Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dokunanı Taşlaştıran Natron Gölü Çarpıtması!

Dokunanı Taşlaştıran Natron Gölü Çarpıtması!
2 dakika
51,103
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Uzun bir süredir ortada dönen bazı ilginç fotoğraflar, öncelikle yurt dışındaki kaynaklar, sonrasında ise Türkiye'deki çok ciddi medya kuruluşları tarafından (örnek) çarpıtılarak, bu ilginç görüntülerden prim elde etmek isteyenler oldu. Eğer bu çarpık kaynaklara bakacak olursanız, Tanzanya'da bulunan Natron Gölü'nün yüksek alkalin değerinden ötürü dokunan her hayvanın "birdenbire taşlaştığı ve öldüğü" iddia edilmektedir. Bu şekilde, çocuk masallarından fırlamış bir göl izlenimi yaratılmakta ve prim elde edilmeye çalışılmaktadır.

Elbette bu bir yalandır.

Tanzanya, Afrika'da bulunan Natron Gölü Dünya'nın en ilginç göllerinden biri olabilir; ancak az önce de açıkladığımız gibi oldukça çirkin ve halkı aldatmaya yönelik yalanların ve haberlerin de kaynağı olmuştur. 

Tüm Reklamları Kapat

Natron Gölü'nün pH (asit/baz) değeri 10.5 civarındadır ve bu, çok yüksek bazik (alkalin) ortam demektir. Eğer tür olarak bu tip ortamlarda yaşamaya adaptif değilseniz (ki insan türü adaptif değildir), gözlerinizi ve derinizi yakıp sizi rahatsız edecek kadar yüksek bir alkalin değeridir. Bu pH değeri, suya civardaki tepelerden dolan sodyum karbonat ve benzeri minerallerden ötürü kazanılmaktadır. Özellikle sodyum karbonat, Antik Yunan'da mumyalama için de kullanılan bir kimyasal olarak, göl içerisinde veya civarında ölen hayvanların vücutlarını ilginç şekillerde, öldükleri ve kısmen çürüdükleri halde korumaktadır.

Medyada çıkan yalan haberlerin aksine, göle dokunan hayvanlar taşa dönüşmezler veya ölmezler. Aslında tam tersine, Natron Gölü'nün yüksek alkalin değerine sahip suyu içerisinde çok geniş bir ekosistem yaşamaktadır: tuz bataklıkları, tatlı su bölgeleri, flamingolar ve diğer sulak alan kuşları, tilapiler ve devasa flamingo sürülerinin beslendiği alg birikintileri. Şimdi ise, fotoğrafçı Nick Brandt, Tahrip Edilmiş Alanlara Doğru isimli kitabı için, gölün ve civarında ölmüş hayvanların ürkütücü fotoğraflarını yakaladı.

Brandt, göl ve çevresindeki sodyum karbonat birikintileri arasında ölmüş ve vücut hatları bu sebeple zamanla keskinleşmiş hayvanları keşfedip fotoğrafladı. Kitabında şöyle yazıyor:

Natron Gölü'nün etrafında yıkanmış, kuşlardan yarasalara kadar birçok tür keşfettim. Kimse ölüm sebeplerini bilmiyor ancak su çok yüksek soda ve tuz içeriğine sahip. Öyle ki, Kodak film kutularımın boyalarını bile saniyeler içerisinde çıkarabiliyordu. Sahilin kıyısında bulduğum bu hayvanları aldım ve onları sanki o halleriyle yaşıyorlarmış gibi, ölmeden önce, normalde duracakları pozisyonlarına koydum, böylece bir nevi hayata döndürdüm. Ölüm içerisinde yeniden canlandırılmış gibi...

Üreme dönemlerinde 2 milyondan fazla küçük flamingo (Phoenicopterus minor) bu sığ gölü ana çiftleşme üssü olarak kullanıyor. Flamingoların yuvaları göl içerisinde geçici olarak ortaya çıkan minik adacıklar üzerine kuruluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Natron Gölü, Doğu Afrika'da bulunan iki yüksek alkalin değerine sahip gölden biri, diğeri ise Bahi Gölü. İki göl de terminal göl yapısına sahip, yani herhangi bir nehir veya denizle bağlantıları bulunmuyor. Doğal kaynak suları ve minik nehirlerce besleniyorlar. Göl, sıcak bir bölgede bulunduğundan, suyun sıcaklığı zaman zaman 41 dereceye kadar çıkabiliyor. 

Bu ilginç göl ve flamingo popülasyonu şu anda civarda bulunan ve gölü besleyen Ewaso Ngiro Nehri üzerine kurulan hidrotermik santral tarafından tehdit altında. Böylesine izole bir gölün (öyle ki, Avrupalılar tarafından 1954 yılına kadar keşfedilememiştir) ve flamingolarının, ne yazık ki hiçbir koruması bulunmuyor.

Teşekkür: Atakan Çakmak

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • T. Gelb. Street Outlaws: Memphis Is Back! Here Are 3 Reasons Why It’s Must Watch Motor Tv. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Discovery | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 15:20:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1469

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dokunanı Taşlaştıran Natron Gölü Çarpıtması!. (8 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1469
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 08). Dokunanı Taşlaştıran Natron Gölü Çarpıtması!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1469
Ç. M. Bakırcı. “Dokunanı Taşlaştıran Natron Gölü Çarpıtması!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1469.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dokunanı Taşlaştıran Natron Gölü Çarpıtması!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 08, 2013. https://evrimagaci.org/s/1469.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close