Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çilekler ve Kırmızı Pikseller

Çilekler ve Kırmızı Pikseller
5 dakika
10,620
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Bu fotoğrafta tek bir tane bile kırmızı piksel bulunmuyor! Yani görselin herhangi bir parçasının "kırmızı renkte" olduğunu iddia etmemiz için hiçbir somut nedenimiz bulunmuyor. Ancak çilekleri yine de kırmızı görüyorsunuz, öyle değil mi? Ama bu nasıl olur? 

Japonya'daki Ritsumeaikan Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde profesör olan ve bir göz yanılgısı uzmanı olan Akiyoshi Kitaoka tarafından eşinin yaptığı bir çilekli pastadan yola çıkarak yaratılan bu illüzyon, 2015 senesinde tüm Dünya'ya yayılan "siyah-mavi elbise" ile benzer bir göz yanılgısına dayanıyor: renk sabitliği (kimi kaynakta "renk değişmezliği" ya da "renk farksızlığı" olarak da geçmektedir).

Ancak buna geçmeden önce, size fotoğrafta hiç kırmızı renk olmadığını aşağıdaki ek görsel ile ispatlayalım. Bu görselin sağ tarafındaki kutucuklar, fotoğrafın en kırmızı gözüken bölgelerinden Photoshop aracılığıyla alınan piksel değerlerinin büyük kutulara yansıtılmasını gösteriyor. Görülebileceği üzere en kırmızı gözüken kısımlar bile aslında gri veya yeşilimsi gri; ancak kesinlikle kırmızı değil!

Tüm Reklamları Kapat

Hatta gelin fotoğrafa yaklaşalım ve nasıl göründüğüne bir bakalım. Okurlarımızdan Mehmet İkizceli, en kırmızı gözüken çileğe yakınlaşıp bir görüntü almış, karşısına çıkan bu:

Aynı bölgeye biraz daha yaklaştığımızda ise şöyle bir görüntü karşımıza çıkıyor:

Bunu ispatlamanın bir başka yolu ise görsele gerçek bir kırmızı renk dahil etmek ve bu kıyası görmektir. Ayrıca, gerçekten kırmızı olan çilekler üzerine, illüzyonu yaratan görselin ana tonunu ekleyerek de aradaki farkı görebiliriz. Okurlarımızdan Ersin Bilgi'nin paylaştığı görselde bu durum görülmektedir:

Hatta illüzyonun yaratıcısı Akiyoshi Kitaoka tarafından paylaşılan orijinaline de bakalım, aradaki farkı anlamak için:

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla emin olabiliriz: Bu görselde "kırmızı" olarak tanımlayabileceğimiz tek bir piksel bile bulunmuyor! İyi ama bu durumda nasıl oluyor da çilekleri kırmızı görüyoruz? Ulusal Göz Enstitüsünden Bevil Conway şöyle diyor:

Bu fotoğraf, açık bir şekilde son derece akıllıca manipüle edilmiştir. Bu sayede nesneler renksiz (akromatik) ya da gri olarak gözükmesi gerekirken, beynin yaptığı düzeltme nedeniyle renkli gibi görünürler. Çileklerin bulunduğu fotoğraf mavimsi bir katmanla kaplandığı için, beyniniz diyor ki 'Bu şeyleri gördüğüm ortamdaki ışık kaynağı mavi bir desene sahip, dolayısıyla her bir pikselden bu mavimsi katmanı çıkaracağım'. İşte çilekleri kırmızı görüyorsunuz, çünkü gri bir pikselden, maviye yönelik beklentiyi çıkardığınızda renk skalasında kırmızıya ulaşırsınız.

Okurlarımızdan fotoğrafçı Cüneyt Özdaş ise şöyle izah ediyor:

Bu algı, beyin ortamı aydınlatan ışığın rengini tahmin edip ona göre beyaz ayarı yaptığı için oluyor. Buna yanılgı demiyorum çünkü beyin çalışması gerektiği gibi çalışıp ışık rengi + cisim albedosu ayrışımı yapıyor. Sonrasında ise ışık rengini çöpe atıp albedo'yu algılıyor.

Albedo, bir yüzey üzerine düşen ve o yüzeyden geri yansıyan ışığın oranına verilen isimdir. 

Fotoğrafın paylaşılmasından beri hem Evrim Ağacı üzerinde, hem de uluslararası medyada birçok kişi bu tonlamanın CMYK ve RGB arasındaki farktan kaynaklandığını, RGB analizi yapılacak olursa kırmızı unsurların renk içerisinde bulunduğu yönünde eleştiriler getirdiler. Örneğin okurlarımızdan Yalın Başay, şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Göz yanılması değil bu. Görselde kırmızı var, hatta tamamen gri diyerek paylaştığınız piksellerde de kırmızı var. Görselin çeşitli yerlerindeki piksel değerlerini aşağıda gösterdim. piksellerin kırmızı değerleri diğerlerine göre azaltılmış yalnızca.

