Ruh, insanın hayatını sağlayan, idrak edici ve bilici unsuru olarak tanımlanan bir kavramdır. Ruhun mahiyeti, kaynağı, varlığı ve ölümden sonra durumu hakkında farklı din, felsefe ve bilim dallarında çeşitli görüşler vardır. Bazıları ruhu nefis veya can ile eş anlamlı olarak kullanırken bazıları aralarında fark gözetir.
Ruh kavramı Kur’an’da ve hadislerde de geçer. Kur’an’da ruhun Allah’ın emri olduğu ve insanlara verilen bilginin ötesinde olduğu belirtilir (İsrâ 17/85). Hadislerde ruhun Allah tarafından yaratıldığı, ana rahmindeki cenine üflendiği, ölüm anında bedenden çekildiği, kabirde sorguya çekildiği, ahirette diriltileceği gibi konulara değinilir.
Ruh kavramı felsefede de önemli bir yer tutar. Felsefeciler ruhun varlığını, niteliğini, bedenle ilişkisini, özgürlüğünü, ölümsüzlüğünü gibi sorulara cevap aramışlardır. Sokrat ve Platon ruhun bedenden bağımsız ve ölümsüz olduğunu savunurken Aristo ruhun bedenle birlikte var olduğunu ve öldüğünü ileri sürmüştür. İbni Sina ruhun maddi olmayan bir cevher olduğunu ve bedenle birlikte yaratıldığını belirtmiştir. Thomas Aquinas ruhun hem maddi hem de maddi olmayan yönleri olduğunu ve bedenden ayrıldıktan sonra da varlığını sürdürdüğünü ifade etmiştir.
Kaynaklar
- Nedir ileilgili. Ruh Nedir?. Alındığı Tarih: 15 Haziran 2023. Alındığı Yer: Nedir ileilgili | Arşiv Bağlantısı