülasyonunun sadece %0.1'inin bu tanıma dahil olabileceğini düşünmektedir. Bunun haricinde unutulmaması gerekiyor ki, bir insanın yüksek IQ'ya sahip olması, o kişinin ortalama bir insandan çok daha üstün başarılara imza atabileceği anlamına gelmemektedir. Örneğin Mozart'ın tahmin edilen IQ'su 143-165 arasındadır. Mensa International firmasının tespit ettiği insanlar arasında, bu sayıdan çok daha üstün IQ'ya sahip birçok insan bulunmaktadır; fakat bu kişilerin yetenek ve becerileri, Mozart ile kıyaslanamayacak kadar düşük düzeydedir.
Yiğit Özgür

Genel olarak şu hatırlanmalı: IQ değeri yüksek bir birey, her anlamda zeki anlamına gelmemektedir. Zira günümüzde kabul gören zeka kuramlarına göre, tek bir zeka türü yoktur ve IQ, bu farklı zeka tiplerinden sadece birini ölçmek üzere tasarlanmıştır (ki onun bile güvenilirliği ve evrenselliği oldukça tartışmalıdır).

Düşük bir IQ değeri, genellikle analitik zekanın düşüklüğünü gösterir. Bu kimi zaman doğrudan sosyal yaşantıyı da etkilese de, her zaman için geçerli değildir. Dolayısıyla bir bireyin genel zekasını IQ gibi tek bir kıstas kullanarak kıyaslamak doğru olmayacaktır.

Uyku ve rüyalarla ilgili kapsamlı bir analiz için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
48
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 78
  • Muhteşem! 23
  • Bilim Budur! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • İnanılmaz 8
  • Umut Verici! 7
  • Güldürdü 4
  • Grrr... *@$# 3
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 15:40:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1019

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. IQ ile Rüya Görme Arasında İlişki Var mı?. (24 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1019
Bakırcı, Ç. M. (2013, February 24). IQ ile Rüya Görme Arasında İlişki Var mı?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1019
Ç. M. Bakırcı. “IQ ile Rüya Görme Arasında İlişki Var mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/1019.
Bakırcı, Çağrı Mert. “IQ ile Rüya Görme Arasında İlişki Var mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 24, 2013. https://evrimagaci.org/s/1019.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close