Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhammed Sami Civelek
Üye 11 Şubat 2024 2 Cevap
7

2. Dünya Savaşı neden başlamıştır?

421 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Herus Herus
Herus Herus
36K UP
Tarih dalında çok araştırmam var. 11 Şubat 2024

Ülkeler güç yarışında oldukları için. İttifaklar oldu ve savaş çıktı. Ama nedeni hala tarihçiler arasında pek çok tartışmaya neden oluyor ne yazık ki. Çok güzel ve yaratıcı bir soru. Benim sorularıma bakmayı unutmayın.[1]

Kaynaklar

  1. A. Hook. (2005). Gün Gün 2. Dünya Savaşı. ISBN: 975230124X. Yayınevi: Boyut Yayıncılık A.Ş..
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Doktorum 26 Şubat 2024

2. Dünya Savaşı'nın tek bir nedeni olmasa da, başlamasına katkıda bulunan birçok faktör vardır. Başlıca nedenlerden bazıları şunlardır: *1. Almanya'nın Versay Antlaşması'ndan Duyduğu Memnuniyetsizlik:[4][4][1][2][2][4]

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan Versay Antlaşması, Almanya'ya ağır yaptırımlar ve toprak kayıpları dayattı. Bu durum Almanya'da büyük bir öfkeye ve milliyetçi duyguların yükselmesine yol açtı. Adolf Hitler ve Nazi Partisi, bu öfkeyi kullanarak iktidara geldi ve Almanya'yı yeniden güçlü bir devlet haline getirme sözü verdi.

2. Nazi Almanyası'nın Yayılmacı Politikası:

Tüm Reklamları Kapat

Hitler, Almanya'nın Lebensraum ("yaşam alanı") ihtiyacı olduğunu savundu ve bu Lebensraum'u ele geçirmek için Avrupa'yı işgal etmeye başladı. Avusturya, Çekoslovakya ve Polonya'nın işgali, Avrupa'da gerginliği artırdı ve 2. Dünya Savaşı'nın fitilini ateşledi.

3. Faşizmin Yükselişi:

Almanya'da olduğu gibi İtalya ve Japonya'da da faşist rejimler iktidara geldi. Bu rejimler, saldırgan dış politikalar izledi ve Avrupa ve Asya'da gerginliği artırdı.

4. Büyük Buhran:

Tüm Reklamları Kapat

1929'da başlayan Büyük Buhran, birçok ülkeyi ekonomik ve politik açıdan zayıflattı. Bu durum, faşist rejimlerin güçlenmesine ve savaşın patlak vermesine katkıda bulundu.

5. İtilaf Devletleri'nin Appeasement Politikası:

Fransa ve Birleşik Krallık gibi İtilaf Devletleri, Hitler'in saldırgan politikalarına karşı appeasement (uzlaşma) politikası izledi. Bu politika, Hitler'in işgal ettiği toprakları tanıyarak onu daha fazla saldırmadan caydırmayı amaçlıyordu. Ancak bu politika başarısız oldu ve Hitler'in daha da cesaretlenmesine yol açtı.

6. Sovyetler Birliği ile İlişkiler:

Almanya ve Sovyetler Birliği, 1939'da Molotov-Ribbentrop Paktı'nı imzalayarak Polonya'yı aralarında paylaştılar. Bu pakt, Avrupa'yı ikiye böldü ve savaşın kaçınılmaz hale gelmesine katkıda bulundu.

Sonuç olarak, 2. Dünya Savaşı'nın tek bir nedeni olmasa da, Almanya'nın Versay Antlaşması'ndan duyduğu memnuniyetsizlik, Nazi Almanyası'nın yayılmacı politikası, faşizmin yükselişi, Büyük Buhran, İtilaf Devletleri'nin appeasement politikası ve Sovyetler Birliği ile ilişkiler gibi birçok faktör savaşın patlak vermesine katkıda bulunmuştur.

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Alman-Sovyet Paktı. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: encyclopedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilinmiyor. Yatıştırma Politikası. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: researchgate | Arşiv Bağlantısı
  3. Bilinmiyor. Lebensraum | Holokost Ansiklopedisi. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: encyclopedia | Arşiv Bağlantısı
  4. Latif Boyacı. Nazi Almanyası’na Giden Süreci Yaratmak: Paris Barış Konferansı, Versailles Antlaşması Ve Weimar Almanyası. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close