Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Denizanaları Hakkında Bilinmeyenleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

Denizanaları Hakkında Bilinmeyenleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!
4 dakika
13,979
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Denizanalarının yüz milyonlarca yıldır aramızda olduğunu biliyor muydunuz? Bilinmeyenlere geçmeden önce, hep beraber biraz tanıyalım. Denizanalarının vücutları genelde yayvan ya da kubbeli bir şemsiye şeklindedir. Bu şemsiye sayesinde yüzebilir ve ileriye doğru hareket ederler. Beyinleri yoktur bunun yerine ışığa ve kokuya duyarlı olan sinir sistemleri vardır. Küçük deniz canlılarıyla beslenirler. Bu avları, dalgalanma yaratarak yakalarlar.

Yumuşak ve yapışkan denizanaları muhtemelen deniz ürünleri denildiğinde akla gelen ilk canlı değiller ancak, aslında oldukça şaşırtıcı özelliklere sahip yaratıklar. Ve bugün hala hayatta olan dünyanın en eski hayvanları arasındalar. Denizanalarıyla ilgili bu ilginç gerçekleri öğrenmek için birkaç dakikanızı ayırın. Bu tuhaf karizmatik jelatinimsi canlılar hakkında bilmediklerinize şaşırabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

1) Denizanalarının geçmişi 650 milyon yıl önceye dayanıyor.

Denizanalarının kemikleri yoktur, bu yüzden de fosillerini bulmak oldukça zor. Bununla birlikte, bilim insanlarının çalışmalarına göre tüm dünya denizlerinde yaşayan bir canlı türü olan denizanaları, paleontolojik kayıtlara göre 650 milyon yıldır aramızda. Ki bu dinozorlardan çok daha öncesine giden bir tarih!

2) Aslında balık değil, jelatinimsi zooplanktonlar.*

http://hdviewer.com/
http://hdviewer.com/

Bir denizanasına baktığınızda bu oldukça açık olarak görünen bir özellik. Ancak, onlar aslında balık değiller. Onlar, Knidliler* sınıfından omurgasız canlılar ve oldukça fazla türü bulunmakta. Birçok bilim insanı ayrım yapmaktansa, onları "jelatinimsi zooplankton" olarak adlandırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

3) Beyinleri ve kalpleri yoktur. %98'i sudan oluşuyor.

Denizanaları şeffaf yapılarından dolayı çevresini yansıtıyor. Okyanusun akıntıları ile hafifçe dalgalanıyorlar ve bunun aslında ilginç bir nedeni var: Vücutlarının yaklaşık %98'i sudan oluşuyor. Karaya çıkarlarsa, vücutları buharlaşmaya başlıyor ve birkaç saat sonra da yok olabiliyorlar. İlkel bir sinir sistemleri olmakla birlikte beyinleri yok. Ayrıca kalpleri de yok. Jelatinimsi vücutları o kadar ince ki, sadece difüzyonla nefes alıyorlar.

4) Bazılarının gözü var.

Livescience
Livescience

Basit vücut tasarımlarına rağmen, bazı denizanalarının gözleri vardır. Aslında, birkaç tür için görme olayı, oldukça karmaşık bir yapıda olabilir. Örneğin kutu denizanası, karmaşık görsel sensörler dizisi olan 24 gözü sayesinde, dünyayı 360 derece görebilen birkaç canlıdan biri.

5) Ölümsüz denizanaları

Turritopsis Dohrnii
Turritopsis Dohrnii

Bilim insanlarının, özelliklerini insana aktarmaya çalıştığı ölümsüz canlı Turritopsis Dohrnii, oldukça eşsiz bir denizanası türü ve ölümsüz! Bu tür, organizma hücrelerinin esasen tekrar yeni hale geldiği bir süreç olan "hücresel transdiferansiyasyona"* girebilir. Başka bir deyişle, bu denizanası kalıcı bir gençlik çeşmesine sahiptir. Teorik olarak ölümsüz!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

6) Dünyanın en ölümcül yaratıkları arasındalar.

Dünyadaki en zehirli denizanası, muhtemelen yetişkin bir insanı sadece birkaç dakika içinde acı içinde öldürebilen kutu denizanasıdır. Her kutu denizanasının 60'tan fazla insanı öldürecek kadar zehir taşıdığı bilinmektedir. Daha da kötüsü, zehirden önce ağrıdan ölmeniz oldukça muhtemel. İyi tarafından bakarsak, bu bilgi Avustralyalı araştırmacıların kutu denizanası sokmaları için potansiyel bir panzehir geliştirmelerine yardımcı oldu.

