Piyasayı Sallayan AMD Ryzen 9 5950X İncelemesi

- Özgün
AMD yeni Zen 3'ünü nihayet duyurdu ve lider işlemcisini açıkladı: Ryzen 9 5950X. Zen 3 mimarisi, öncüsü Zen 2 mimarisine göre %19 gibi ciddi bir IPC artışı vaat ederek, piyasayı şimdiden etkilemiş durumda. Yüksek IPC değeri, yüksek tek-thread performansı demek. Bu da AMD'nin sıkça eleştirilen oyun performanslarında Intel'e karşı önemli bir hamle yaptığı anlamına geliyor. Zaten çok çekirdeğiyle multi-thread uygulamalarda üstünlük kuran AMD, bu sefer oyun performansında da dizginleri eline geçirecek gibi.
Oyun konusunda Intel'in önde gelen işlemcisi i9-10900K karşısında AMD, Ryzen 9 5900 serisinin ciddi bir rakip olacağını vurguladı. Bu yazıda bu işlemcilerin karşılaştırmasına, Benchmark sonuçlarına değinerek, durumun nasıl olduğunu görmeye çalışacağız.
Intel ve AMD İşlemcileri Fiyat Kıyaslaması
Serinin en önde gelen işlemcisi Ryzen 9 5950X için fiyat 800 dolar olarak belirlenmiş durumda. Bunu 720 dolar ile Ryzen 9 3950X, 550 dolar ile Ryzen 9 5900 ve 460 dolar ile Ryzen 9 3900X takip ediyor. Intel i9 10900K ise 550 dolar, i9-9900KS 800 dolar, i9 9900K ise 390 dolar olarak piyasada yer alıyor.
Göreli olarak en yüksek fiyatlarda AMD olsa da bu işlemcilerin sadece oyun değil özellikle render gibi çok çekirdekli (ayrıca multi-thread) uygulamalarda elzem olduğunu biliyoruz. Şu anki durum bir nevi, zaten bu tür iş uygulamalarında dizginleri elinde tutan AMD'nin, oyun konusunda da rakibi Intel'i sıkıştırdığı görülebiliyor.

Ryzen 9 5950X Kutu Açılımı ve Fotoğraflar
Paketin içeriğine şu anda bir soğutucu dahil değil fakat AM4 uyumluluğu sayesinde bu sokete uyan herhangi bir soğutucu kullanabiliyor. Lakin işlemcinin 105W gücü göz önüne alıp, AMD'nin overclock konusundaki performans artışları göz önüne alındığında, böyle bir sisteme hakkını veren bir soğutucu takılması gerektiği de aşikar.



Ryzen 9 5950X Benchmark Sonuçları
SuperPi
SuperPi, ilk 1995 yılında yayınlanan, Pi sayısını yüksek basamaklara kadar hesaplayan ve sadece x86 floating-point destekleyen, dolayısıyla single-thread performansı ölçme konusunda iyi bir test olanağı sunan bir Benchmark aracı. Bu testte Pi sayısı 32 milyon basamağa kadar hesaplatılıyor. Ryzen 9 5950X ve en yakın rakibi Intel i9 10900K arasındaki sonuç şaşırtıcı.
Single-thread konusundaki performansıyla öne çıkarak oyunlar için tercih edilen işlemci olan Intel i9 10900K belirgin bir farkla geçilmiş görünüyor.

wPrime
SuperPi, Pi sayısının basamaklarını hesaplarken, wPrime ise başka bir matematiksel problem olan asal sayıların hesaplanmasına odaklanmış durumda. Bunun için Newton yöntemini kullanan araç, tüm çekirdekleri ve threadleri kullandığı için bu konudaki karşılaştırmada iyi bir Benchmark olanağı sunuyor.
Söz konusu multi-core ve multi-thread olunca zaten AMD'nin Intel karşısındaki avantajı biliniyor. Fakat burada neredeyse 2 katlık bir zaman farkıgörülüyor!

Render - Cinebench
Cinebench çok bilindik ve tanıtımlarda da hem AMD hem de Intel'in, işlemci performanslarını sergilemek için kullandıkları bir Benchmark aracı. Maxon'un Cinema 4D yazılımı kullanan ve render kapasitesini test eden bu benchmark sonuçları AMD Ryzen 9 5950X için açık ara fark gösteriyor.

R20 Multi testinde açık ara önde görünen işlemci, sadece multide değil, aynı zamanda yeni iddiası olan single-thread uygulamada da açık ara önde olduğunu R20 single testiyle gösteriyor.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Render - Blender
Blender da tıpkı Cinebench gibi oldukça popüler olan profesyonel seviyede ve hem ücretsiz hem de açık kaynak kodlu olan bir Benchmark aracı. Buradaki skorların süre ile ifade edildiğine dikkat edin, dolayısıyla en düşük en iyi skor anlamına geliyor ve AMD'nin işlemcisi yine neredeyse 2 katlık bir süre farkı gösteriyor.

Render - Corona
Autodesk, 3DS Max ve Cinema 4D için mevcut olan Corona Renderer, modern fotorealistik bir benchmark aracı. GPU render desteklemediği için bu testte CPU performansı oldukça öne çıkıyor. Yine burada da aynı fark görülüyor.

Render - KeyShot
KeyShot, hızlı ve etkili iş akışları sayesinde, gerçekçi ve yüksek kalite kareleri, mümkün olan en kısa sürede üreten bir render yazılımı. Eş zamanlı raytracing, multi-core photon mapping, adaptive material sampling ve dynamic lighting core ile yüksek kalite görüntüler üretiyor.
KeyShot CPU odaklı işlemler için optimize edildiğinden, GPU odaklı render araçlarına göre daha kompleks algoritmalar kullanmalarına olanak sağlıyor. Diğer testlere kıyasla bu testte FPS (frame per second - saniyedeki kare sayısı) değeri kullanılıyor. En yüksek FPS değeri, en iyi sonuç demek.
Burada i9 10900K 233.4 FPS verirken, Ryzen 9 5950X OC (4.5 GHz) performansı 490.1 FPS değerini gösteriyor ki bu yine neredeyse iki katlık fark demek.

Unreal Engine 4
Unreal Engine 4 oyun endüstrisinde önde gelen oyun motorlarından biri. Bu nedenle iyi bir Benchmark analizi sunuyor.

Visual Studio C++
Profesyonel Windows uygulamaları geliştirme konusunda en popüler olan programlama dillerinden birini analiz eden bu testte, ortalama bir boyuttaki uygulama C++ derleyicisinde derlenip release modunda çalıştırılmış (multi-processor modu açık).

Makine Öğrenmesi (Machine Learning)
Günümüzde yapay zeka (AI) her yerde. Deep Learning ile bir yapay zekanın problemleri çözebilmesi için öncelikle büyük veri setlerini inceleyerek analiz etmesi gerekiyor. Google'ın Python odaklı Tensorflow'u en popüler makine öğrenmesi paketlerinden biri.

Daha detaylı açıklamalar ve daha fazla Benchmark sonucu için, bu yazının referansına göz atabilirsiniz. Referans aşağıda yer almaktadır.
*Bu yazı herhangi bir sponsorluk veya bir tanıtım gayesi gütmemekte ve TechPowerUp platformundaki analizleri doğrudan aktarmaktadır.
Çevirmen: Ögetay Kayalı
Referanslar
1. TechPowerUp, AMD Ryzen 9 5950X Review, <https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-5950x/>
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 15:09:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12850
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.