Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

UNUTTUKLARINI UNUTANLAR

UNUTTUKLARINI UNUTANLAR
2 dakika
152
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz günlük hayatımızda bir şeyler unuturuz. Peki size bir şeyleri unuttuğunu bile unutan kişiler var desem ne düşünürsünüz?

Bu kişilere Korsakoff Sendromu teşhisi konmuştur.

Bu gönderide Korsakoff Sendromu’nun ne olduğunu ve kişilerin davranışlarındaki ve beyinlerindeki etkilerini gözlemleyeceğiz.Korsakoff bu hafıza bozukluğunu şöyle tanımladı:

Tüm Reklamları Kapat

"Yakın zamanda meydana gelen olayların hafızasının esas olarak bozulduğu olağanüstü derecede tuhaf bir amnezi."Başka durumlarda uzak olayların hafızası bile bozulabilir. Çok ağır vakalarda hafıza kaybı çok daha derindir; burada sadece yakın zamanki olayların anıları değil aynı zamanda uzun geçmişin anıları da kayboluyor. Bazen bu tür hastalar kendilerini yaklaşık 30 yıl önce bulundukları ortamda veya koşullarda olduklarına inanabilirler ve şu anda etraflarındaki kişileri o zamandaki insanlarla karıştırabilirlerAmnezi; uzak geçmiş, son birkaç yıl, ay ,gün ya da saniye içinde sahip olduğunuz bilgi ve anıların unutulması yani hafıza kaybıdır.Bu hastalığa sahip insanlar hiçbir şeyi birkaç saniyeden fazla akıllarında tutamazlar. Zihinleri daima karışıktır.Önlerinde hep "amnezi çukurları" açılır.

Öte yandan bu hastalara göre birbiri ardına kaybolan hayaller ve yansımalardan eser yoktur, onların gözünde bu durum tamamen normaldir ve hiçbir sorunları yokturBu hastalığa sahip kişiler çıldırmış gibi masallar uydurdukları bir deliryum hali içinde olabilirler. (Buna tam bir psikoz olmasa da bazen «Korsakoff psikozu denir.Psikoz ise gerçeklik ile ilişkinin kesilmesi halidir.)

Aynı zamanda sürekli unuttukları, kaybettikleri şeyleri telafi etmek için durmadan bir dünya ve bir benlik yaratırlar. Ancak kaybettikleri duygularla ilgili bir şey hissetmezler.Yapılan araştırmalarda Korsakoff hastalarında hafıza bozukluğu ile IQ bozukluğu arasında da ilişki saptanmıştır. Hafıza bozuldukça IQ da hızla bozulmaktadır. Ayrıca orantısız hafıza bozukluğunun talamik/diensefalik atrofi ile tutarlı olarak BT’de 3. ventrikül boyutuyla ilişkili olma eğilimi de göstermiştir. Özetle, Korsakoff Sendromu, şiddetli tiamin (B1 vitamini) eksikliğinin neden olduğu ve uzun süreli ağır alkol kullanımı ve yetersiz beslenme bağlamında ortaya çıkan epizodik hafızanın her oranda etkilendiği anormal bir zihinsel durumla karakterize edilen, büyük ölçüde geri dönüşü olmayan bir rezidüel sendrom olarak tanımlanmaktadır.Nörolojik düzeyde dorsomedial talamusta,mamiller cisimlerde ve frontal kortekste atrofi ile ilişkilendirilebilir.

Kaynakça:

Tüm Reklamları Kapat

Kopelman M. D. (2022, 28 Nisan). What is the Korsakoff syndrome? – a paper in tribute to Prof Alwyn Lishman

SACKS Oliver, Karısını Şapka Sanan Adam, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2022

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 21:04:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16970

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close