7) Bazı denizanaları karanlıkta parlayabiliyor.

Birçok denizanası, biyolüminesan özelliğe sahiptir. Biyolüminesan, canlıların ışık üretmesini ve bu ışığı yaymasını sağlar. Denizanaları, bu ışığı avlarını kendilerine çekmek veya avcılarını rahatsız etmek gibi çeşitli nedenlerle kullanıyor.

8) Denizanaları, nükleer reaktörleri etkisiz hale getirebiliyor.

Son on yılda denizanalarının, birkaç nükleer reaktörün kapatılmasından sorumlu olduğu ortaya çıktı. Denizanası sürüleri giriş borularını tıkayabilir, tesisleri geçici olarak çalışmayı durdurmaya zorlayabilir.

9) Denizanası kendilerini klonlayabiliyor.

Bir denizanası ikiye kesildiğinde, denizanası parçaları yenileyebilir ve iki yeni organizma oluşturabilir. Benzer şekilde, bir denizanası yaralandığında kendisini klonlayabilir ve böylece potansiyel olarak yüzlerce yavru üretmiş olur.

10) Bazı denizanalarının dokungaçları yoktur.

Scyphomedusa deepstaria, avını yakalamak için dokungaçlara ihtiyaç duymaz.

Tüm Reklamları Kapat

11) Dev Denizanası: Pink Meanie

Bu denizanasının bilimsel adı Drymonema Larsoni olsa da yırtıcı hareketleri ve ayırt edici rengi ona "Pink Meanie" takma adını kazandırmıştır.

12) Süper Güçleri Olan Canlılar

Yapılan araştırmalara göre taraklılar ismindeki bir denizanası türünün dirimsel ışık yayabildiği, ay denizanalarının bir türünün 400 bine yakın yavru doğurabildiği, denizanalarının süper güçlerine verilen örnekler arasında yer alıyor.

Canlı canlı görmek isterseniz:


https://www.youtube.com/watch?v=9z8ujpPgUjI
National Geographic

*Denizlerde ve tatlı su kütlelerinde sürüklenen organizmalar.

Tüm Reklamları Kapat

*Knidliler veya Sölenterler veya Haşlamlılar, büyük çoğunluğu denizlerde, birkaç türü tatlı sularda yaşayan, doku içeren bir hayvanlar alemi şubesi.

*Hücrelerin yeniden değişmesi ve dönüşmesi.


Çevirmen:Gamze Korkmaz

Referanslar

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Biyoloji Laboratuvarının Temelleri
  • Boyut: 19,5 x 27,5
  • Sayfa Sayısı: 340
  • Basım: 1
  • ISBN No: 9786054414055
Devamını Göster
₺445.00
Biyoloji Laboratuvarının Temelleri
  • Dış Sitelerde Paylaş

1.MNN, "12 astonishing facts about jellyfish"
https://www.mnn.com/earth-matters/animals/stories/11-astonishing-facts-about-jellyfi
2.TreeHugger, "14 fascinating facts about jellyfish"
https://www.treehugger.com/natural-sciences/14-fascinating-facts-about-jellyfish.html
3.LiveScience, "Jellyfish Have Human-Like Eyes"
https://www.livescience.com/7243-jellyfish-human-eyes.html

Video Referansı: https://www.nationalgeographic.com/

Kapak Görseli: https://www.wallpaperflare.com/search?wallpaper=abstract+jellyfish&page=3

Meraklısına

1.CNNTürk,"Denizanaları dünyanın en güçlü canları arasında"
https://www.cnnturk.com/yasam/denizanalari-dunyanin-en-guclu-canlari-arasinda
2.ChemLife, "Bilim İnsanlarının, Özelliklerini İnsana Aktarmaya Çalıştığı Ölümsüz Canlı:Turritopsis dohrnii"
https://www.chemlife.com.tr/bilim-insanlarinin-ozelliklerini-insana-aktarmaya-calistigi-olumsuz-canliturritopsis-dohrnii
3.BBC News Türkçe, "İngiltere'de 20 kilogramlık dev denizanası - BBC TÜRKÇE"
https://www.youtube.com/watch?v=S-CT-18Dhho

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 16:46:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12687

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Denizanaları Hakkında Bilinmeyenleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!. (29 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12687
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, April 29). Denizanaları Hakkında Bilinmeyenleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12687
R. Bilim, et al. “Denizanaları Hakkında Bilinmeyenleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 29 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/12687.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Denizanaları Hakkında Bilinmeyenleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, April 29, 2020. https://evrimagaci.org/s/12687.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close