Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Kişilik
Çiçek
Ölüm
Farmakoloji
Film
Vejetaryen
Bilgi
Kuantum
Galaksi
Yılan
Uyku
Çeviri
Hücre Biyolojisi
Diş Hekimliği
Fosil
Vücut
Psikoterapi
Ölçüm
Venüs
Uzaylı
Hayatta Kalma
Virüsler
Ölümden Sonra Yaşam
Beyaz
Ekosistem
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Çağrı Mert Bakırcı
2 gün önce
"Evrim Ağacı AI" Neden Çözüm Değil?

Son videomuza gösterdiğiniz müthiş ilgiden ötürü çok teşekkür ederiz, ne kadar sevildiğimizi ve Evrim Ağacı ailesinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha iliklerimize kadar hissettik. :)

Bu konuda gelen en yaygın çözüm önerisi, Evrim Ağacı'nın kendi yapay zekasını yapması olduğu için, bunun neden bir çözüm olamayacağını kısaca anlatmak istedim.

Her şeyden önce, bizim gibi küçük oluşumların (hatta milyon dolarlara sahip oluşumların bile) kendi yapay zekalarını eğitmeleri ve büyük yapay zeka şirketleriyle rekabet edebilmesi, maliyet dolayısıyla pratik olarak imkansız. OpenAI GPT-4'e ulaşabilmek için toplam 1-1.5 milyar dolar harcadı. Sadece GPT-4'ün eğitimi 100+ milyon dolar tuttu, modelin ayakta tutulabilmesi için OpenAI her gün 700.000$ civarı para harcıyor.

Tabii ki "Evrim Ağacı AI yapsın." derken kastedilenin bu olmadığını biliyorum. Maliyet probleminin etrafından dolaşmak için firmalar 2 şey yapıyorlar:

1. "Wrapper": Bunlar, sanki kendileri yapay zekaymış gibi gözüken ama sorguları arka planda GPT veya Gemini gibi diğer yapay zekalara göndertip, cevaplatıp, bazı ara işlemlerden geçirip, kullanıcıya sunan araçlar. Mesela Dünya'nın en meşhur yapay zekalarından biri olan Perplexity'nin kendi yapay zekası yok, tamamen diğer yapay zekalar üzerine inşa edilmiş bir wrapper.

2. "Fine-tuning": Bu yöntemde de yine oturmuş yapay zeka araçlarına kendi verilerinizi yükleyerek onları "sizin gibi" davranacak şekilde ekstradan eğitiyorsunuz. Bu da oldukça maliyetli bir süreç ve maalesef yapay zekalar Türkçede o kadar iyi eğitilmedikleri için (çünkü Türkçe corpus miktarı çok kısıtlı), bugüne kadar gördüğüm tüm sonuçlar da vasat seviyede oluyor.

Ama sorun bu değil. Sorun, bu 2 yöntemin de yapay zekanın bizim gibi olgusal siteleri sektörel olarak yok ettiği gerçeğini değiştirmiyor olması. Çünkü zaten onların kullanıcılarına sundukları yapay zekayı kullanmış oluyoruz - ki Evrim Ağacı trafiğini katleden de onlar. Onlar videodaki çözümleri sunmadığı sürece, sorun çözülmüyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
17
4 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Oğuzhan Avşar
21 dakika önce
 
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mike Stallion
1 saat önce
Show your Boston pride with the Boston Red Sox Jarren Duran 2025 City Connect Jersey. Featuring unique designs and superior comfort, this jersey is perfect for die-hard fans who love making a statement. Stand out in the crowd and feel the connection with your team every time you wear it.



0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
2 saat önce
Almanya’daki Neumark-Nord bölgesinde yapılan kazılarda, Neandertallerin 125.000 yıl önce büyük memeli kemiklerinden yağ çıkardığı tespit edildi. Bilim insanları, bu sürecin Neandertallerin ölümcül protein zehirlenmesi (ya da “tavşan açlığı”) riskinden korunmalarını sağladığını belirtiyor. Bu durum, fazla protein ama yetersiz yağ ve karbonhidrat tüketildiğinde ortaya çıkabiliyor.

Yeni yayınlanan Science dergisindeki çalışmaya göre, Neandertaller yalnızca iliği değil, kemiklerin kaynatılmasıyla elde edilen yağı da tüketiyordu. Bu işlem için kemikler önce kırılıyor, ardından küçük parçalara ayrılarak uzun süre kaynatılıyordu. Kazı alanında 2.000’den fazla kırık kemik bulundu. Kemiklerin çoğunun yüksek yağ içeren bölgelerden kırıldığı anlaşıldı.

Araştırmacılar, bu tür bir “kaynak yoğunlaştırma” yönteminin sanılandan çok daha erken başladığını ve modern insan davranışlarına şaşırtıcı benzerlikler taşıdığını vurguluyor. Bu bulgu, Neandertallerin sadece avlanma değil, gıda işleme, yağ depolama ve kaynakları optimize etme açısından da ileri becerilere sahip olduğunu gösteriyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
2 saat önce
NASA destekli ATLAS teleskop sistemi, 1 Temmuz 2025'te yıldızlararası uzaydan gelen üçüncü kuyruklu yıldızın keşfini duyurdu. Sagittarius (Yay) takımyıldızından gelen bu gökcismi resmî olarak 3I/ATLAS olarak adlandırıldı. Kuyruklu yıldız şu anda Güneş’ten yaklaşık 670 milyon kilometre uzakta bulunuyor ve Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

Arşivlerde 14 Haziran’a kadar uzanan “keşif öncesi” gözlemler ve çok sayıda teleskopun katkısıyla doğrulanan 3I/ATLAS, 30 Ekim civarında Güneş’e en yakın konumuna ulaşacak (yaklaşık 1,4 astronomik birim). Bu, Mars yörüngesinin hemen içinde bir mesafe.

Bilim insanları, bu yıldızlararası ziyaretçinin boyutu, yapısı ve kimyasal bileşimi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Kuyruklu yıldız, Eylül ayına kadar teleskoplarla gözlemlenebilecek. Güneş’e çok yaklaştığı için bir süreliğine görünmez olacak ama Aralık başında yeniden ortaya çıkması bekleniyor.

Bu keşif, Güneş Sistemi dışından gelen sadece üçüncü kuyruklu yıldız olması bakımından büyük önem taşıyor ve yıldızlararası madde hakkındaki bilgilerimizi genişletme potansiyeli taşıyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
The Nasha Mukti Kendra in Jammu, operated by Lifeline Foundation, is a leading de-addiction and rehabilitation center committed to transforming lives affected by substance abuse. Located in a peaceful and accessible area of ​​Jammu, the center provides a safe, structured, and supportive environment where individuals battling drug 
https://lifelinefoundations.in/nasha-mukti-kendra-in-jammu

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close