Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek (Bohemyalı)

Jaroslav Hasek, 30 Nisan 1883 tarihinde Çekoslovakya’nın baş şehri Prag’da, matematik öğretmeni Josef Hasek ve karısı Katerina'nın ortanca oğlu olarak doğmuştur. On üç yaşındayken babası aşırı alkolden öldü. Zorlu bir çocukluktan sonra, 15 yaşında iken okumakta olduğu liseden ayrılarak eczacıda çalışmaya başladı. Buna rağmen iş idaresi okulundan mezun olmayı başardı ve bir bankada çalışmaya başladı. Aynı zamanda köpek satıcılığı yaptı.Jaroslav Hasek, Çekoslovakya’nın baş şehri Prag’da bir bankada memurken, 17 yaşından beri ilgilendiği edebiyata ağırlık vermek için istifa etti. Çek gazetelerinde yergiler, şiirler ve öyküler yazdı. Yazarlık mesleğini seçerek kendini özgür kılıp çingeneler ve yersiz-yurtsuzlarla birlikte dolaşmaya başlar, birçok kötü alışkanlık edinip, izini sürmeyi zorlaştıran bir yaşantıyı seçti. 1897 yılında daha 14 yaşında Prag'da öğrenci iken Alman karşıtı ayaklanmalarda yer alır, 1906'da anarşist harekete katılır. Proleter işçilere düzenli olarak dersler verir, 1907'de Komuna adlı anarşist gazetede editör olarak çalıştı. Önde gelen bir anarşist olduğu için hareketleri polis tarafından yakından izlenir, düzenli olarak tutuklanır ve hapse atılır. Suçlarının arasında, birçok kez vandalizm ve bir ay hapis yatmasına neden olan, en az bir kez polis memuruna saldırı da yer alır. 1909 yılında Hayvan Dünyası isimli derginin başına getirilen yazarın, tamamen kafadan uydurduğu hayvanlar hakkında bu dergiye yazılar yazdığı anlaşılınca Jaroslav Hasek’in işine son verildi.I. Dünya Savaşı’nda Avusturya-Macaristan ordusundaydı, Rus cephesinde tutsak düştü. Avusturya-Macaristan Ordusu’nun bir eri olarak Birinci Dünya Savaşı’na katıldı. 1915 yılında Ruslara tutsak olduğu yıllarda Çek Kurtuluş Ordusu’na ve Rus Komünist Partisi’ne katıldı. Bu yılların gözlem zenginliğinden yararlanarak epeyce saf, farfara, sakar, kurnaz ama bilinçli bir Çek olarak nitelendirdiği Şvayk tipini yarattı. Rus toplama kamplarında göreceli olarak daha rahat bir yaşantıya kavuşur, kamp kumandanının sekreteri olur. 1916'da, yeni kurulan Çekoslovak Lejyonu'nda propaganda yazarı olarak çalışması için kamptan ayrılmasına izin verilir. 1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra Bolşevik Parti'nin üyesi olarak Rusya'da kalır. Bu dönemde, Jarmilla Mayerová ile evli olmasına rağmen, Grigorjevna Lvovova ile yeniden evlenir.1920’de dönebildiği Prag’da “Aslan Asker Şvayk” üzerinde çalıştıysa da tasarladığı 16 ciltlik dizinin ancak dörtte birini gerçekleştirebildi. Bu eseri önce Erwin Piscator (1928), sonra Bertolt Brecht (1944) bazı uyarlamalarla sahneye aktardılar. Jaroslav Hasek’in yazdığı I. Dünya Savaşı'da bir askerin başından geçen olayların anlatıldığı dünyaca ünlü romanı Aslan Asker Şvayk; altmış dile çevrilmiştir.
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
30 Nisan, 1883
Ölüm Tarihi
3 Ocak, 1923
Ölüm Yaşı
39 yaşında
Ölüm Sebebi
Belli değil
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (1)
Alıntılar (0)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close