Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Birçok Sinir Hastalığının Ortak Moleküler Nedenleri Var!

Birçok Sinir Hastalığının Ortak Moleküler Nedenleri Var!
1 dakika
4,032
Tüm Reklamları Kapat

Down Sendromu ve otizm gibi sinir gelişimiyle ilgili hastalıkların öğrenme ve hafıza üzerinde şiddetli etkileri vardır, ama bu hastalıkların pek azının moleküler seviyedeki hangi metabolik yolları etkilediği biliniyor. American Journel of Human Genetics dergisinde yayımlanan çalışmaya göre sinir gelişimiyle ilgili hastalıklara belirli genetik mutasyonların benzer moleküler etkileri sebep oluyor. Tek boyuttaki molekülün tüm diğerlerine uyması yaklaşımının, nöbetler, dikkat eksikliği ve hatta hiperaktivite üzerinde etkili olabileceği düşünülüyor. Çalışmanın baş yazarı, McGill Üniversitesinden Carl Ernst şöyle söylüyor: 

Sinir gelişimi ile ilgili hastalıklar ender rastlanan hastalıklardır, ve bu da demek oluyor ki, direkt olarak tedavi etmeye çalışmak pek de etkili bir yöntem olmaz. Öncelikle önemli moleküler düzeydeki metabolik yolların hepsinin tanımlanması, bu yolların hedeflenerek hangisi ya da hangilerinin çoğunluk için uygulanabilir olduğunun belirlenmesi gerekir.

Sinir gelişimi hastalıklarının büyük oranı belirli genlerin varyasyonlarından dolayı ortaya çıkıyor, ama ne yazık ki bu genetik faktörler çok karmaşık. Örnek vermek gerekirse, aynı genin yaygın varyantları iki ya da daha fazla hastalığa sebep olabilirken, birbirinden farklı birçok gendeki mutasyonlar aynı hastalığın oluşmasının nedeni olabilir. Sonuç olarak, genetik mutasyonların benzer hücresel fonksiyonları birleştirerek bir sinir gelişimi hastalığına sebep olup olmadığı henüz tam olarak net değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sorunu ele alarak, Ernst ve ekibi ölü insan beyni hücrelerini kullandı ve bu hücrelerin mutasyona uğrayarak otizmin iki özel türüne sebep olan genlerin moleküler aktivitesini azaltıp azaltmadığını araştırdı. TCF4’teki değişikliğin 18q21 silimi sendromuna (zihinsel özürlere ve psikolojik problemlere sebep olan bir sendrom) neden olduğu ve EHMT1’deki mutasyonların da aynı semptomlara sahip olan 9q34 silimi sendromuna sebep olduğu bulundu.

TCF4 ya da EHMT1’in aktivitesine müdahale etmek, hücrede benzer etkilere sebep oluyordu. Daha çarpıcı olan şey ise iki genetik değişimin de sinir hücrelerinin değişimi üzerine de benzer etki göstermeleriydi. Ernst şöyle söylüyor:

Çalışma, kök hücrelerin çok erken evrelerde sinir hücreleri olarak olgun hale gelmesi gibi sinirsel gelişim hastalıklarının temel nedenlerinden biri hakkında bilgi veriyor. Bu da hücreler arası iletişim ağlarındaki uyumsuzluklara neden olabilir. Örnek olarak ise çalışmalar süresince gözlem yaptığımız bu hastalığa yakalanan çocukların klinik semptomları gösterilebilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 05:51:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3855

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ölüm
Uzay Görevleri
Film
Yeni Koronavirüs
Kuyrukluyıldız
Kanser Tedavisi
Kimyasal Element
Çağ
Antik
Antibiyotik
Dalga
Galaksi
Etik
Yıldız
Türkiye
Radyoaktif
Karar
Koruma
Kalıtım
Maskeler
Kas
Işık Hızı
Canlılık Cansızlık
Mantık Hatası
Sanat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Birçok Sinir Hastalığının Ortak Moleküler Nedenleri Var!. (21 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3855
--, -., Erdem, S., Bakırcı, Ç. M. (2015, August 21). Birçok Sinir Hastalığının Ortak Moleküler Nedenleri Var!. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3855
-. --, et al. “Birçok Sinir Hastalığının Ortak Moleküler Nedenleri Var!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sertan Erdem, Evrim Ağacı, 21 Aug. 2015, https://evrimagaci.org/s/3855.
--, ---. Erdem, Sertan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Birçok Sinir Hastalığının Ortak Moleküler Nedenleri Var!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sertan Erdem. Evrim Ağacı, August 21, 2015. https://evrimagaci.org/s/3855.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close