Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Arduç
Üye
6

Sperm yutmak faydalı mı? Döl yemenin sağlığa faydası var mı?

Merak.
238,059 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Bu cevap, soruya kaynak zorunluluğu eklenmeden önce girilmiştir. İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
2
Fatih Özaslan
Hafızım

Eğer beraber olduğunuz erkeğin enfeksiyonu bulunmuyorsa, sperm yutmanın herhangi bir sağlık riski taşıdığını söyleyemeyiz. Ayrıca, sanılanın aksine kilo almanıza da sebep olmaz. Bazı insanlar spermin kalori yüklü olduğunu düşünürler, ancak bu doğru değildir. Her boşalmada yaklaşık 5 kalorilik sperm ortaya çıkar.

Kadınların, sperm yutarak hamile kalacaklarına dair endişelenmelerine gerek yoktur; çünkü çocuğun oluşması için spermin rahme ulaşması gerekir ve yutulduğu zaman sperm sindirildiği için bu şekilde ulaşması mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, yalnızca oral seks yaptıktan kısa bir süre sonra bıçaklanmanız halinde gerçekleşir ki, bunun olma olasılığı da oldukça düşüktür. Birkaç yıl önce Afrika’da gerçekleşen bir olayda, Afrikalı bir kadın erkek arkadaşına oral seks yaparken eski sevgilisi o sırada oradan geçiyor ve bunu görüyor. Bıçağını çıkarıp kadını bıçaklıyor. Bir süre sonra, kadın doktora gittiğinde hamile olduğunu öğreniyor. Bu durumun bıçaklanma nedeniyle olduğu ortaya çıkıyor. Muhtemelen bu noktada, bu olayın cinsel birleşme nedeniyle olduğunu düşünseniz de, esas şok edici gerçek burada karşımıza çıkıyor: Kadının vajinası bulunmuyor! Mullerian agenesis adı verilen genetik bir durum, kadının vajinal gelişimini engelliyor ve vajinanın oluşması gereken yerde sadece küçük bir gamze ya da çukur oluşuyor. Tüm bu bilgilerin ışığında, post oral seks döneminde karın bölgesinde alınan yaranın spermin yeniden üretkenliğini sağlamasının en makul açıklaması olduğunu söyleyebiliriz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bıçaklanma dışında sperm yutmanın bilmeniz gereken bir başka yan etkisi de yutan kişide bulunan sperm alerjisidir. Yapılan araştırmalar, bazı kadınların partnerlerinin spermlerine alerjisi olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.

Tüm Reklamları Kapat


Bunun dışında sperm yutmanın ishale sebep olduğu da birkaç yıl önce iddia edilmiştir. Sperm yutmanın sindirim sistemiyle ilgili bir probleme neden olması (büyük olasılıkla früktoz intoleransının bir sonucudur, çünkü spermin en önemli bileşenlerinden biri früktozdur) yine de çok çok nadir görülen bir rahatsızlıktır.

Hep sperm yutmanın risklerinden bahsediyoruz, peki hiç faydası var mı?

İster inanın ister inanmayın, bazı araştırmalar sperm yutmanın preeklampsiye iyi geldiğini iddia ediyor. Preeklampsi, gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen hipertansiyon ve proteinüri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Eğer tedavi edilmezse, hem anne hem de fetüs için ölümcül sonuçları olabilir.

Peki meni yutmak neden preeklampsinin riskini düşürür?

Bu konudaki en başarılı hipotez annelerin hamilelik döneminde yabancı antijenlere maruz kalmalarıdır; çünkü genetik materyalin yarısı babadan gelir. Yine de anne adayı hamilelikte daha çok antijene maruz kaldığından dolayı, buna karşı tolerans geliştirir. Bu şekilde de bağışıklık reaksiyonu riski hamilelik sırasında azalır.

Yani, araştırmanın sperm yutma üzerinde hamilelere kesin olarak fayda sağladığı sonucunu çıkaramasakta bu iddia mevcut. Bu noktada kesin olarak bilmemiz gereken erkeğin enfeksiyonlu olduğu ya da kadının sperm alerjisi olduğu durumlarda, meni yutmanın sağlık için olumsuz etkileri olduğudur.

z.z.

10,568 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Lehmiller. Sperm Yutmak Faydalı Mı ?. (18 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2021. Alındığı Yer: Lehmiller.com doi: 10.ararlari-nelerdirusqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16345808951479&referrer=https%. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close