Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Google'a Değil, Doktorunuza Güvenin; Zira İnternet, Her 3 Tanıdan 2'sini Yanlış Koyuyor!

Google'a Değil, Doktorunuza Güvenin; Zira İnternet, Her 3 Tanıdan 2'sini Yanlış Koyuyor!
2 dakika
2,010
  • Çeviri

Her ne kadar insanlar kusursuz olmasa da ve sıklıkla çeşitli yazılımlardan destek alarak eksiklerini kapatmaya çalışsalar da doktorlar, internette bulabileceğiniz semptom kontrol edici programlara göre doğru bir tanıya varmak konusunda çok ama çok daha isabetliler! Kafa kafaya yapılan bir kıyaslamada, bilgisayar yazılımına girilenden fazla bilgiye sahip olmayan doktorlar doğru tanıyı %72 isabetle koyabilirken, bilgisayar yazılımları sadece %34 isabetle doğru tanıya ulaşabilmektedir. Bu sonucu ortaya koyan araştırmada, Dünya'nın en önde gelen semptom yazılımları olan WebMD, Mayo Clinic ve Isabel Symptom Checker gibi yazılımlar doktorlara karşı sınandı. Araştırmanın başyazarı Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Ateev Mehrotra şöyle diyor:

Şu anda var olan semptom yazılımları göz önüne alınacak olursa, doktorların onları geçmesine pek de şaşırmadım. Buna rağmen doktorlarla yazılımlar bir uyum içerisinde çalışarak tanıları koymalıdırlar.

Uzmanlar, Human Dx isimli bir internet platformunu kullanarak 234 ayrı hekime, içerisinde tıbbi tarih ve semptom bilgileri olan 45 klinik vaka dosyası verdiler. Doktorların bu hayali hastalar üzerinde fiziksel inceleme yapmasına veya çeşitli testler uygulamasına müsaade edilmedi. Sadece bilgisayarlara da verilecek olan bilgilere erişme hakları vardı. Bu dosyalardan 15 tanesi akut hastalıkları tanımlıyordu. 15 tanesi orta derecede ciddiyeti olan hastalıklardı. Geriye kalan 15'i ise düşük düzeyde ilgi gerektiren basit hastalıklardı. Bunlardan birçoğu, yaygın olarak tanımlanan hastalıkları içerirken, 19 tanesi sıradışı hastalıkları içeriyordu. Doktorlar yanıtlarını bir metin dosyası biçiminde, en olası olan tanıdan en düşük olasılıklı tanıya doğru dizerek sundular. 

Bu sayede yapılan incelemede doktorlar, doğru olan tanıyı bilgisayarlara göre daha öncelikli sıralamalarda bildirmeyi başardılar. Ayrıca doktorlar, daha ciddi olan ve daha nadiren görülen hastalıkları da bilgisayarlara göre daha isabetli tanımlamayı başardılar. Buna karşılık, bilgisayar programları daha az ciddiyeti olan ve daha sık görülen hastalıkları daha isabetli tanımlayabilmektelerdi. Boston Çocuk Hastenesinden olan ve araştırmada yer almayan Andrew Fine şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tıp fakültesinde bizlere, nadir hastalıkları da içeren geniş bir yelpazede ayırıcı tanı koymamız öğretilmektedir. Aynı zamanda ölümcül tanıları da yapabilmeyi öğrenmekteyiz. Ulusal tıp sınavlarında da nadir olan ve kaçıramayacağımız tanıları da yapıp yapamayacağımız test edilmektedir. Dolayısıyla belki de doktorlar bu semptomlara odaklanmaya daha meyillidirler.

Mehrotra ise şöyle söylüyor:

Hekimler %10-15 oranla yanlış tanı koydular. Belki de bilgisayarlar onlara yardım ediyor olsaydı, sonuç daha da iyi olabilirdi.

Fine, Reuters Sağlık ekibine şöyle söyledi:

Gerçek bir dünyada bilgisayarlardan yardım alan bir tıp doktoru ile, bilgisayarlardan yardım almayan bir tıp doktorunu kıyaslamak mümkündür. Algoritmalar, hekimin gerçek dünyada bildirdiği verilerden yola çıkmak zorundadır. Dolayısıyla bir algoritmanın tek başına bir hekimle mücadele etmesi mümkün değildir. Bilgisayarlar, yeni veriler ışığında teşhisi düzeltme veya olasılıkları yeniden sıralama konusunda, özellikle de hastanelerin acillerinde daha başarılı olabilirler.

Buffalo Üniversitesi Ortopedik Bölümünden olup araştırmada yer almayan Dr. Leslie J. Bisson ise şöyle söylüyor:

Hastalar bilmelidir ki internetten bulacakları birçok semptom yazılımı son derece kısıtlı isabetlilik oranlarına sahiptir. Asla bir sağlık çalışanının hasta geçmişi ve fiziksel gözlemi sonucu varacağı tanının yerini almaması gerekmektedir.

 

Not: Bu yazı Huffington Post adresinden çevrilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 08:16:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4602

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Doyle, et al. Google'a Değil, Doktorunuza Güvenin; Zira İnternet, Her 3 Tanıdan 2'sini Yanlış Koyuyor!. (17 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4602
Doyle, K., Bakırcı, Ç. M. (2016, October 17). Google'a Değil, Doktorunuza Güvenin; Zira İnternet, Her 3 Tanıdan 2'sini Yanlış Koyuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4602
K. Doyle, et al. “Google'a Değil, Doktorunuza Güvenin; Zira İnternet, Her 3 Tanıdan 2'sini Yanlış Koyuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 17 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4602.
Doyle, K.. Bakırcı, Çağrı Mert. “Google'a Değil, Doktorunuza Güvenin; Zira İnternet, Her 3 Tanıdan 2'sini Yanlış Koyuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 17, 2016. https://evrimagaci.org/s/4602.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close