Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyaz Saçlar Koparılırsa, Yerine Daha Fazla Beyaz Saç Çıkmaz!

Beyaz Saçlar Koparılırsa, Yerine Daha Fazla Beyaz Saç Çıkmaz! GQ
3 dakika
341,385
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Beyaz saçlarını koparma, kopardığın yerden 2 tane beyaz saç çıkar! Saçların daha da beyazlar!

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Saçları koparma ile herhangi bir renkteki saç sayısının artması arasında hiçbir bağlantı yoktur.

İddianın Kökeni

Bu hatalı düşüncenin yayılmasının sebebi, saçları beyazlamaya başlayan insanların saçlarını koparmayı sürdürmeleri boyunca, diğer saçlarının da yaşlılığın ilerlemesinin etkisiyle zaten beyazlıyor olmasıdır. Buna mantık felsefesinde cum hoc ergo propter hoc (ya da "bir şey diğeri ile birlikte oluyor, dolayısıyla onun olmasının sebebidir") denmektedir ve bir çeşit neden-sonuç yanılgısıdır (bir safsatadır). Aslında kişi saçlarını koparmasa bile saçları beyazlamaya devam edecektir. Ancak halk arasında bu beyaz renkli saç artışı "yaşlılık" yerine "koparma" gibi daha önlenebilir bir olgu ile ilişkilendirildiği için bu inanış doğmuştur.

Bilgiler

Her saç, saç folikülü (bezeciği) denen bir kökten üretilir ve şaft adı verilen gövdesinin uzaması sonucu dışarıdan görebiliriz. Saçlarımız 2-8 yaşlarımız arasında hızla artar, çünkü saç taneciklerini ve köklerini üretecek olan papilla isimli hücreler bu dönemde çok hızlı bölünür ve çoğalırlar. Bu döneme saç oluşumunun anagen evresi denir. Bu evrenin sonlanmasından sonra 2-4 hafta boyunca katagen evreye girilir. Bu süreçte saç köklerinin kan ile olan bağlantısı kesilir. Saç, orjinal uzunluğunun 1/6'sına kadar kısalır. Saç uzaması durur. Bu evreden sonra telogen evre başlar, 2-4 ay sürer. Bu süreçte saç kökleri yenilenir, saç dinlenir. Telojen evresinden sonra ise yeniden anajen evreye girilir ve yeniden saç uzamaya başlar. Her saç, bu evreleri aynı anda geçmez, dolayısıyla aslında saçlarımız asimetrik ve rastgele uzamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Saç Büyümesinin Evreleri
Saç Büyümesinin Evreleri
Hair Pharma

Saçınızı kopardığınız zaman, çoğu zaman şaftını kırarak koparırsınız, kökü yerinde kalır. Bu yüzden aynı yerden, yine aynı şekilde saç uzar. Daha dikkatli ve derinden koparacak olursanız, folikülleri (daha doğrusu folikül içerisindeki hücreleri) öldürebilirsiniz. Bu durumda bir süre, orada yeniden hücreler oluşmadan önce saç çıkamaz. Saçların sayısını foliküllerin sayısı belirler ve saç koparma sonucu zedelediğiniz foliküllerin sayısı hiçbir zaman artmaz!

Saçlarınızın beyazlamasının nedeni yaşlanmayla birlikte hücrelerinizdeki melanin pigmentinin giderek azalmasıdır. Bu renk değişimine, alışmaktan ve boyamaktan başka yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla ne koparma artma ya da azalma şeklinde bir etki sağlar, ne de koparmama. Saçlarınız, ne yaparsanız yapın beyazlayacaktır. 30 yaşınızdan sonra, ortalama her 10 yılda saçlarınızın %10-15 arası beyazlaşacaktır, buna hazırlıklı olun. Erken beyazlamanın birçok sebebi tespit edilmiştir: genetik sorunlar, hormonal bozukluklar, iklimsel faktörler, çevre kirliliğine sebep olan kimyasallar, toksinler, kimyasallara maruz kalma... Böyle bir durum varsa, doktorunuza danışabilirsiniz.

Saçlarınızı koparmayın!

Zira folikülün parçalanmasına sebep olursanız, bu parçalanmanın şiddeti ve tipine bağlı olarak o bölgede bir daha saç oluşamayabilir! Böylece sadece beyaz saçınızdan değil, tüm saçınızdan olursunuz. Özellikle kadınlar arasında yaygın olan ve saç köklerinin aşırı zedelenmesi sonucu oluşan yolma kelliği (İng: "Traction alopecia") isimli bir hastalık vardır.

Yolma Kelliği
Yolma Kelliği
Allure

Şunu hatırlayın: Ne yaparsanız yapın saçınız beyazlayacak! Eğer ki koparmayı uygun buluyorsanız, en azından saçlarınızı sıfıra vurdurun, daha sağlıklı olacaktır. Zira tüm saçlarınızı tek tek yolmadığınız sürece, beyazlarınızdan kurtulamayacaksınız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 48
  • Muhteşem! 20
  • Bilim Budur! 18
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • İnanılmaz 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Güldürdü 7
  • Umut Verici! 7
  • Üzücü! 5
  • Korkutucu! 4
  • Grrr... *@$# 3
  • İğrenç! 2
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Kitchens. Will Plucking Grey Hair Cause More To Grow Back? Pros Weigh In On This Beauty Myth. (9 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
  • M. Dahl. Myth, Busted: Does Plucking Gray Hairs Make More Grow Back?. (8 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: Today | Arşiv Bağlantısı
  • UAMS Health. Does Pulling One Gray Hair Cause More To Grow In Its Place?. (4 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2019. Alındığı Yer: UAMS Health | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 19:25:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/788

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Beyaz Saçlar Koparılırsa, Yerine Daha Fazla Beyaz Saç Çıkmaz!. (25 Mayıs 2012). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/788
Bakırcı, Ç. M. (2012, May 25). Beyaz Saçlar Koparılırsa, Yerine Daha Fazla Beyaz Saç Çıkmaz!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/788
Ç. M. Bakırcı. “Beyaz Saçlar Koparılırsa, Yerine Daha Fazla Beyaz Saç Çıkmaz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 May. 2012, https://evrimagaci.org/s/788.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyaz Saçlar Koparılırsa, Yerine Daha Fazla Beyaz Saç Çıkmaz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 25, 2012. https://evrimagaci.org/s/788.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close