Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sandığımızdan Daha Geç “Akıllanmış” Olabiliriz.

Sandığımızdan Daha Geç “Akıllanmış” Olabiliriz. Beyin
EKATERINA BOLOVTSOVA
3 dakika
91
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çoğu insan, türümüzü geçmişten günümüze kadar ki süreçte, hep aynı zeka kapasitesine sahipmiş gibi düşünebilir. Ancak yapılan araştırmalar, bizlere bunun tam olarak böyle olmadığını gösterir nitelikte. Modern insan olarak adlandırılan ve bizimde dâhil olduğumuz Homo sapiens türü, aslında oldukça yakın bir tarih olan 1.5 ila 1.7 milyon yıl önce “Gelişmiş” bir beyine sahip olacak şekilde evrimleşmiştir.

Bilim insanlarının yaptığı araştırma, beynimizin evrimi hakkında birçok bilgiyi alt üst eder nitelik taşıyor. Öyle ki, yaklaşık 2.8 milyon yıl önce gerçekleştiğine inanılan; beyin yapısının Australopithecus türünden Homo'ya geçişte geliştiğine dair görüş artık geride kalacak gibi gözükmekte. Araştırmacılar geçmişte ne kadar zeki olduğumuzu merak ederek birçok çalışma gerçekleştirmiş olsa da, bu çalışma öncekilere göre daha açık ve kanıtlanabilir veriler içermekte.

Beyin yapısı fosilleşmeyen dokulardan oluştuğu için, beynimizin zaman içinde nasıl değiştiğini belirlemek oldukça zor bir teknik olarak görülmekteydi, fakat bilim insanları fosilleşmiş kafatası endokastlarını kullanıp, bu yapıları karşılaştırmaya karar vererek sorunun üstesinden gelmeyi başardılar.. Araştırmacılar 1990’lı yıllarda araştırma projesini tasarlarken görevin ulaşılamaz olduğunu hissetmişlerdi. Çünkü endokastlardan beyin yapısını yorumlamanın o dönem için herhangi bir nesnel tekniği yoktu. Ancak daha sonra, bilgisayarlı tomografi (BT) ve diğer görüntüleme teknolojilerindeki gelişmeler, araştırmacılara farklı türlerin beyin-endokast ilişkilerini “incelemelerine" imkan sağladı.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun hazırlıklar sonucu bilim insanları, insan ve insanın yaşayan en yakın akrabaları olan büyük maymunlar (32 orangutan 81 şempanze, 27 bonobo, 43 goril) ve 110 modern insanın endokastlarını incelediler. Daha sonra, çalışmanın evrimsel niteliğini daha iyi anlayabilmek adına, Australopithecus sediba , Homo erectus ve Homo naledi dahil olmak üzere yaklaşık 40 eski insan kafatasının endokastını da analiz ederek, hangi beyin yapılarının daha “modern” hangilerinin daha “ilkel” olduğunu anlamak için bir dizi karşılaştırmalı analiz gerçekleştirdiler.

Araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekiciydi. Fosil endokastları inceleyen bilim insanları, beyindeki precentral sulkusun evrimsel süreçte geriye doğru kaydığını ve yapının önündeki Broca bölgesinin insan evrimi sırasında genişlediğini fark ettiler. Konuşmak için ihtiyacımız olan beynin önemli alanlarından birisi olan broca alanının bu evrimsel değişimi, insan beyninin evrimi hakkında bilim dünyasına sunulan oldukça önemli bir gelişmeydi. Aynı zamanda tüm büyük maymun ve arkaik insan türleri ile modern insan türlerinin beyin yapıları detaylı karşılaştırıldığında, Homo cinsinin beyin ön loblarının 1.7 milyon yıl önce büyük maymun türleri ile benzer yapıda olduğu gözlemlendi.

Bu araştırma ile modern insanın “benzersiz” beyninin, Homo cinsinin ortaya çıkmasından 1 milyon yıldan fazla bir süre sonra ve ilk Homo Erectus'un Afrika'dan göç etmesinin ardından geliştiği ortaya çıkarıldı. “Akıllanmamızın” aslında çok yakın zaman diliminde gerçekleşmiş gibi durması bizleri yanıltmamalı. Çünkü beynimiz “modernleşmemiş” haliyle bile, bizlerin yiyecek ihtiyacını karşılama, alet yapma ve kullanma, besin bulma gibi aktivitelerini kusursuza yakın şekilde gerçekleştirerek bizleri günümüze kadar ulaştırmıştır.

Yaptığımız dedikodular, anlattığımız masallar ve her gün dinlemekten sıkılmadığımız mitler sayesinde beyin yapımızda meydana gelen muazzam değişimler, bizleri “zeki” sıfatına yakışır bireylere dönüştürmüş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pek tabii kültürün yanı sıra hayatta kalma becerilerimizin "akıllanmamızda" bulunan payını azımsarsak milyon yıllar önce yaşamış atalarımızı gücendirmiş oluruz. Savanalardan güvenli rezidanslarımıza uzanan bu süreçte, yaşamı devam ettirmek için "bir takım" becerilerin yerini doldurmak sandığımız kadar kolay olmamış olabilir.

Hayatta kalmak için geceleri uykularından feragat edip, mutfaktan almaya üşendiğimiz bir bardak suyun peşinde belki günler geçirerek bizi getirdikleri bu zamanda, onların emeklerini görmezden gelmek pek doğru olmasa gerek.

Beynimizin evrimi hakkında yapılan bu çalışmalar bizlere hem geçmişimizde neler yaşadığımız hakkında bilgi verirken hem de gelecek için neler yaşanabileceği hakkında öngörü sahibi olmaya imkan tanıyor.

Gelecekte yapılacak yeni araştırmalar, bizleri daha da şaşırtarak yeni birçok bilgi ile tanıştıracak gibi gözükmekte.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • de León, M. S. P., et al. The Primitive Brain Of Early Homo.. (1 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2023. Alındığı Yer: Science doi: 10.1126/science.aaz0032. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Beaudet,, et al. The Enigmatic Origins Of The Human Brain. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2023. Alındığı Yer: Science doi: 10.1126/science.abi4661. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 15:50:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14028

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close