Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Ateistler zor durumlarında bir şeye sığınır mı? Neden?

İnançlı insanlar çoğunlukla tanrıya sığınırlar. Dualar edip ve benzeri şeyleri yapıp kendilerini rahatlatırlar. Gerçekten de psikolojik olsa da bu rahatlama işe yarar! Fakat Tanrının varlığına inancı olmayanlar için bu durum geçerli değil. Ateist olsun olmasın her insan rahatlamaya ihtiyacı vardır. Ateistler bunu nasıl başarır.
2,776 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

"Ateistler"e hitaben sorulan soruların çoğunluğu cevabı olmayan sorulardır çünkü aslında "ateistler" diye bir grup yok. Genel olarak "ateistler" diye isimlendirilen kişilerin fazla ortaklığı yok çünkü. Müslümanlar, Hıristiyanlar, Budistler için ortada birer kılavuz, birer ortaklık anlaşması, bir taahhüt var ama ateistler için yok ve bu nedenle de "ateistler şöyle midir" türünden sorular için tüm ateistleri kapsayacak bir cevap vermek zor. Sizin sorunuza göre ben bir ateist olarak cevap verecek olsam bu cevabın, tüm ateistleri kapsadığını iddia edemem. Bir müslüman, birçok konuda tüm müslümanlar adına cevap verebilir çünkü ortada bir kitap, bir öğreti, bir kültürel miras, bir hadis külliyatı, bir peygamber var. Ateizmde böyle bir şey yok ki.

Bu durumda da sorunuza on çeşit cevap verebiliriz. Kimi ateist hiç bir şeye sığınma ihtiyacı hissetmez ki zaten kimine göre ateist olmanın ön gerekliliği budur. Kimi ateist anlık imana gelir, zor durum atlatılınca ateist olmaya devam eder. Kimi ateist şans, rastgelelik gibi dünyevi tesadüfiliğe dayanır. Kimi karma, kuantum, evrene enerji yolluyorum, o da bana selam yolluyor gibi yeni dönem soyut kavramlarla olan bitene yaklaşır. Kimi bizim bilmediğimiz başka yöntemlere başvurur. Bilemeyiz. Ve "ateist olsun olmasın her insan rahatlamaya ihtiyaç duyar" iddianız da fazla kavramsal. Nereden biliyorsunuz? Hayat enerjisini "rahatsızlık"tan alan milyonlarca insan var bence. Rahatlamaya ihtiyaç duymamak esas güçtür desem bana kim ne diyebilir?

Özetle "ateistler" diye bir grup yok. Ateistlerin "Yaratıcının varlığını iddia edenlerin argümanlarını ikna edici bulmama"dan öte bir ortaklığı olmadığı için ateistleri bir kümede toplayıp onları tanımlamaya çalışmak ve tutturulan "şöyledirler" yakıştırmaları hiç de doğru ve ikna edici değil.

Tüm Reklamları Kapat

Ve aslında her şeyden önce bir insanın, ateist ya da inançlı olup olmadığını bile hiç kimse bilemez. Bunu bilmenin, öğrenmenin, belirlemenin hiç ama hiç bir yolu yok. O nedenle bu tip sohbetlerin çoğu beyhude...

Sağlıcakla...

309 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Koçer
Mustafa Koçer
1,725 UP
Eskiden Nurcuydum

Zor durumlarda sığınacak bir ilahi ya da ruhani güç aramam, çözüm ararım. Dinsizlik herkese göre değildir, ruhani şeylere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız dinsizlerle tartışmanızı tavsiye etmem. Israrla benle tartışmak isteyen ve sonrasında inancı sarsılıp mutsuz olan arkadaşlarım oldu, inancınız sizi tatmin ediyorsa ve mutluysanız bu tür tartışmalardan uzak durun keyfinize bakın. Kırmızı hapa çok meraklıysanız depresyonu ve varoluşsal bunalımları göze almak zorundasınız. Ben hiçbir zaman ilahi bir güce ihtiyaç duymadığım için dindar insanların inançlarına olan duygusal bağlarını anlamakta zorlanıyorum ama bunun ne kadar hassas ve önemli olduğunu bildiğim için insanların inançlarına müdahale etmiyorum.

346 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close