Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Çoban Yıldızı Nedir? Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Görünür?

Çoban Yıldızı Nedir? Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Görünür?
6 dakika
11,505
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Çoban yıldızı, gökyüzüne bakan muhakkak herkesin hayatının bir döneminde duyduğu, oldukça parlak bir gök cismidir. O kadar parlaktır ki, mutlaka dikkat çeker. Bu nedenle büyük bir çoğunluk bunun kutup yıldızı olduğunu düşünür. Lakin çoban yıldızı olarak adlandırdığımız bu gök cismi aslında bir yıldız bile değildir. Güneş sisteminin ikinci gezegeni olan Venüs'tür.

Çoban yıldızı, aslında bir yıldız değil, Venüs gezegenidir.

Çoğunlukla gökyüzüne gün batımında baktığımız için özellikle bu zamanlarda fark edilse de gün doğumları sırasında da görünür. Fakat gecenin ilerleyen saatlerde görme şansınız yoktur. Bunun ardında aslında oldukça basit bir prensip yatar.

Tüm Reklamları Kapat

Çoban Yıldızı (Venüs) Ne Zaman Görünür?

Venüs, Güneş ile Dünya arasında yer alan bir gezegendir, biz astrofizikçilerin tabiriyle bir iç gezegendir. Aslında iç gezegenin tanımı asteroid kuşağı ile Güneş arasında kalan gezegenlerdir, yani Merkür, Venüs, Dünya ve Mars. İçeride kaldığı için Dünya'nın ve Venüs'ün yörünge hareketinden dolayı, Dünya'dan baktığımızda hiçbir zaman Venüs, Güneş'ten belirli bir uzaklıktan ileride yer alamaz. Şu noktada biraz kafanız karışmış olabilir, fakat aşağıdaki görsel bu durum oldukça yalın bir şekilde özetliyor.

Figür 1: Merkür, Venüs ve Mars'ın Dünya'dan bakıldığında konumları
Figür 1: Merkür, Venüs ve Mars'ın Dünya'dan bakıldığında konumları

Görselde bütün çizgiler Dünya'dan diğer gezegenlerin yörüngelerine çizilmiş. Turuncu çizgiler Merkür'ün yörüngesinin sınırlarını kapsıyor, kırmızı ise Venüs'ün ve mavi kesikli çizgiler ise Mars'ın. İlk dikkat çeken şey, Mars'ın her yöne, 360° boyunca yayılan bir yörüngesinin görünmesi. Fakat Merkür'ün ve Venüs'ün bir açıyla sınırlandırılmış durumda. Bu durum şunu ifade eder: Merkür ve Venüs, gökyüzünde Güneş'ten daima belirli bir uzaklık aralığında bulunur, daha ötesine gidemez!

Tüm Reklamları Kapat

Venüs, gökyüzünde Güneş'e yakın olmak durumundadır. Bu nedenle gün batımı ve gün doğumunda görünür.

Bu durumu gökyüzündeki görünümüyle hayal etmek belki de daha kolay olacaktır. Bunu aslında yörüngesini gökyüzünde hayal ederek yapmak mümkündür.

Figür 2: Gün batımı sırasında Merkür ve Venüs'ün bulunabileceği bölge.
Figür 2: Gün batımı sırasında Merkür ve Venüs'ün bulunabileceği bölge.

Yukarıdaki görselde de görüldüğü üzere Merkür ve Venüs, açıkladığımız yörünge durumundan dolayı gökyüzünde Güneş'ten daima belirli bir uzaklıkta bulunabilir. Fakat Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleri, Güneş ile Dünya arasında yer almadıklarından dolayı onlar gökyüzünün herhangi bir yerinde bulunabilir.

Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleri gökyüzünde Güneş'ten çok daha uzakta (hatta tam aksi yönde) bulunabilir.

Nasıl Görünür?

Çoban yıldızı yani Venüs, gökyüzünde Güneş ve Ay'dan sonra en parlak gök cismidir. Bunu Jüpiter takip eder ve zaman zaman yörünge hareketlerimiz dolayısıyla biri yakınken diğeri uzak kaldığından ötürü, parlaklıkları değişir. Fakat çoban yıldızı olarak andığımız Venüs'ün minimum parlaklığı, Jüpiter'in maksimum parlaklığından biraz daha fazladır. Lakin bu fark gözümüzün fark edebileceği düzeyde değildir ve bazen ikisini karıştırmamıza neden olur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Maksimum parlaklığa ulaştığında özellikle çok belirgin bir şekilde görülür. Gezegenler (özellikle Venüs), Dünya'ya nispeten yakın bir gök cismi olduğundan dolayı gökyüzünde bir açısal büyüklüğü vardır. Her ne kadar bu büyüklüğü Ay veya Güneş gibi göremesek de, yıldızlara kıyaslandığında fark edilmesini sağlayacak kadar bir fark yaratır. Yıldızlar nokta kaynak olduklarından ötürü atmosferdeki hareketlenmeler onları göz kırpar gibi gösterir. Ama Venüs'ün, yani çoban yıldızının ışığı daha sabittir.