Bir diğer okurumuz ise fotoğrafın kırmızı kanalına odaklanarak ortaya çıkardığı şu görsellerle içeriği eleştirdi:

Kırmızı kanalı çıkarılmış görsel
Kırmızı kanalı çıkarılmış görsel
Görselin kırmızı kanalı
Görselin kırmızı kanalı

Ancak bu eleştiriler, ele aldıkları konunun görselle olan ilişkisi bakımından doğru değil, çünkü beyazdan siyaha kadar her renk RGB skalasında tanımlanabilir ve arada kalan renklerin büyük bir çoğunluğunda belli başlı kırmızı (R) bileşenleri bulunacaktır. Bu illüzyonun iddiası, fotoğrafta hiçbir rengin olmadığı, dolayısıyla hiçbir rengin R değeri bulunmadığı değildir. İllüzyonun iddiası, görselde "kırmızı" olarak tanımlanabilecek hiçbir pikselin bulunmamasına rağmen (yakınlaştırılmış görüntülerle bunu ispatlamıştık), beynimizin çileği baya baya "kırmızı" görüyor olmamızdır. Bu tip eleştiriler ile ilgili ise Özdaş şöyle diyor:

[RGB analizi veya bilgisayarlı renk işlemi yapanlar], renk kavramı ile renk bileşeni (İng: primary color) kavramını birbirine karıştırıyor. Gri içinde kırmızı bulmanız, renk oluşturmak için RGB bileşeni (İng: primary) kullandığınız içindir. Aynı griyi sarı + mavi karıştırarak da elde edebilirsiniz ya da yeşil ile magentayı karıştırarak... RGB renk oluşturma (İng: color reproduction) sistemlerinden sadece birisi, arasında hiç kırmızı olmayan birkaç değişik lazer ile de bu görüntüyü elde edebiliriz.

Dolayısıyla konunun bilgisayarlı manipülasyon yöntemleri ile kırmızı bileşen bulup bulamamak ile bir ilgisi yok. Önemli olan, daha önceden de ispatladığımız üzere, bu fotoğrafta "kırmızı" olarak tanımlayabileceğimiz bir kısmın yapısal olarak bulunmuyor olması; ancak beynimizin yine de "kırmızı" olarak tarif edebileceğimiz bir algıyı yaratıyor olması. Bilkent Üniversitesi Astronomi Topluluğu'nda çalışmış, Bilkent Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu olan, şimdi ise ODTÜ Fizik Bölümü'nde okuyan okurlarımızdan Çağatay Kerem Dönmez ise bu eleştirilerin hatasını şu şekilde ifade ediyor:

Bir renge kırmızı diyebilmek için öncelikle RGB'de kırmızının baskın olması lazım. İllüzyonu çürütmek için tespit edilen RGB değerlerinin çoğunda kırmızı-yeşil-mavi hemen hemen aynı - ki bu da zaten griye tekabül ediyor. Ama yeşille mavi daha fazla olduğu için o renkler yeşil/mavimtrak gri çıkıyor. Mesela alttaki resimde solda 200'ün üstünde "kırmızımsı" olan renk bariz yeşildir.

Bu noktada bir diğer tartışma, bir rengin hangi noktada kırmızı olup, hangi noktada kırmızı olmadığı üzerine... Kırmızı kanala dair görselleri hazırlayan okurumuz, aynı zamanda şöyle söylüyor:

Elbette bir görselde kırmızı kanal olması kırmızı rengin varolduğu anlamına gelmiyor. Bembeyaz bir görüntü de kırmızı kanal içermek zorundadır. Burada kırmızılığı mavi ve yeşilden daha baskın olan pikseller var. Ancak bu şekilde muz paylaşsam onu da kırmızı görürdük. Bir de kırmızının nerede başlayıp nerede bittiği de apayrı bir tartışma konusu. Mesela aşağıdaki görsel tam olarak hangi noktada gri oluyor?

Bu illüzyon, 2015 yılındaki "Mavi-Siyah Elbise" de benzerdir. O fotoğrafta da ışık kaynağının rengi açık olmadığı için, insanların beyinleri farklı renkler görmüştür.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • BBC. These Strawberries Are Red, Right? Wrong. (1 Mart 2017). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2020. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • K. Rogers. This Picture Has No Red Pixels—So Why Do The Strawberries Still Look Red?. (28 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2020. Alındığı Yer: Motherboard | Arşiv Bağlantısı
  • J. Amatulli. This Picture Of Strawberries Is Made With Mostly Gray Pixels, Still Looks Red. (20 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2020. Alındığı Yer: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
  • IFLS. Don't Believe Your Eyes, These Strawberries Are Not Red. (20 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2020. Alındığı Yer: IFLS | Arşiv Bağlantısı
  • J. Barrie. Man Insists These Strawberries Aren't Red – Here's Why He's Right. (1 Mart 2017). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2020. Alındığı Yer: Mirror | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 02:46:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5036

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çilekler ve Kırmızı Pikseller. (2 Mart 2017). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5036
Bakırcı, Ç. M. (2017, March 02). Çilekler ve Kırmızı Pikseller. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5036
Ç. M. Bakırcı. “Çilekler ve Kırmızı Pikseller.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Mar. 2017, https://evrimagaci.org/s/5036.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çilekler ve Kırmızı Pikseller.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 02, 2017. https://evrimagaci.org/s/5036.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close