Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir .
Üye 1 gün önce 1 Cevap
0

Tıp dünyası yıllardır neden HIV i yok edemiyor?

  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melek Ertürk**N
bilgim var biraz da arastırdım(senin için) 13 saat önce

HIV’in (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü) böyle açıldığını yeni öğreniyorum sayende yıllardır tam olarak yok edilememesinin birkaç önemli nedeni var, ve evet, virüsün çeşitliliği (farklı tür ve alt türleri) bu nedenlerden enn önemlisi İşte başlıca sebepler:

### 1. **HIV Virüsünün Hızlı Mutasyon Yeteneği**

HIV, çok hızlı mutasyona uğrayan bir retrovirüstür. Bu mutasyonlar virüsün genetik yapısını sürekli değiştirir, böylece bağışıklık sistemi ve ilaçlar virüsü yakalamakta zorlanır. Bu hızlı değişim, virüsün farklı varyantlarını oluşturur ve tedaviye dirençli formlar gelişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

### 2. **Virüsün Hedeflediği Hücreler**

HIV, bağışıklık sisteminin temel hücreleri olan CD4+ T hücrelerini enfekte eder ve yok eder. Bu hücreler bağışıklık sisteminin “komutanları”dır. Virüs, bağışıklık sistemini çökertirken, aynı zamanda kendi yok edilmesini zorlaştırır çünkü vücudun savunma hücrelerini hedef alır.

### 3. **Virüsün Gizli (Latent) Hale Geçmesi**

HIV enfekte ettiği bazı hücrelerde aktif olmayıp “uyku” durumunda kalabilir (latent enfeksiyon). Bu latent virüs, uzun yıllar tespit edilemez ve antiretroviral tedavilere direnç gösterir. Bu yüzden virüsü tamamen ortadan kaldırmak zor olur.

Tüm Reklamları Kapat

### 4. **Tedavinin Karmaşıklığı**

Şu anki tedaviler (antiretroviral terapi, ART) virüsün çoğalmasını engeller ama latent virüsü yok edemez. Bu tedavi virüs yükünü çok düşük tutar, hastanın sağlıklı yaşamasını sağlar ama virüsü tamamen vücuttan temizlemez.

### 5. **Çeşitli HIV Türleri ve Alt Türleri**

HIV-1 ve HIV-2 olarak iki ana tür vardır. HIV-1 dünyada en yaygın olanıdır ve kendi içinde birçok alt türü (subtip) vardır. Bu genetik çeşitlilik, aşı ve tedavi geliştirmede ekstra zorluk yaratır çünkü bir tür için geliştirilen yöntem diğer türlerde aynı etkiyi göstermeyebilir.

---

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close