Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Üye
6

Bir dini pratiğinden bağımsız yargılamak ne kadar doğru?

Mesela Hristiyanlık Avrupada hakim olduğu sürece engizisyon mahkemeleri kuruldu. Suçlu suçsuz demeden işkenceyle çok insan ölüdürüldü. ne zaman Hristiyanlık hakimdi ahlaksızlık boy gösterdi, din hakim olmayı bırakınca Avrupa kalkınmaya başlandı. Bir Hristiyanın dinini savunurken insanlar yanlış uyguluyordu demesi gerçekten mantıklı mıdır?
701 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Burada iki zıt görüşü savunurken iki ayrı mantık hatasına düşmemek gerekir. İlk olarak bir dini benimseyen ve o dini uygulayanların davranışlarının bir skala şeklinde olduğunu unutmamak gerek.

Bu skala arasında aslında gerçekten o dine inanmayan ama onu kendi menfaati için kullananlardan tutun da gerçekte o dinin radikal olduğunu düşünüp o davranışları benimseyen, o dinin radikal olmadığını düşünenden tutun da dinin neleri emredip neleri yasakladığına yönelik farklı görüşlerde olanlar var. İçlerinde radikal veya o dini kendi menfaatine kullanan var diye bütün dini bu şekilde görmek hatalı olacaktır. Din, üzerinde (bilimde olduğu gibi) bir konsensüs bulundurabilen bir olgu değil. Yoruma açık bir olgu.

İkinci hata ise sadece o dini çarpıtanların olmadığını bilmekte yatıyor. O dine gerçekten inanan ve gerçekten dinde o yıkıcı görüşlerin doğru olduğunu savunanlar var ve onlar yanlış uygulamıyor ve çarpıtmıyor. Yıkıcı din savunucularının da o dinin bir görüşünün bir parçasıdır. "Gerçek din bu değil." diyemezsiniz çünkü din yorumlanabilen bir olgudur. "Gerçek din" diyebileceğiniz net bir konsensüs yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Dinin yıkıcı olduğunu savunuyorsanız öyle olduğunu başından beri düşünmeyen, başkalarını etkileyecek kararları verirken dikkatli davranan bir kesimin de olduğunu unutmamalısınız. O dinin yıkıcı değil yapıcı olduğunu düşünenlerden iseniz öncelikle dini menfaati için "çarpıtanların" neler yaptıklarını göstereceksiniz. Dini "kendilerine göre çarpıtmayan" ve yıkıcı olanların olduğunu kabul ettikten sonra sizin dini görüşünüzün neden böyle olmadığını aktarmalısınız.

Bu kısımda laikliğin önemine geliyoruz. Laikliğin sağlanamadığı bir ortamda yıkıcı dini görüşün taraftarları daha saldırgan olduklarından hakim olmaları birçok açıdan daha kolaydır. Ellerine hakimiyet geçtiğinde ise hem o dinde gerçekten yıkıcı görüşü savunan hem de menfaati için dini kullanan kitle güç kazanır. Bu sebeple din gibi olgularla toplumu yönetmek tehlikelidir. Taraftarlar, yıkıcı bir biçimde yönlendirilebilirdir.

Bu yüzden başkalarını da etkileyecek kararlar alınırken akla, mantığa, sorgulamaya, bilimsel verilere, çözüm önerini şeffaf ve rasyonel biçimde gerekçelendirmeye/temellendirmeye dayalı bir sistem benimsemeliyiz. Herkes kendi inancına inanabilir ya da inancını yaşayabilir. Aynı din içinde bile inanılan dini görüşten farklı dini görüşlerin de olduğunu kabul etmeliyiz. Dini tek tipleştirmeye çalışmak anlamsızdır. Dine inanan kişiler, dinin yapıcı olduğunu düşünse de pratikte "hata" yapabilir. O dini önemsemeyen ve pratikte görüşlerini yıkıcı uygulayanlar olabilir. O dini gerçekten yıkıcı görüp pratikte yıkıcı davranan olabilir. Pratik, bu durumlardan hangisinde olduğumuzu anlamak için önemli bir faktördür

Asıl önemli olan, laikliği sağlamak ve dindar veya dinsiz fark etmeksizin dini yıkıcı biçimde kullananların karşısında durmaktır. Kişiler başkalarını etkileyen kararlar alırken dikkatli olmalı ve herkes, kendi haklarını başkalarının sınırlarına girmeden yaşamalıdır.

133 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close