Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Blog Yazılarım
Görme
Avrupa
Elektrik
Yapay
Manyetik
Hayvan
Anatomi
Bebek Doğumu
Zihin
Oyun
Koruma
Halk Sağlığı
Mantık
Evrim
Teori
Kanser Tedavisi
Olasılık
Sinir Sistemi
Örümcek
Uzay
Organ
Dışkı
Lazer
Elektromanyetizma
Tıp
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Blog Yazısı
Adam Hussein
Adam Hussein
102K UP
Blog Yazarı 12 saat önce 59s

Son evre kalp yetmezliği olan Avustralyalı bir hastaya Kasım 2024’te başarılı bir operasyonla BiVACOR yapay kalbi nakledildi. Hasta BiVACOR yapay kalbi ile kalp nakli ameliyatı olana kadar 100 gün boyunca cihaza bağlı kalmadan normal bir yaşam sürdü.

BiVACOR Yapay Kalbi Nedir?

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Adam Hussein
Adam Hussein
102K UP
Blog Yazarı 12 saat önce 1 dk.

Güneş sistemindeki gezegenlerde gözlenen auroralar, Güneş’ten gelen yüklü ve enerjik parçacıkların gezegenlerin atmosferindeki gazlarla çarpışması sonucu ortaya çıkar. Elektrik yüklü parçacıklar, gezegenin manyetik alanının yönlendirmesiyle, genellikle kutupların yakınındaki veya üst enlemlerdeki atmosferle etkileşerek gazların ışık yaymasına yol açar.

Bugüne kadar yapılan araştırmalarla Neptün’de auroraların varlığına dair bazı bulgular elde edilmişse de auroraları doğrudan görüntülemek mümkün olmamıştı. JWUT’un kızılötesi ışığa duyarlı kameraları sayesinde daha önce Dünya’da ve birkaç gezegende gözlenen auroralar Neptün’de ilk kez görüntülendi. JWUT’un elde ettiği görüntüde aurora cam göbeği renginde görülüyor.Neptün'de gözlenen aurora Dünya, Jüpiter ve Satürn'de görmeye alıştığımızdan belirgin şekilde farklı. Neptün'ün auroraları, gezegenin yalnızca kuzey ve güney kutuplarında değil ekvatoru civarında da görülüyor. Bu durum, Neptün’ün manyetik ekseninin kendi etrafındaki dönme eksenine göre 47 derece eğik olmasından kaynaklanıyor. Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların önemli bölümü manyetik kutuplardan girmeye çalışarak atmosferle etkileştiğinden, auroralar Neptün’ün ekvatoru civarında (coğrafi kutupların uzağında) görüntülendi.[1]

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Ozan Bayrak
Blog Yazarı 13 saat önce 2 dk.

Virginia Woolf’un Kendine Ait Bir Oda adlı eseri, kadın kimliğinin yaratıcı özgürlüğünü, entelektüel bağımsızlığını ve toplumsal mücadelelerini çarpıcı biçimde gözler önüne seren bir başyapıttır. Woolf, kadınların tarih boyunca aile içinde ve toplumda üstlendikleri kısıtlı rolleri eleştirerek, bir kadının yaratıcı kimliğe ulaşabilmesi için ekonomik bağımsızlığa ve kendine ait fiziksel/zihinsel bir mekâna sahip olması gerektiğini güçlü bir şekilde vurgular.

Anlatımında kurmaca ile deneme arasındaki sınırları bulanıklaştıran Woolf, düşüncelerini akademik bir mesafeden değil; ironik, şiirsel ve sezgisel bir dille aktarır. Böylece metin yalnızca teorik bir argümana değil, aynı zamanda edebi bir deneyime dönüşür. Okur, bu metinde yalnızca düşünmeye değil; hissetmeye, sezgileriyle yargılamaya da davet edilir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Seyma Aydın
Seyma Aydın
21K UP
Blog Yazarı 13 saat önce

Her şeyin yapaylıkla harmanlandığı bu zamanda gerçek aşkı nasıl bulabiliriz? Sahi gerçek aşk var mı ki? Geçmişe dönüp baktığımızda yaşanan büyük aşkların çoğunun sonu hasret, kavuşamama ve hüzün. Gerçek aşk böyle bir şey mi? Tanımı herkese göre değişen bir şeyden bahsediyorsak doğru olup olmadığını nasıl bilebiliriz ki? Beklemeli miyiz peki beyaz atlı prensimizi ya da onu aramalı mıyız? Onu ararken kalbinizdeki sadece ona vereceğimiz sevgi tükenirse peki? Ya da onu beklerken kalbimizde kuruyup giderse ne yapacağız?

Aşkın din boyutuna hiç uğramayacağım bile çünkü orası epey karışık.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Alper Kaan Selçukoğlu
Blog Yazarı 13 saat önce 11 dk.

1984 George Orwell tarafından kaleme alınan, politik bir distopya romanıdır. 1984 belki de günümüzün en ünlü distopya evrenlerinden bir tanesidir. Okuduğunuz bu yazı, bir özet yazısı değildir. Ancak en başta olabildiğince kısa bir özet ile karşılaşacaksınız. Yazının amacı, 1984 romanının eğitim ve bilim perspektifinden uyandırdığı felsefi izlenimlerin bir dışavurumunu ifade etmektir. Bu bir blog yazısı olmasına karşın, yazıda sadece yazarın kendi görüşleri değil, bilimsel verilerden de yararlanılmıştır. Kullanılan kaynaklara kaynakça üzerinden ulaşabilirsiniz.

Eğer bu kitabı daha önce okuma fırsatı bulduysanız, ne mutlu size. Şu anda okuyacağınız bölüm, okuduklarınızı tekrar anımsamak için bir fırsat. Yazarın görüşüne göre, bu yazıyı anlamak için kitabı çok detaylı hatırlıyor olmanıza gerek yok. Öyleyse hız kesmeden küçük bir hatırlatma yapalım.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close