Sınavlarda Kopya Çekmenin Yaygınlığı, Sistemsel Bir Problemin İşareti Olabilir mi?
Çocuklarımızın sınavlarda kopya çekmesinin nedeni, okul sistemimizin notlara değer verme miktarının, çocuklarımızın öğrenmeye değer verme miktarından fazla olmasıdır. - Neil deGrasse Tyson
Her ne kadar "kopya" söz konusu olduğunda tek suçu öğrencide arasak da, eğitmenler, profesörler, öğretmenler, yasa yapıcılar olarak belki de suçun önemli bir bölümünü kendimizde aramalıyız. Örneğin, normalde hiçbir şekilde hırsızlık yapmayan bir kişi, neden bilgi çalma suçu olarak tanımlayabileceğimiz "kopya" davranışını sergilemektedir? Hırsızlık, ihtiyaçtan doğmaz mı?
Bu ihtiyaç, "eğitim alıcı" konumunda olan öğrencinin suçu olduğu kadar, "eğitim verici" konumunda olan kurum, kuruluş ve öğretmenlerin de suçu değil midir? Öğretmenlerimiz ve genel olarak eğitim sistemimiz "öğrenmeye dayalı", eşitlikçi, özgür öğrenme ortamları yaratabilmekteler midir? Öğrenciler, sadece belli sayısal notlara ulaşabilmek için mi mücadele etmektedirler, yoksa hayatlarını etrafında inşa edecekleri bilgileri elde etme çabası içerisindeler midir? Bu ve bunun gibi soruların yanıtları, sadece öğrencileri "tembellik" ile suçlayan bir kopya-karşıtı duruşun ötesine geçebilmemizi sağlayacaktır.
Unutmamak gerekiyor ki her sistem değiştirilebilirdir, her sistem geliştirilebilirdir.
Belki de asırlar öncesinin öğrenme biçimine, asırlar öncesinin toplumsal öğrenim algısına, asırlar öncesinin toplumlarının eğitim ihtiyacına dayanan yaşlı öğretim sistemimizi kökünden değiştirmenin vakti geldi de geçiyor?
Kopya Kağıtlarına İzin Veren Sistemler
Özellikle ABD'deki bazı üniversitelerde sınavlara girerken yanınızda 1 adet "kopya kağıdı" barındırmanıza izin verilir. Bu kağıt üzerine, sığdırabildiğiniz kadar bilgi ve formülü yazmanıza izin verilir. Tabii ki, teknik olarak "en önemli olduğunu düşündüklerinizi" veya "sınavda çıkmasını beklediklerinizi" yazmanız gerekiyor olsa da, çoğu öğrenci sığdırabildiği her şeyi sığdırmayı hedefler.
Bu yöntem, formüllerin katı bir şekilde ezberletilmesinin önüne geçtiği gibi, öğrenciyi sınava yönelik ön çalışma yapmaya teşvik eder. Ayrıca kopyanın da önüne geçilmesi hedeflenir.
Yukarıda gördüğünüz, Dünya'nın en önde gelen üniversitelerinden Berkeley Üniversitesi'nin Ekonomi Bölümü'nün ekonometri dersi için kullanılan "yasal kopya kağıtları"ndan birisidir. Kağıt, araştırmacı Peter Larsen tarafından, dersin final sınavı için hazırlanmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 27
- 8
- 5
- 4
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 05:37:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3291
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.