Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Blog Yazılarım
Aile
Tardigrad
Uyku
Canlı Cansız
Normal Doğum
Kuyruksuz Maymun
Eğitim
Direnç
Şempanze
Kalp
Mantık
Öne Çıkan
Ekosistem
Kültür
Cinsiyet
Astronomi
Cinsiyet Araştırmaları
Kilometre
Sinirbilim
Beyin
Burun
Gözlem
Foton
Karbonhidrat
Akıl
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Blog Yazısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Ecrin Güvenaltın
Blog Yazarı 9 saat önce

Tiroit bezleri, vücudun enerji dengesini sağlayan çok önemli organlardır, fakat bu bezler kendi kendine çalışmaz. Onları yöneten asıl komut, beynin ortasında bulunan hipotalamus ve hipofiz bezi tarafından verilir. İlk olarak hipotalamus, hipofiz bezine sinyal gönderir. Bu sinyalle birlikte hipofiz bezi, TSH (Tiroit Uyarıcı Hormon) adlı bir hormon üretir. Bu hormon kana karışarak tiroit bezine ulaşır ve ona "Hormon üretmeye başla!" emrini verir. Böylece tiroit bezi, vücuda enerji veren T3 ve T4 hormonlarını üretmeye başlar. Bu sistem sayesinde vücudumuzun metabolizması, ısısı, kalp atışı ve hatta büyüme gibi hayati işlevleri düzgün çalışır. Kısacası, tiroit bezlerinin beyin tarafından yönetilmesini sağlayan merkez hipotalamus ve hipofiz bezidir. Bu düzenli iletişim sayesinde bedenimiz tam bir denge içinde çalışır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Ecrin Güvenaltın
Blog Yazarı 9 saat önce

Mariana Çukuru, dünyadaki bilinen en derin okyanus çukurudur ve Pasifik Okyanusu'nun batısında, Filipinler'in doğusunda yer alır. Bu çukur, yaklaşık 11.000 metre (yani 11 kilometre!) derinliğe ulaşır. Öyle ki, Everest Dağı bu çukura ters şekilde yerleştirilse bile, zirvesi su yüzeyine ulaşamaz. Mariana Çukuru’nun en derin noktası olan Challenger Deep, bugüne kadar sadece birkaç insan tarafından ziyaret edilebilmiştir. Bu derinlikte basınç öyle büyüktür ki, bir insan bu ortama özel bir denizaltı olmadan girerse hemen ezilir. Güneş ışığı buraya hiç ulaşamaz ve sıcaklık oldukça düşüktür. Buna rağmen bilim insanları burada yaşayan bazı garip ve karanlık ortama uyum sağlamış canlılar keşfetmiştir. Bunlar arasında şeffaf balıklar, dev deniz solucanları ve bakteriler bulunur. Mariana Çukuru, hâlâ tam olarak keşfedilememiştir ve derin deniz araştırmaları için büyük bir gizem ve merak konusudur. Dünya’nın ne kadar sır dolu olduğunu gösteren bu çukur, okyanusların uzay kadar keşfedilmeyi beklediğini hatırlatır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Ecrin Güvenaltın
Blog Yazarı 11 saat önce 52s

Kara Delikler varsa neden beyaz delikler olmasın .

Beyaz delikler, evrende henüz kesin olarak gözlemlenememiş ama bilim insanlarının üzerinde düşündüğü çok gizemli uzay bölgeleridir. Tıpkı kara delikler gibi uzay-zamanı etkileyen bu yapılar, kara deliklerin tam tersidir. Kara delikler her şeyi içine çekerken, beyaz deliklerin her şeyi dışarı ittiği düşünülür. Yani bir şey ne kadar yaklaşırsa yaklaşırsın, içine çekilmez, aksine uzaklaştırılır. Bu yüzden bazı bilim insanları, beyaz delikleri "uzayın kusma noktası" gibi tanımlar. Bazı teorilere göre, kara deliğe giren bir şey başka bir yerde, başka bir zaman ya da başka bir evrende bir beyaz delikten dışarı çıkabilir. Hatta bazı bilim insanları, kara deliklerle beyaz deliklerin birbirine bağlı olduğunu ve bir tür "solucan deliği" oluşturduğunu öne sürer. Ancak şu ana kadar hiçbir beyaz delik gerçek hayatta gözlemlenmemiştir, yani bu kavram hâlâ bir teoridir. Yine de evrenin gizemlerini anlamak için yapılan bu çalışmalar, bize bilimin ne kadar heyecan verici olduğunu gösteriyor. Beyaz delikler, uzay hakkında ne kadar az şey bildiğimizi hatırlatan büyüleyici fikirlerden biridir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Ecrin Güvenaltın
Blog Yazarı 11 saat önce 1 dk.

Ornitorenkler hakkında bu gün araştırma yaptım çünkü doğadaki bütün canlıların karışımı gibiler . Bu gün öğrendiğim bilgiler şunlardır .

Ornitorenk, Avustralya'da yaşayan çok özel ve sıra dışı bir memelidir. En dikkat çekici özelliği, memeli olmasına rağmen yumurtlayarak çoğalmasıdır. Bu yönüyle ornitorenk, doğadaki çok az hayvan türünden biridir. Vücudu tüylü, su geçirmez postla kaplıdır ve bu da onu soğuk sularda yüzmeye uygun hale getirir. Burnu ördek gagasına, kuyruğu ise kunduza benzer. Bu görünümüyle sanki farklı hayvanların karışımı gibi durur. Ayakları perdelidir, bu sayede suda çok iyi yüzer. Geceleri aktif olan ornitorenk, nehirlerin dibinde böcek, solucan ve küçük su canlılarını arayarak beslenir. Erkek ornitorenklerin arka bacaklarında zehirli dikenler bulunur; bu dikenler rakiplerini savmak için kullanılır. Zehri insanı öldürmez ama çok şiddetli acıya neden olabilir. Ayrıca ornitorenk, memeli olmasına rağmen dişleri yoktur; yakaladığı avları gagasıyla ezer ve çiğnemeden yutar. Bilim insanları ilk kez ornitorengi keşfettiğinde bu hayvanın gerçek olup olmadığına inanamamış, hatta ilk örneğin sahte olduğunu düşünmüşlerdir. Bu kadar farklı özelliği bir arada taşıyan başka bir hayvan türü neredeyse yoktur. Ornitorenk, doğanın ne kadar yaratıcı ve şaşırtıcı olduğunu kanıtlayan eşsiz bir canlıdır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close