Sosyalizm ile komünizm, her ikisi de, kullanım için üretim yapan sistemler olması ve üretim araçlarının mülkiyetinin kamuya ait bulunması ve merkezî planlamaya dayanması bakımından benzer sistemlerdir. Farklı kısımları ise komünizmde devlet yoktur, para yoktur, herkese ihtiyacı olan kadar kaynak ayrılır gibi, en önemli fark ise komünizm varılmak istenen ekonomik düzendir. Sosyalizm ise onun bir basamağıdır. Yani sosyalizm geçiş sistemidir desek yanlış olmaz sanırım. 1 ülkede sosyalizm olabilir ama dünyacak komünist olmazsak olmaz.
Herkes yeteneğine göre işte çalışır, herkese yaptığı iş kadar para verilir (sosyalizm).
Herkes yeteneğine göre işte çalışır, herkese gereksinimi kadar kaynak verilir (komünizm).
Tabi çok yüzeysel ve “haldur huldur” bir şekilde durumu özetledim yoksa net bir sosyalizm veya komünizm tanımı yoktur. Sizin yazdığınız gibi Marksist-Leninist-Maoist gibi bir sürü türü vardır, bir sürü pratik olarak farklı özellikleri vardır. Kısaca her ülkenin iklimine-coğrafyasına-kültürüne göre yönetim ve ekonomi şekli değişir. Maoisler, Yoldaş Mao Zedong’un ülkesinde uyguladığı sistemi en mantıklı bulan kişilerin benimsediği düşüncedir. Yada Leninizm ya da Juche ya da Titoizm gibi bu örnekler çoğaltılabilir. Bunların hepsi klasik komünist sistem olan Marksizm’den türemiştir. Ayrıntıya girmeyelim çok uzar.
Bir de konudan bağımsız bir şey daha söylememe izin verin: komünizm demek, herkesin eşit fakir olması demek değildir. Herkesin eşit orta-sınıf olması demektir.