Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'yı Tehdit Eden Göktaşlarının Çok Azını Biliyoruz!

Dünya'yı Tehdit Eden Göktaşlarının Çok Azını Biliyoruz! The Sun
2 dakika
2,098
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın etrafında 100 metreden daha büyük çapa sahip milyonlarca asteroit olduğu düşünülüyor. Bunlara Dünya-çevresi asteoritleri deniyor. Ancak bunların çok ufak olmaları ve Dünya'dan uzaklarda çok fazla zaman harcıyor olmalarından ötürü bilim insanları sadece şans eseri onları tespit edebiliyor. Stanford Üniversitesi uzay bilimleri profesörü Dr. Scott Hubbard konuyla ilgili şunları söylüyor:

1 kilometreden daha büyük çapa sahip asteroitlerin %90-95'ini biliyor ve gözlüyoruz. Ancak 100 metre ve civarındaki çapa sahip asteroitlerin %1'ini bile bilmediğimizi düşünüyorum.

Bunun neden endişe verici olduğunu söyleyelim: 100 metrelik bir gök taşının Dünya'ya çarpması, ortalama 100 megatonluk bir hidrojen bombasının patlamasıyla eşdeğer güce sahip olacaktır. Bu güç, Hiroshima'ya atılan ve 160.000 kişinin anında ölümüne neden olan Küçük Çocuk isimli 16 kilotonluk atom bombasından tam 6250 tanesinin aynı anda patlamasına eşittir.

Hubbard, Dünya'mızı bu asteroitlerden korumanın ilk yolunun onları tespit etmek olduğunu söylüyor. Bu sebeple birimleri B612, asteroit avcısı bir teleskop olacak olan Sentinel'in üretimi için halktan para topluyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Dünyaya-yakın asteroitleri tespit etmek özellikle zor. Sadece ufak olmaları bir sorun değil, aynı zamanda genellikle simsiyah bir karbon içeriğine sahip olduklarından, uzayın karanlık arkaplanında tespit edilmeleri çok güç oluyor. Ancak siyah olmalarının bir avantajı, bu kayaların yeterince ısıyı emmiş olmaları, dolayısıyla Sentinel'in kızılötesi algılayıcılarının onları kolaylıkla tespit edebilecek olmasıdır. Hubbard şunları söylüyor:

Bir kere bir asteroidi tespit ettikten sonra, onu yeterince gözleyip basit fizik yasalarını kullanarak günümüzden 50 veya 100 yıl sonra tam olarak nereden olacağını hesaplayabiliyoruz.

Bu metodu kullanaran yapımı ve fırlatımı 450 milyon dolara mal olacak olan Sentinel uydusu, 140 metreden büyük çapa sahip asteroitlerin tamamına yakınını, 50-140 metre arası çapa sahip olanların ise yarısına yakınını tespit edebilecek. Hubbard bununla ilgili şunları söylüyor:

Buna ulaşmamız için yeterli olan teknoloji şu anda elimizde bulunuyor; sadece algılayıcıların yeterince hassas olduğunu ve sinyalleri istediğimiz şiddete çıkarabileceğini göstermemiz gerekiyor. Kökenlerimizi daha önceden yapılmış iki uzay teleskobundan alıyoruz: dış gezegenleri gözleyen Kepler ve kızılötesi teleskobu Spitzer. Şu anda tamamen yapılabilir gözüküyor; ancak bir prototip yaparak tasarımımızı onaylamamız gerekiyor.

Sentinel ola ki Dünya'ya çarpacak bir asteroit tespit ederse, sırasıyla asteroit ve kuyruklu yıldız çarpıştırıcıları olan Hayabusa ve Derin Darbe uzay gemileri bu kayaların yönünü saptırmak için gerekli olan stratejiyi belirleyecek: bir şeyi onların yoluna sürme!

Tek yapmamız gereken göktaşının hız yönelimini karınca adımlarıyla bir başka yöne çevirmek, böylece Dünya'yı ıskalamasına neden olmak. Bu ufaklıkta göktaşları için nükleer füzelere ihtiyacımız yok.

Konuyla ilgili bir diğer plan da kütleçekim saptırıcı kullanmak. Bu da, göktaşının yakınlarına bir diğer cisim yanaştırmak. Bu yeni cismin kütleçekim etkisi sebebiyle, Dünya'ya yönelen göktaşının yönü kademeli olarak değiştirilebilir ve Dünya'yı ıskalaması sağlanabilir.

Ancak tabii ki bu çözümlerin hiçbiri, bir göktaşının Dünya'ya yöneldiğini önceden tespit edemezsek, işe yaramaz. Bunun için çarpmayı yıllar öncesinden öngörebilmemiz ve müdahale etmek için zamanımızın olması gerekiyor. İşte bu yüzden Sentinel'in yapılması bir zorunluluk.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 21:45:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1063

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dünya'yı Tehdit Eden Göktaşlarının Çok Azını Biliyoruz!. (13 Mart 2013). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1063
Bakırcı, Ç. M. (2013, March 13). Dünya'yı Tehdit Eden Göktaşlarının Çok Azını Biliyoruz!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1063
Ç. M. Bakırcı. “Dünya'yı Tehdit Eden Göktaşlarının Çok Azını Biliyoruz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Mar. 2013, https://evrimagaci.org/s/1063.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'yı Tehdit Eden Göktaşlarının Çok Azını Biliyoruz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 13, 2013. https://evrimagaci.org/s/1063.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close