Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Balinalarda Nostril (Burun Deliği) Evrimi

3 dakika
3,641
Balinalarda Nostril (Burun Deliği) Evrimi
Tüm Reklamları Kapat

Balinaların evrimi, günümüzde en net olarak bilinen evrimsel süreçlerden birisidir. Elimizde bolca bulunan fosil, kapsamlı genetik ve morfolojik çalışmalar ve grubun günümüzde yaşayan temsilcilerinin yaygın olarak bulunuyor olması, evrimsel tarihi net bir şekilde ortaya koyabilmemizi sağlamaktadır. Örneğin deniz memelilerinin, karasal memelilerden evrimleştiğinden eminiz; çünkü memeliler karalarda evrimleşmiş canlılardır ve denizel memeliler sulara çok sonraları adapte olmuşlardır. Dahası, balinaların arka bacak kemikleri, hiçbir işe yaramamasına ve omurgaya bağlı olmamasına rağmen halen vücutlarında üretilmektedir. Bu körelmiş arka bacak kalıntıları, evrimin tartışmaya hiçbir yer bırakmayan en net kanıtlarından birisidir. Ancak balinaların evrimine dair bildiklerimiz bununla da sınırlı değildir. 

Deniz ve okyanuslarda yaşayan bu memelilerin burun açıklıkları herkesçe bilinmektedir. Bir yunus veya balina dendiğinde aklımıza gelen ilk şey, nefes almak için yüzeye çıkan ve burnuna kaçan suyu püskürterek yerine temiz oksijen alan bir deniz canlısıdır. Ancak bu solunum deliğinin yeri oldukça ilgi çekicidir. Birçok memelide burun kafanın önünde olmasına rağmen, balinalarda ve yunuslarda bu delik kafanın üst kısmındadır. Balinaların atalarında da bu deliğin kafanın önünde olduğunu varsayarsak (ki bu varsayım, fosil kayıtlarınca doğrulanmaktadır), söz konusu deliğin kafa üzerine gidişi sırasınca evrimleşmiş bir dolu ara geçiş türü bulunmalıdır. Bu ara geçiş türlerinin burunları, kimisinde kafanın önünde, kimisinde ön kısma yakın, kimisinde arada, kimisinde üst kısma yakın, kimi diğerinde ise kafanın üstünde olmalıdır. Bu tip ara fosiller bulabildik mi?

Evet! Hem de bütün detayları görebileceğimiz fosiller bunlar. Gelin basamak basamak bu "nostril göçü"ne bakalım:

Tüm Reklamları Kapat


Göç etmeye başlıyor, fosil kaydında bu görülüyor!
Göç etmeye başlıyor, fosil kaydında bu görülüyor!
Kafatası burun düzleminde biraz daha yukarıda.
Kafatası burun düzleminde biraz daha yukarıda.
Göç tamamlanmak üzere!
Göç tamamlanmak üzere!

Peki, bu fosilleri etkileyici kılan, sadece bu kademeli geçiş midir? Sonuçta bu canlılar farklı zamanlarda ve coğrafyalarda yaşayıp da, bu hikayeyi anlatacak şekilde bir araya getirilmiş ve sıraya dizilmiş olamaz mı? Olabilirdi. Ama değil! Bu fosillere baktığınızda hatırlamanız gereken en önemli nokta şudur: Bu ara türler, sadece özelliklerin kademeli olması açısından değil, yaşadıkları zaman bakımından da uyumludur. Her biri, bir öncekinden sonra evrimleşmiş ve yaşamıştır. Elbette yaşam zamanları arasında çakışma vardır; ancak basamaklar sıralıdır. Eğer evrim olmasaydı ve bunlar bağımsız türler olsalardı, bir yunus, bir Dorudon ile aynı zamanda yaşayabilmeliydi. Hatta ondan daha önce yaşayabilmeliydi! Ancak bu türlerin kademeli olarak yaşayıp yok olduğunu ve tam da evrim doğruysa görmeyi beklediğimiz sırada var olduklarını görüyoruz. Evrimsel süreç, tamamen mantıklı, makul ve birbirini takip eden, kademeli değişmeyi gösteren sırada.

İşte bu nedenle evrim çok güçlü ve tutarlı bir doğa yasasıdır. Tam da bu örnek ve bunun gibi binlerce örnek dolayısıyla Evrim Teorisi bu kadar isabetlidir. Evrimin kanıtlarını saymakla bitmez.

Üstelik bu yukarıdaki liste tam bir liste de değil! Daha bir dolu ara basamak bulunuyor. Örneğin, evrimi test etmek için bir deneme de siz yapın. Evrime dair hiçbir bilgiye sahip olmadığınızı varsayın ve aşağıdaki Prosqualodon cinsini yukarıdaki listede olması gereken yere yerleştirin. Hadi, durmayın! Sonra geri gelip okumaya devam edin.

Eğer ki mantığınız düzgün çalışıyorsa, Prosqualodon'u, Dorudon ile Squalodon arasına yerleştirmiş olmalısınız, çünk kafatası yapısı buna uyuyor. Peki, bu "mantıklı" olan. "Gerçek" olanı nasıl bileceğiz? Fosilin bulunduğu kayaçları radyometrik yöntemlerle tarihlendirerek. Böylece tam olarak ne zaman yaşadığını tespit etmiş olacağız. Bunu yaptığımızda, karşımıza çıkan, Prosqualodon'un 28.4-16 milyon yıl önce yaşadığıdır. Dorudon 40.4 - 33.9 milyon yıl önce yaşamıştır. Squalodon ise günümüzden 14 milyon yıl öncesine, Orta Miyosen'e kadar. Büyüleyici, öyle değil mi? Sadece mantıken değil, yaşanan zaman aralığı da birebir örtüşüyor. İşte evrimsel biyolojiyi aşırı güçlü kılan tam da budur! Birden fazla bağımsız veri hattı, birebir aynı sonuçları vererek tespitlerimizi doğrulamaktadır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/01/2025 03:06:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5225

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karar Verme
Gaz
Kamuflaj
Kanıt
Koruma
Karanlık Enerji
Moleküler Biyoloji
Deizm
Pandemik
Öğrenme
Yayılım
Yakınsak Evrim
Freud
Abiyogenez
Sıcaklık
Nöron Hücresi
Fare
Sürüngen
Hafıza
Tekillik
Avrupa
Makina Mühendisliği
Anksiyete
Biyoloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Balinalarda Nostril (Burun Deliği) Evrimi. (13 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5225
Bakırcı, Ç. M. (2017, September 13). Balinalarda Nostril (Burun Deliği) Evrimi. Evrim Ağacı. Retrieved January 08, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5225
Ç. M. Bakırcı. “Balinalarda Nostril (Burun Deliği) Evrimi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Sep. 2017, https://evrimagaci.org/s/5225.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Balinalarda Nostril (Burun Deliği) Evrimi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 13, 2017. https://evrimagaci.org/s/5225.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close