Farklar şunlar:
1 - Otizmli çocuklarda fiziksel anormallikler görülmüyor. Ancak down sendromlu çocuklar genellikle kısa boylu, çekik gözlü, yassı kafalı ve ince dudaklı oluyor.
2 - İletişim kurma konusunda ve çeşitli sosyal davranışlar da otizmli çocuklar sorun yaşayabiliyor ancak down sendromlu çocuklar kolayca iletişim kurabilir.
3 - Down sendromu olan çocukların down sendromu olduğu daha anne karnındayken belli olabiliyor. Otizmli çocukların ise bu rahatsızlığa sahip olduğu ilk 3 yılda belli oluyor.
4 - Down sendromunun nedenleri arasında büyük oranda genetik faktörler vardır ancak otizmin neden olduğu kesin olarak bilinmiyor.
Otizm bireylerin beyin gelişiminde başkalarını algılama biçimini, sosyal ilişkilerini ve davranışlarını etkileyen, bu sebeple iletişim ve sosyal davranışlarda sorun yaşamasına neden olan bir tıbbi durumdur. (otizmli bireylerin %70'inde zeka geriliği görülmektedir.)
Down sendromu ise bireylerin hücrelerinde tipik olarak iki yerine üç kromozom 21'e sahip olmaları sonucu ortaya çıkar. Normalde insan hücreleri 23 çift kromozom içerir ancak down sendromlu bireylerde 21. kromozomun üç adet olduğu bir durum söz konusudur. Bu sebeple down sendromlu kişilerde zeka geriliği, yavaş öğrenme, gelişimsel yavaşlık ve fiziksel görünüşte değişim gibi durumlar sıklıkla görülebilir.
Otizmli bir kişinin evlenmesi ve çocuk sahibi olması mümkündür ancak bu durum otizmin derecesine ve iletişim yeteneğine bağlı bir durumdur. Bunun dışında çocuk yapabilirler çünkü üremelerini etkileyen herhangi bir durum yok. Nasıl bir baba olacakları ise dediğim gibi yine otizmin derecesine ve iletişim yeteneğine bağlıdır. Bence çocuk büyütecekse yine profesyonel yardım alması ve yakınlarının ona yardım etmesi daha iyi olacaktır.
Down sendromlu bireyler de çocuk yapabilir çünkü üremelerini etkileyecek bir durum yok ancak sahip olduğu genetik sorunlardan dolayı aile ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir ve bu yüzden çocuk büyütürken profosyonel yardım alması gerekiyor.
Umarım yardımcı olabilmişimdir İyi günler dilerim.