Gökyüzündeki en parlak gök cismi olmasıyla dikkat çekmesinin yanı sıra, yıldızların ışığı göz kırpar gibi yanıp sönerken, Venüs'ün ışığı daha sabittir.
Görsel: Ay ile Venüs yan yana. Fotoğraf: Tunç Tezel - APOD <https://apod.nasa.gov/apod/ap150220.html>
Görsel: Ay ile Venüs yan yana. Fotoğraf: Tunç Tezel - APOD <https://apod.nasa.gov/apod/ap150220.html>

Yukarıdaki görselde Ay ile yan yana duran Venüs'ü (çoban yıldızını) görebilirsiniz. Bu şekilde gökyüzünde ne kadar parlak görünebileceğini tahmin edebilirsiniz. Elbette parlaklığının zamandan zamana, yörünge konumlarına göre değişeceğini unutmayın!

Çoban Yıldızı Nerede Görünür?

Bahsini ettiğimiz üzere Güneş'e belirli bir yakınlıkta bulunma zorunluluğuna sahip, fakat tam olarak konumunu belirtmek o kadar kolay değil. Bunun için konum bilginizi ve tarih bilginizi gireceğiniz ve geri kalan hesaplamayı onun yapacağı bir gökyüzü uygulamasına ihtiyacınız var (elbette hesabı elle yapmak istemiyorsanız)!

Stellarium ve SkyView programları bu konuda size yardımcı olacaktır. SkyView çoğu kullanıcı için daha pratik olan mobil bir uygulama sunuyor. Böylelikle telefonunuzu gökyüzüne doğrultarak, karşınızdaki gök cisminin ne olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Stellarium ise bunun yanında biraz daha teknik kalıyor. Konumunuzu seçip, tarihi ve saati girdikten sonra gökyüzünün görüntüsü önünüze geliyor. Buradan Venüs'ü aratıp bulabilir ve saat geçtikçe nasıl hareket edeceğini rahatlıkla görebilirsiniz.

Fakat unutmayın, çoban yıldızı olarak andığımız gökyüzünün Güneş ve Ay'dan sonra gelen en parlak gök cismi Venüs'ü görmek için gün doğumu ve gün batımlarını takip etmelisiniz. Ne yazık ki bazen Güneş, Venüs ile aramıza girdiğinden ötürü (yani bir nevi Güneş'in arkasında kaldığından), yılın her döneminde görmek mümkün olmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı dönemlerde Venüs (çoban yıldızı) bize göre Güneş'in arkasında kaldığından, görmek mümkün olmayabilir.

Çoban yıldızı hangi yönü gösterir?

Çoban yıldızı (akşam yıldızı ya da sabah yıldızı) olarak bilinen Venüs gezegeni, eğer sabah görünüyorsa kabaca doğu yönünü, akşam görünüyorsa kabaca batı yönünü gösterir. Bunun nedeni Venüs'ün, Dünya ile Güneş arasında kalan bir gezegen olmasından dolayı, gökyüzünde Güneş'e yakın bir konumda bulunmasıdır.


Venüs Hakkında Kısa Bilgiler

  • Güneş sisteminin ikinci gezegenidir.
  • Boyut olarak Dünya ile oldukça benzerdir, bu nedenle Dünya’nın ikiz kardeşi de denir.
  • Gökyüzündeki en parlak gök cismidir (Güneş ve Ay’dan sonra).
  • Çoban yıldızı olarak bilinen aslında Venüs gezegenidir.
  • Gün doğumu ve gün batımında görüldüğü için Venüs’e sabah yıldızı ya da akşam yıldızı da denir.
  • Çok yoğun atmosferi çoğunlukla karbondioksitten oluşur.
  • Atmosferindeki sera gazları nedeniyle Güneş sistemindeki en sıcak gezegendir.
  • Sıcaklıklar Merkür’ü de geçerek 464°C’lere kadar ulaşabilir.
  • Manyetik alanı neredeyse yoktur.
  • Dünya ile Güneş arasında yer aldığı için Venüs’ün evreleri bulunur (tıpkı Ay gibi).
  • Aynı şekilde Güneş önünden geçerken gezegenin silüeti gözlenir (geçiş, transit olayı).
  • Venüs kendi etrafında ters yönde döner (diğer gezegenlere göre).
  • Kendi etrafındaki dönüş süresi 243 gündür.
  • Bir yılı 224 gündür, dolayısıyla Venüs’te bir yıl bir günden kısadır.
  • Fakat bu yörünge hareketi nedeniyle gün doğumu ve batımı arasındaki süre 116 Dünya günü sürer.

Venüs hakkında daha detaylı bilgiler için: Venüs Gezegeni | Özellikleri, Atmosferi, Manyetik Alanı…


Hazırlayan: Ögetay Kayalı

Figür 1: Rasyonalist, Görsel: Universe Sandbox
Figür 2: <https://faculty.virginia.edu/rwoclass/astr1210/guide15.html>

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 21:00:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12864

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Primatlar
Alzheimer
Yapay Seçilim
Epidemik
Canlı
Fotoğraf
Komplo
Kanser
Evrimsel Antropoloji
Bağışıklık
Karar
Karbon
Doğa Yasası
Madde
Covıd-19
Normal Doğum
Hastalık
Sosyal Medya
İklim
Yeni Koronavirüs
Yıldızlar
Karanlık Madde
Regülasyon
Zaman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Çoban Yıldızı Nedir? Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Görünür?. (15 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12864
Kayalı, Ö. (2020, December 15). Çoban Yıldızı Nedir? Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Görünür?. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12864
Ö. Kayalı. “Çoban Yıldızı Nedir? Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Görünür?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 15 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/12864.
Kayalı, Ögetay. “Çoban Yıldızı Nedir? Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Görünür?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, December 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/12864.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close