Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İş Birlikçi Avlanma, Sanıldığı Kadar Karmaşık Bilişsel Süreçler Gerektirmiyor!

İş Birlikçi Avlanma, Sanıldığı Kadar Karmaşık Bilişsel Süreçler Gerektirmiyor!
2 dakika
124
Tüm Reklamları Kapat

Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nden araştırmacılar, eLife dergisinde yayınladıkları çalışmada iki veya daha fazla yırtıcının avı yakalamak için iş birliği yaptığı işbirlikçi avlanmanın beyinde karmaşık bilişsel süreçler gerektirmediğini keşfetti.[1] İş birliği basit bir dizi kural ve deneyim temelinde ortaya çıkabiliyor. Bu bulgular, hayvanlar arasındaki iş birliği davranışının evrimini anlamak için önemli sonuçlar taşımakla birlikte iş birliği yapabilen yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine de yardımcı olabilir. Bu tür sistemler, takım sporları ve sürüş simülasyonları gibi taktiksel eğitim durumlarında sanal yardımcılar olarak hizmet etme potansiyeline sahip.

Geçmişte yapılan araştırmalar, iş birliğine dayalı avlanmayı aslanlar ve şempanzeler gibi karmaşık sosyal davranışlar sergileyen memelilerle ilişkilendirmişti. Ancak, benzer davranışlar timsahlar ve balıklar gibi daha az gelişmiş bilişsel yeteneklere sahip türlerde de bulundu. Bu, bu tür iş birliğinin daha basit bir mekanizma ile açıklanabileceğini düşündürmektedir.

Bunu araştırmak için Tsutsui ve ekibi, yapay zeka ajanlarının derin pekiştirmeli öğrenme kullanarak birlikte avlanmayı öğrendiği bir hesaplamalı model oluşturdu. Derin pekiştirmeli öğrenme, davranışların gerçekleştirildikten sonra ödüllendirilerek pekiştirildiği bir süreçtir. Bu algoritmalar, derin sinir ağlarını kullanarak konum ve hız gibi girdileri işleyebilir ve otonom kararlar verebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pekiştirmeli öğrenme yetenekleriyle programlanmış yapay zeka yırtıcı ajanları, çevreyle etkileşim kurarak ve gelecek ödülleri maksimize etmeyi amaçlayan eylemler seçerek avlanma sırasında iş birliği yapmayı öğrendi. Yırtıcı ajanlar, eylemlerinin verimliliği ve başarılı bir av sonrası ödülün grup arasında bölüşülme beklentisi nedeniyle iş birliği yaptı.

Simülasyonlar sırasında, yapay zeka yırtıcıları, iş birliğine dayalı avcılık yapan hayvanların davranışlarına benzer şekilde, belirgin ve tamamlayıcı roller sergiledi. Örneğin, bir ajan avı kovalarken, diğeri onu pusuya düşürüyordu. Yırtıcı sayısı arttıkça, başarı oranı artmış ve avlanma için gereken süre azalmıştır.

Son testte, yapay zeka ajanları avcı ve insan katılımcılar da av rolündeydi. Beklenmedik insan hareketlerinden kaynaklanan zorluklarla karşılaşmalarına rağmen, eğitilmiş yapay zeka ajanları iş birliği yaparak insan avlarını yakalamayı başardı. Bu durum, başarılı bir işbirlikçi avlanmanın karmaşık bilişsel süreçler gerektirmediğini göstermekle birlikte gerçek dünyadaki yırtıcıların da basit bir dizi karar kuralıyla iş birliği yapmayı öğrenebileceğini de düşündürüyor. Tsutsui bu konuda şunları söylüyor:

Yırtıcı ajanlarımız, zihin teorisine benzer karmaşık bilişsel mekanizmalara ihtiyaç duymadan pekiştirmeli öğrenme kullanarak iş birliği yapmayı öğrendiler. Bu, iş birliğine dayalı avlanmanın daha önce düşünülenden daha geniş bir tür yelpazesinde evrimleşebileceğini gösteriyor.

Araştırma ekibi, keşiflerinin av-avcı dinamiklerinde karar verme konusunda yeni saha çalışmalarına yol açmasını bekliyor. Ayrıca bu proje, otonom sürüş ve trafik yönetimi gibi iş birliğine dayalı çözümler gerektiren diğer alanlarda da olumlu etkileri olabilecek iş birliğine dayalı yapay zeka sistemlerinin de geliştirmesine yardımcı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/06/2024 17:41:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17700

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Radyoaktif
Böcek
Albert Einstein
Yıldızlar
Sıcaklık
Model
Mavi
Doğum
Eczacılık
Tümör
Obezite
Evrimleşme
Etimoloji
Mers
Endokrin Sistemi
Bebek Doğumu
Kuyrukluyıldız
Eğitim
Ölçüm
Bilimkurgu
Balıklar
Bilim İnsanı
Elektrokimya
Kimyasal Evrim
Nöron
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. İş Birlikçi Avlanma, Sanıldığı Kadar Karmaşık Bilişsel Süreçler Gerektirmiyor!. (24 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17700
Derin, U. (2024, May 24). İş Birlikçi Avlanma, Sanıldığı Kadar Karmaşık Bilişsel Süreçler Gerektirmiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved June 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17700
U. Derin. “İş Birlikçi Avlanma, Sanıldığı Kadar Karmaşık Bilişsel Süreçler Gerektirmiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 24 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17700.
Derin, Ufuk. “İş Birlikçi Avlanma, Sanıldığı Kadar Karmaşık Bilişsel Süreçler Gerektirmiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 24, 2024. https://evrimagaci.org/s/17700.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close