Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Budak
Enes Budak
48K UP
Üye
2

Ödüllü Soru Numaralı gözlükleri(yakın-uzak) sürekli takmak mı yoksa genel olarak ihtiyacımız olduğunda takıp, ihtiyacımız olmadığında çıkarmak mı doğrudur?

Annem (50 yaşında) ilk defa gözlük kullanacak,uzak televizyondaki yazıları (aşırı küçük olmamak kaydıyla küçükler dahil) rahat okuyabiliyor,ama ince puntolu kitap yazılarını okurken çok zorlanıyor.Annem bu gözlükleri ihtiyacı olduğu süreçte kullanıp ihtiyacı olmayınca çıkarmalı mı ? Yoksa olabildiğince her zaman gözlükle mi kalmalı? Kaynak olursa++
Cevap Ver 500 UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hatice Naz
Hatice Naz
56K UP
Bildiğim ve araştırma yaptığım bir konu.

Tabiki sadece lazım olduğu zaman kullanmalı;

Yakın zamanda (yarın) göz randevüm var ve büyük ihtimalle bende gözlük takacağım. Astigmatım var, uzakta yazan yazıları görebilsemde yazılar iç içe giriyor. Annenin gözleri, uzağı okuyabileceği seviyede görebiliyorsa gözlük almamasını şiddetle tavsiye ederim. Çünkü, eğer gözlük kullanmaya başlarsa gözlük takmak alışkanlık haline gelecektir ve büyük ihtimalle görebileceği yerlerde bile gözlük takmaya başlayacaktır. İnce puntolu kitaplarda yazı ne kadar küçük olursa olsun yinede yakın gözü devreye geçer. Uzak- orta- yakın gözler küçüklük veya büyüklüğe bağlı değil mesafeye bağlı çalışır. Yani kitap okurken yakın gözünü kullanmış oluyor.

Yakın gözünün bozuk olması çok normal bir durum (heleki 50 yaşındaysa) çünkü yaşlılığa bağlı (annen alınmasın) 40-45 yaş üzerinde yakın gözler kendiliğinden bozulmaya başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Babam 56 yaşında, bilgisayar mühendisi, öncelerde sadece yakın gözü bozuktu. Bilgisayara işi gereği çok baktığı için uzak ve yakın gözleri bozuk. Ayrı ayrı gözlük takmak zor olduğu için 3'ü bir arada gözlük aldı.

Belki bilmiyorsundur diye söyleyeyim, Orta- uzak- yakın üçüde aynı gözlük içerisinde. Bakış açısına bağlı olarak farklı mercekler devreye giriyor. Ancak bu hiç iyi olmadı çünkü babamın orta gözü bozuk olmamasına rağmen şuan o da bozuk. Kardeşiminde gözleri bozuk ve neredeyse 3.50 numara, oda aynı şekilde hep taktığı için gözlerinin derecesi çok ilerledi.

annen illaki gözlük alacaksa sadece kitap okurken, tam olarak göremediği kısımlarda gözlük kullansın.

Yoksa gözünün derecesi artabilir. İnternete yazarsan büyük ihtimalle her zaman takılmalıdır yazacaktır ancak küçük numaralarda daha da büyümesini engellemek için takılmaması daha iyi olacaktır. Sürekli olarak gözlük takılması ( yüksek kusur olmadıkça ) gözlerin tembelleşmesine neden olur. Gözlerin tembelleşmesi derken sadece annen gibi okuma gözlüğü alması gereken kişiler için geçerli. Yoksa normal şartlarda gözleri tembelleştirdiğinden bahsedemeyiz.

Yakın zamanda göz randevüsü almanızı öneririm. Yılda bir göz kontrolü yapılması gerek zaten, doktorun dediğini yapmanız daha iyi olacaktır.

Kaynaklar

  1. M. T. Y. Kurulu. GöZ Sağlığı Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar. (30 Nisan 2009). Alındığı Tarih: 24 Ekim 2024. Alındığı Yer: Memorial Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Canipek
Mert Canipek
115K UP
Öğrenci ve Sağlıkçı

Kendi göz doktorumun söylediği ve zamanla kullanarak doğruladığım bir şey bu gözlüğü genel olarak ihtiyaç duyduğun zamanlarda kullanman en doğru kullanım olacaktır [1] bu kaynağı bulabildim sadece umarım senin için yeterli olur

Kaynaklar

  1. Doç. Dr. Abdullah Özkaya. Gözlük Hepmi İhtiyç Dahilindemi Takılmalı. (24 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 24 Ekim 2024. Alındığı Yer: Memorial Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close