Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hayat Misirlioglu
Üye 2 Mart 2022 2 Cevap
0

100 koruma faktörlü güneş kreminin böbreklere zarar verebileceğini söyledi cilt doktorum. Doğru mu?

Bir süredir böyle bir güneş kremi kullanıyorum ve diğerlerine kıyasla pigment lekelerimin koyulaşmasına engel oluyor halbuki.
2,381 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 5 Haziran 2022

Herhangi bir güneş kreminin böbrek hasarına neden olduğunu gösteren bir bulgu bilmiyorum ama genel olarak doktorunuzun önerisini takip etmenizi tavsiye ederim.

Ancak SPF değerleri 50'nin üzerindeki kremlerin, SPF-50 kremlerden anlamlı düzeyde koruyuculuk sağladığını gösteren çok az bulgu var.[1] Dolayısıyla sizin kullandığınız kremin işe yaramasının nedeni SPF değeri olmayabilir (mesela SPF, sadece UVB koruyuculuğunu ölçüyor, UVA koruyuculuğu hakkında hiçbir bilgi vermiyor).

Kremin tipinin (kimyasal mı, fiziksel/mineral mi), içeriğinin (hangi kimyasalı kullanıyor), UVA'ya karşı da koruyan "geniş spektrumlu" krem olup olmadığının, deri türünüzün, vb. faktörlerin asıl koruyuculuğu sağlamadığından emin olmanızı tavsiye edebilirim. Muhtemelen SPF 100 değil de bu diğer faktörler sizi koruyor.

Tüm Reklamları Kapat

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. U.S. Food and Drug Administration. Questions And Answers: Fda Announces New Requirements For Over-The-Counter (Otc) Sunscreen Products Marketed In The U.s. | Fda. (22 Ekim 2014). Alındığı Yer: U.S. Food and Drug Administration | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Yanılmaz
Burak Yanılmaz
1,424 UP
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencisiyim. 5 Haziran 2022

Konuya tam olarak hakim değilim ancak fizyolojik olarak basit bir mantık kuracak olursam: UV ışınları engellendiğinde vit D aktifleşemeyecek ve inaktif halde kalacaktır. Vit D metabolizması bozulduğunda Ca emilimi de bozulacaktır. Kan yapımı için Ca şarttır. Ca olmazsa kan yapımı aksayınca vücut homeostaziye uymak için Eritropoietin hormonunu daha fazla salgılayarak kan yapımını arttırmak isteyecektir. Eritropoietin böbreklerde salgılanır. Yani böbrek fazla Eritropoietin salgılayınca akut olarak hipertrofiye uğrayacaktır. Eğer bu krem uzun süreli kullanılırsa da akut mikrositer hipokrom anemi gelişebilir. O yüzden doz aşımı yapmamak çok önemli.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close