Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Doğadan Esinlendiklerimiz ve Mühendislerin Doğadan Öğrendikleri

Doğadan Esinlendiklerimiz ve Mühendislerin Doğadan Öğrendikleri iStackr
1 dakika
6,284
Tüm Reklamları Kapat

MS 200’lerde kendilerine demir ve sedeften diş yapan insanlar, günümüzde de birçok tıbbi ve endüstriyel soruna doğadan esinlendikleri malzeme ve yöntemlerle cevap bulmaya çalışıyorlar. Milyonlarca yıldır yaşanan evrimsel süreç, dünyamızı olağanüstü etkileyici bir malzeme geliştirme laboratuvarı haline getirdiğinden bilim insanları bu konuda hiç ilham kaynağı sıkıntısı yaşamıyorlar.

Midyelerin su altında kayalara tutunmak için ürettikleri yapışkanı inceleyen bilim insanları, yumuşak dokuları ve kırık kemikleri yapıştırmada kullanılmak üzere sentetik midye tutkalı üretmeye çalışıyorlar.

Bir diğer ilham kaynağı ise, tehdit edildiklerinde saniyeler içinde katılaşan ve özel kolajen lifçikleri sayesinde kolayca yumuşayan denizhıyarları. Bu canlılar, felçli hastalara ve hatta Alzheimer ve MS hastalarına motor fonksiyonlarını yeniden kazandırmak üzere beyinlerine yerleştirilebilecek mikroelektrotlar için model oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Nilüfer çiçeğinin yaprakları üzerindeki mumlu tüpler baz alınarak leke tutmayan ve su geçirmeyen sentetik kumaşlar üretiliyor. Güney Amerika’da yaşayan bir kelebeğin kanatları üzerindeki pulların ışığı yansıtmasıyla oluşan renkli görüntüsünden ilham alınarak boya kullanılmadan, kendinden renkli kumaşlar elde ediliyor.

Bulundukları ortama göre derileri üzerindeki desenleri değiştirebilen ahtapotlar ve mürekkep balıklarından esinlenerek geliştirilmiş, çevresindeki desenleri “okuyabilen” ve bu desenlere uyum sağlamak üzere renk değiştirebilen esnek tabakalar kamuflaj tekniklerinin gelişmesinde umut vadediyor. Hatta bazı mayo firmalarının köpekbalıklarını model alarak ürettikleri su direncini azaltan ve itme kuvveti sağlayan mayoları yarışmalarda yasaklanabiliyor.

Bunlar, sadece birkaç örnek; doğadan öğreneceğimiz daha çok şey var!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 11
  • Bilim Budur! 7
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 13:24:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4082

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ş. Ölez, et al. Doğadan Esinlendiklerimiz ve Mühendislerin Doğadan Öğrendikleri. (6 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4082
Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2016, January 06). Doğadan Esinlendiklerimiz ve Mühendislerin Doğadan Öğrendikleri. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4082
Ş. Ölez, et al. “Doğadan Esinlendiklerimiz ve Mühendislerin Doğadan Öğrendikleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4082.
Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Doğadan Esinlendiklerimiz ve Mühendislerin Doğadan Öğrendikleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 06, 2016. https://evrimagaci.org/s/4082.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close