Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Teolojinin soyut kavramları

Teolojinin soyut kavramları
4 dakika
13
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Teoloji tanrı algısını ve din olgusunu ele alan disiplindir. Toplumsal, nörolojik, bireysel olmak üzere teolojiyi 3 boyutta inceliyeceğiz

Tüm Reklamları Kapat

1. Toplumsal boyutu

Zihinsel faşizim: insanların düşünme becerisini kendi çıkarı uğruna kullanmaktır yani teooloji üzerinden insanları sömürmektir. Bu bağlamda bir çok devlet, kabile, önder insan olduklarını iddia edenler, insanları etkileyip peşinden sürüklemiştir. Din geleneğini her bölge, her coğrafya kendine ait kurallar, düzenlemeler, yasaklar, yaptırımlar, cezalar ve ödül sistemi getirmiştir. İnsanları bu yolla korkutup sanki tek gerçek olduklarına ikna etmişlerdir ve bunu örneğini günümüzde de insanlarda hala görmekteyiz

Siyasi: Belki de tüm semavi dinlerin en büyük çıkarı siyasal gücüdür. Din nedeniyle yapılan savaşlar, katliamlar, barışlar, anlaşmalar ülkelerin devletlerin ve kabilelerin geleceğini belirlemiştir. Teolojinin etkisi o kadar büyüktü ki yeni yönetim şekilleri bile ortaya çıktı, bu sayede din insanları mevki olarak yükselmiş kimileri ise öldürülmüştür. Ülkeler bazında savaşlara neden olmuş ve din ırkçılığı ortaya çıkarmıştır. Dini siyaset alanına koymanın en büyük sebebi ise geniş yaptırım ilkesidir, bu sayede din insanları yapmak istediklerini siyaset sayesinde insan gücü kazanmış ve amaçlarına ulaşmak için her türlü desek sağlanmıştır ve din bu bağlamda yayılmıştır. Siyasal kavramı sadece devletlere indirgenemez, bunu birde kişisel boyutu vardır. Din insanları kişisel çıkarlarını bu sayede korumuş ve yaymıştır. Mezhepler ayrı din görüşleri buna örnektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Çoğu zaman şirket veya hükümetler gibi din dışı çevreler de, dinleri devletin varlık nedenleri olarak kullanmakta ya da dinsel dogma ve kutsal kuralları kendilerine avantaj sağlamak üzere (örneğin seçimlerde) manipüle etmektedir. Aslında çoğu dinler ve devletler, ikisi arasında bir ayrımın olduğunu bile kabul etmeye yanaşmamaktadırlar.

Kültürel: Teoloji bir kültürdür. İnsanları bir araya getirir, yardımlaşma, dayanışma sağlanır. Bizi belirleyen şey yetiştiğimiz kültürün bize verdiği maya çünkü biz ilk yıllarımızda bulnduğumuz yerde mayalandık. İçinde bulunduğunuz toplumun altyapısını silemezsiniz yokmuş gibi davranamazsınız çünkü zihin eklemeli bir sitemdir çıkarmalı değil. Her dinin bir kültürü vardır ve kültür bazen kendi içinde olumlu etkileri olduğu kadar birde başka bir dinle veya görüşle çatışınca kültürel çatışma meydana gelir. Bunun aslında yatan sebep tek doğruluk görecesidir.

2. Nörolojik boyutu

Tüm Reklamları Kapat

İnsan beyni neden inanç üretir bu konuda bir çok bilimsel araştırma bulunur bunun bir örneğiyse

İnsanlar ibadet ederken kitlesel bir ritüel görevi yerine getirdikleri için vücutları seratonin salgılar yani mutluluk hormonu. Araştırmada ibadet eden insanların sedanter bireylere göre vücutlarında seratonin hormonunun yüksek oranda arttığını gözlemlemişlerdir. İnsanlar bu sebeten dolayı huzur, içsel rahatlama yaşarlar ve buda bağımlılık yapar, bu yüzden bir müslüman Sabahın ilk saatlerinde kalkar ve namaz kılar.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya çapında ve tarihsel olarak bakıldığında standart din inançlarının kitleler için en iyi psikiyatri araçtır çünkü insan oğlu belirsizliği sevmez, her şeye bir anlam yüklemeye çalışır örnek: tanrı yukarıdadır, biri yanlış bir şey yaparsa cezalandırır, dua et sana versin gibi kavramlar bizi teskin eder ve rahatlatır. Beynimizin inanç üretmesinin en büyük sebeplerinden biri şimdiki zamandan gelecek zamana hükmederiz.

