Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Varlık Felsefesi

Ontolojik Problem

Varlık Felsefesi pexels
Anna Shvets
2 dakika
48
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Varoluşa anlam kazandırma yolunda ontolojinin hem zamana hem de bir dizi felsefi anlamlar üzerine yayılıp dallı budaklı hale gelmesinin ortaya çıkardığı karmaşadan kurtulmanın bir yolu olabilir mi? Yüzyıllara yayılan bu anlam arayışının bilimsel arayışla da örtüşen bariyerlerini ortadan kaldıramasak dahi bu zorlukların etrafından dolaşmak denemeye değer bir girişim olabilir.

Varlığın parçacık fiziği ile özüne ve kozmoloji ile geçmişine doğru indirilen sondalarla elde edilen tartışmalı sonuçlar felsefecilere bolca malzeme sağlarken, yöntem bilimsel kısıtlamalardan azade felsefe kafamızı karıştırmaya devam ediyor. Karmaşık sorunları çözmeye basit ve kolay olana odaklanarak başlamak her zaman işe yaramıştır. Otomobilin yolda kalması için mutlaka arıza yapmış olması gerekmiyor, yakıtı bitmiş de olabilir.

Evrene ilişkin bir başlangıç noktası arayışı ve ''neden hiçbir şey olmaması yerine varlık ve varoluşla yüzleşmek zorundayız'' gibi kabuller bilimi kendi elimizle çıpalamak kadar kötü sonuçlar veriyor. Kötü sonuçlar bilimin en azından yakın geleceğe ilişkin aydınlatıcılığındaki soluklaşma ve yerini fırsatçı eğilimlerin alması şeklinde karşımıza çıkıyor. Belki de başlangıcı olmayan bir varlığın ortasında dünyaya gelmiş olabiliriz üstelik bu, onun (varlığın) ebediyen süreceğine ilişkin bir çıkarımda bulunma şartı taşımaz, sebep sonuç ilişkilerini ortadan kaldırmaz, hatta bütün bir bilimin elini daha da rahatlatır. Evrenin genişleyen ufkunda nereden geldik nereye gidiyoruz sorusu en başından umutsuzluk doluyken, nasıl geldik gelecek hangi ihtimallere gebedir üzerine kafa yormak çok daha verimli olabilir. Bilimin, her şeyin nasıl olduğunu çözmeye devam etmesini sürekli kıldığımız, statik nedensellik yerine dinamik sürece odaklandığımız müddetçe nedenler saklandıkları yerlerden gönüllü olarak çıkarlar. Antroposentrik yok oluş kaygılarının tesir edemediği dinamik ve yeterli bir evren içinde yaşamanın imkanlarından daha fazla yararlanmak yerine bireysel sınırlılıklarımızı münhasıran ileri sürmenin bir faydası olmayacak. Nedenler saklandıkları yerden bir gün çıkarlar ayrıca nedenler deşifre de edilebilir yeter ki birinci sıraya onlara hükmetmeyi çıkarmayalım; sonuçları sübjektif emellerle manuple etmeyi amaç haline getirmeyelim. Issız, karanlık ve soğuk bir uzayda cıvıl cıvıl aydınlık ve korunaklı bir mekan üzerinde yaşıyorsak eğer sahip olduğumuz imkanların ötesine ulaşmanın önüne herhangi bir engel icat etmek zorunda değiliz. Varlığın değişimi, çeşitlenmesi ve kalıcılığı önünde bir engel aramak bilimin işi olamaz. Bilim, hakiki olmayanları ıskartaya ayıracak yetkinliğe sahiptir kendi yanılgılarını çöpe atmak dahil.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 19:31:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15063

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close