Dokunanı Taşlaştıran Natron Gölü Çarpıtması!

- Özgün
Uzun bir süredir ortada dönen bazı ilginç fotoğraflar, öncelikle yurt dışındaki kaynaklar, sonrasında ise Türkiye'deki çok ciddi medya kuruluşları tarafından (örnek) çarpıtılarak, bu ilginç görüntülerden prim elde etmek isteyenler oldu. Eğer bu çarpık kaynaklara bakacak olursanız, Tanzanya'da bulunan Natron Gölü'nün yüksek alkalin değerinden ötürü dokunan her hayvanın "birdenbire taşlaştığı ve öldüğü" iddia edilmektedir. Bu şekilde, çocuk masallarından fırlamış bir göl izlenimi yaratılmakta ve prim elde edilmeye çalışılmaktadır.
Elbette bu bir yalandır.
Tanzanya, Afrika'da bulunan Natron Gölü Dünya'nın en ilginç göllerinden biri olabilir; ancak az önce de açıkladığımız gibi oldukça çirkin ve halkı aldatmaya yönelik yalanların ve haberlerin de kaynağı olmuştur.
Natron Gölü'nün pH (asit/baz) değeri 10.5 civarındadır ve bu, çok yüksek bazik (alkalin) ortam demektir. Eğer tür olarak bu tip ortamlarda yaşamaya adaptif değilseniz (ki insan türü adaptif değildir), gözlerinizi ve derinizi yakıp sizi rahatsız edecek kadar yüksek bir alkalin değeridir. Bu pH değeri, suya civardaki tepelerden dolan sodyum karbonat ve benzeri minerallerden ötürü kazanılmaktadır. Özellikle sodyum karbonat, Antik Yunan'da mumyalama için de kullanılan bir kimyasal olarak, göl içerisinde veya civarında ölen hayvanların vücutlarını ilginç şekillerde, öldükleri ve kısmen çürüdükleri halde korumaktadır.
Medyada çıkan yalan haberlerin aksine, göle dokunan hayvanlar taşa dönüşmezler veya ölmezler. Aslında tam tersine, Natron Gölü'nün yüksek alkalin değerine sahip suyu içerisinde çok geniş bir ekosistem yaşamaktadır: tuz bataklıkları, tatlı su bölgeleri, flamingolar ve diğer sulak alan kuşları, tilapiler ve devasa flamingo sürülerinin beslendiği alg birikintileri. Şimdi ise, fotoğrafçı Nick Brandt, Tahrip Edilmiş Alanlara Doğru isimli kitabı için, gölün ve civarında ölmüş hayvanların ürkütücü fotoğraflarını yakaladı.
Brandt, göl ve çevresindeki sodyum karbonat birikintileri arasında ölmüş ve vücut hatları bu sebeple zamanla keskinleşmiş hayvanları keşfedip fotoğrafladı. Kitabında şöyle yazıyor:
Natron Gölü'nün etrafında yıkanmış, kuşlardan yarasalara kadar birçok tür keşfettim. Kimse ölüm sebeplerini bilmiyor ancak su çok yüksek soda ve tuz içeriğine sahip. Öyle ki, Kodak film kutularımın boyalarını bile saniyeler içerisinde çıkarabiliyordu. Sahilin kıyısında bulduğum bu hayvanları aldım ve onları sanki o halleriyle yaşıyorlarmış gibi, ölmeden önce, normalde duracakları pozisyonlarına koydum, böylece bir nevi hayata döndürdüm. Ölüm içerisinde yeniden canlandırılmış gibi...
Üreme dönemlerinde 2 milyondan fazla küçük flamingo (Phoenicopterus minor) bu sığ gölü ana çiftleşme üssü olarak kullanıyor. Flamingoların yuvaları göl içerisinde geçici olarak ortaya çıkan minik adacıklar üzerine kuruluyor.
Natron Gölü, Doğu Afrika'da bulunan iki yüksek alkalin değerine sahip gölden biri, diğeri ise Bahi Gölü. İki göl de terminal göl yapısına sahip, yani herhangi bir nehir veya denizle bağlantıları bulunmuyor. Doğal kaynak suları ve minik nehirlerce besleniyorlar. Göl, sıcak bir bölgede bulunduğundan, suyun sıcaklığı zaman zaman 41 dereceye kadar çıkabiliyor.
Bu ilginç göl ve flamingo popülasyonu şu anda civarda bulunan ve gölü besleyen Ewaso Ngiro Nehri üzerine kurulan hidrotermik santral tarafından tehdit altında. Böylesine izole bir gölün (öyle ki, Avrupalılar tarafından 1954 yılına kadar keşfedilememiştir) ve flamingolarının, ne yazık ki hiçbir koruması bulunmuyor.
Teşekkür: Atakan Çakmak
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- T. Gelb. Street Outlaws: Memphis Is Back! Here Are 3 Reasons Why It’s Must Watch Motor Tv. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Discovery | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/04/2025 08:54:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1469
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.