Kargalar Gerçekten 200 Yıl mı Yaşar?
Kargaların Ömrüyle İlgili Bitmek Bilmeyen İddialar ve Gerçekler...
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
İddia
Kargalara saygılı davranmak lazım; birçoğu 200-300 yıl yaşıyor. Sövdüğünüz bir karga dedenizin dedesini tanıyor olabilir!
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Birkaç yüz yıl yaşayabilen tek bir karga türü dahi yoktur. Hatta kargalar, insan ömrünün yarısı kadar bile uzun yaşayamazlar. Bilinen onlarca karga (Corvus cinsi hayvanlar) türünün ve kuzgunların (Corvus corax türü karga) hemen hepsinin vahşi yaşamdaki ömürleri en fazla 15-20 senedir. Bazılarının ömrü sadece 4-8 yıldır. Ancak çok özel bakım altında, 30 yıla kadar yaşayabildikleri bilinmektedir. Kayıtlar altında bilinen en uzun karga ömrü ise 40 yıldır.
İddianın Kökeni
Ata Demirer, Tek Kişilik Dev Kadro başlıklı stand-up şovunda şöyle diyor:
O kargalara da çok gülüyorum ben, böyle tellerde tünüyorlar gelene geçene sataşıyorlar. Böyle şapkanı alıp gitse, küfür de edemezsin... Biliyorsunuz, kargalar 200 sene falan yaşıyorlar, küfretsen hayvan diyecek: 'Ben senin dedenin dedesini bilirim, Dünya Harbi'nde çarpıştım ben.', aman diyim, dikkat etmek lazım.
Elbette ki bu iddianın orijinal kaynağı meşhur komedyen değildir. Kargaların uzun ömürlü olduğu iddiası, antik zamanlara kadar takip edilebilir. Özellikle de zeki ve gizemli davranışları, insanların onları "bilge, mistik ama tekinsiz hayvanlar" olarak görmeye itmiştir. Bu inanç, nesilden nesle günümüze kadar ulaşmıştır.
Bilgiler
Kargalar, Dünya'nın dört bir yanındaki medeniyetlerde sık sık mitolojilerin ve dinlerin konusu olmuşlar, haklarında sayısız hikaye yazılmış ve pek çok bilgi uydurulmuştur. Kargalar, koyu renkleri, şaşırtıcı düzeydeki zekaları ve kurnazlıkları ile her zaman "ruhani dünya"nın bir kapısı olarak görülmüş ve kişilere bir mesaj ilettikleri sanılmıştır. Etrafını tam olarak algılayamayan insan türü de, bu kuşları sıklıkla hikayelerinin baş kahramanı yapmıştır. Özellikle kargaların beslenebilmek için çalmaktan çekinmemeleri, her zaman "ölüm" veya "kötü ruhlar" ile bütünleştirilmesine sebep olmuş, hatta popüler kültürde Hollywood filmlerine konu olabilmiştir (bkz: The Crow).
Ne var ki kargalar ve bir tür karga olan kuzgunlar, beyin/vücut büyüklüğü oranı konusunda oldukça ileri türlerdir ve zekalarıyla çoğu zaman insanı şaşırtırlar. Farklı problemlere çok zekice çözümler üretebilir, zor durumalarda oldukça akılcı kararlar alabilir ve bu şekilde vahşi doğada oldukça başarılı bir şekilde hayatta kalabilirler.
Terminolojik olarak "karga" kelimesi, "maymun" kelimesi ile benzerdir (eş olmasa bile) ve sıklıkla belli bir "tür" belirtmek için kullanılarak hata yapılır. Karga, bir cins adıdır, spesifik olarak bir türü belirtmez. Bu cinse ait 40 civarı tür bilinmektedir ve bunlardan biri, örnek olarak "kuzgun" canlısıdır. Karga türlerine buradan erişilebilir.
Muhtemelen bu mit, kargaların yüksek zekaya sahip hayvanlar olmasından ötürü halk arasında yaygınlaşmıştır. Ancak Kuşlar Sınıfı içerisinde gerçekten uzun ömür aranıyorsa, kargalara değil, papağanlara bakmak gerekmektedir. Bazı papağanların 80 yıl kadar yaşayabildiği bilinmektedir. Bu uç vakada bile, yüzlerce yıldan söz etmek mümkün değildir.
Hayvanlar Alemi içerisinde uzun ömürlü olanlar merak ediliyorsa, çoğu zaman 1 numarayı deniz kabukluları alır. Arctica islandica türü çift kabuklu midyeler 410 yıl kadar yaşayabilirler. Eğer ki midyeler sizin için yeterince ilgi çekici değilse, ikinci sırayı genellikle balinalar alır. Grönland Balinası, ortalama 200 yıl kadar yaşayabilir. Ondan sonra yaklaşık 150 yıllık ömürleriyle bazı yılan balığı türleri, 100-200 yıl arası yaşayabilen tuatara isimli Yeni Zelanda kertenkeleleri, 150-200 yıl arası yaşayabilen kaplumbağalar, 200 yıla kadar yaşayabildikleri düşünülen Kuzey Atlantik ve Grönland köpekbalıkları, 200 yıldan uzun yaşayabilen bazı türleriyle Koi balıkları gelir. Tabii ki, pratik olarak ölümsüz olan Turritopsis dohrnii denizanası, yassısolucanlar, vb. hayvanlar ile bakteriler gibi sonsuz yaşamlı prokaryotlar bu etapta göz ardı edilmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 43
- 22
- 20
- 13
- 11
- 7
- 6
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- K. McGowan. Frequently Asked Questions About Crows. (9 Kasım 2010). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2018. Alındığı Yer: Cornell University | Arşiv Bağlantısı
- Enchanted Learning. Bird Extremes!. (13 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2018. Alındığı Yer: Enchanted Learning | Arşiv Bağlantısı
- L. Cross. 7 Animals With Incredibly Long Life Spans. (3 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2018. Alındığı Yer: Vet Street | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Maximum Life Span. (29 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 02:49:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/764
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.