Ömür bitse de hayatın sona ermeyeceği fikri olağanüstü çekicidir. Bir kuvvet olarak dinin kendine özgü eşsiz bir ürünü varsa, o da ölümden sonraki hayattır.

Pek çok din, inananları kendilerinden farklı inanç ya da davranışları olanları öldürmenin bir zorunluluk veya en azından mübah bir hareket olduğuna inandırabiliyor. Kim olursa olsun, ölüm! Buna inanabiliyor musunuz?

İnsanların stresten kaçınmak, stresi en aza indirmek için başvurduğu stratejiler bulunur: bir kursa, grup terapisine katılmak, maç seyretmek, Yürüyüş yapmak. Ve din.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Din, beynin tatlı düşkünlüğüne hitap eder. Kısa vadeli istisnalar bir yana -çoğu insan bir maçın sonunu önceden bilmek istemez, yoksa ne demeye gidip izleyecektir ki?- beyin bariz bir şekilde belirginliği belirsizliğe, çözümü ucu açıklığa, denge ve simetriyi dengesizlik ve asimetriye tercih eder.

Koşu bacaklar için neyse din de beyin için odur. Din, başımızdaki organın sosyal, duygusal ve kurumsal egzersiz biçimidir.

Olgusal olarak din yanılsamaları, beynin deneyimin boşluklarını doldurma hareketlerinin sonucudur. Bilinmeyene bir somutluk kazandırırlar

Dine neden ihtiyacımız var: nörobilime göre bebeklik ve çocukluk döneminde etrafında bulunduğun ortamın kişinin zihnini şekillendirme etkisi hayat boyu üzerimizden atacağımız bir şey değil, bu bizim için bir zemin oluşturuyor ve her şeyi onun üzerine inşa ediyoruz

Kaynak (Tanrı beyni)

3. Bireysel boyutu

Tüm Reklamları Kapat

Malcolm x derki insanın dünyaya iki geliş amacı vardır biri cinsellik diğeri ise ego. Burdaki ego kavramına değinecek olursak kendi ideallerini gercekleştirmek yani kendini var etmek olarak adlandıra biliriz. İnsanları diğer dünyaya olan inancı çok eski zamanlara kadar dayanır, öyle ki bunu homo türünden olan neandertallerde bile görebiliriz. Ölülerinin toprağa gömüp üstüne çiçekler ektikleri biliniyor. Diğer dünayaya olan inancın, ebedi ruhani yaşamın devam edeceğine dair insaların bir çok görüşleri, rivayetleri ve umutları vardır çünkü toz olup gitme fikri her canlı için ürkütücü bir durum. Bu sebepten bireysel olarak herkes dini görevlerini yerine getirerek geçici olarak adlandırılan bu dünyadan sonra iyi bir yaşam süreceklerine inanırlar. Sapienslerin Ataları sürü halinde gezer ve avlanırlar sürüden ayrılan yada dışlanan biri yaşama olasılığı düşer, bunu günümüzde ki insanlarda da görebiliriz herkes doğuduğu bölgenin kültürüyle yetişir ve yaşar bu kültürü reddeden insan dışlanır ve hoş karşılanmaz ve sırf bu yüzden acaba benim yaşadıklarım doğrumu, gerçek mi diye düşünmez her şeyi olduğu gibi kabul eder ve sorgulamaz

Diğer yandan teoloji, aslında bilgisiz olduğumuz yerde bilgi sahibi olduğumuza ilişkin dogmatik bir inancı telkin eder ve böyle yaparak da evrene yönelik bir tür münasebetsiz bir arsızlık üretir. Canlı umutların ve korkuların var olduğu yerde belirsizlik acı verir; ama rahatlatıcı peri masallarının desteği olmadan yaşamak istiyorsak, bu acıya katlanmalıyız.[3]

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • L. Tiger. (2011). Tanrı Beyni. ISBN: 9786051063713. Yayınevi: Alfa Yayınları.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/05/2024 21:09:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16894

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Solunum
Yaşamın Başlangıcı
Küresel Salgın
Karanlık
Oyun Teorisi
Organizma
Evrim
Ufo
Arı
Radyasyon
Isı
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Optik
Ribozim
Orman
Alzheimer
Elektromanyetizma
Venüs
Hareket
Nörobilim
Genetik
Regülasyon
Dişler
Genel Görelilik Teorisi
Video
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close