Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neden Tanıdık Olanı Seviyoruz? Zajonc'un Aşinalık Etkisine Bir Bakış

Neden Tanıdık Olanı Seviyoruz? Zajonc'un Aşinalık Etkisine Bir Bakış Pexels
Andrea Piacquadio
1 dakika
18
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Her gün, bilinçaltımızın derinliklerinde, tanıdık yüzler, melodiler ve hatta kelimeler karşısında neden daha olumlu bir tepki gösterdiğimizi anlamamıza yardımcı olan, bir zamanlar sosyal psikolojinin önde gelen isimlerinden Robert Zajonc tarafından tanımlanan 'mere exposure effect' adında gizemli bir kuvvet işler. Bu fenomen, bize sıkça maruz kaldığımız uyarıcılara karşı neden daha sıcak bir duygu beslediğimizi keşfetmemize yardımcı oluyor.

Aşinalık Etkisi (Mere Exposure Effect) Nedir?

Aşinalık etkisi, bir bireyin bir uyarıcıya (örneğin bir resim, ses veya kelime gibi) ne kadar sık maruz kalırsa, o uyarıcıya karşı daha olumlu bir tepki gösterme eğiliminde olacağını belirten bir psikolojik fenomendir. Diğer bir deyişle, bir şeye veya birine ne kadar sık maruz kalırsak, onu o kadar çok sevme eğiliminde oluruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu Etkinin Kökeni Nedir?

Bu fenomenin tam olarak neden meydana geldiği konusunda birkaç teori bulunmaktadır. Bunlardan biri, aşinalığın güvenlik hissi yarattığı yönündedir. Tanıdık olan şeyler, bilinmeyen veya yeni olanlara göre daha az tehditkar olarak algılanır. Bu nedenle, bir uyarıcıya ne kadar sık maruz kalırsak, onu o kadar az tehditkar ve daha olumlu bir şekilde algılarız.

Uygulamada Aşinalık Etkisi

Bu etki, reklamcılıkta, müzik endüstrisinde, politik kampanyalarda ve birçok farklı alanda görülebilir. Örneğin, bir reklamın tekrar tekrar gösterilmesi ya da bir şarkının sürekli olarak radyoda çalınması, insanların o reklama veya şarkıya daha sıcak bir şekilde tepki vermesini sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısıtlılıklar ve Eleştiriler

Her ne kadar aşinalık etkisi genellikle olumlu bir yanıta yol açsa da, bu her zaman böyle değildir. Örneğin, bir uyarıcıya aşırı maruz kalma, bireyde sıkılmaya neden olabilir. Ayrıca, bazı araştırmalar aşinalık etkisinin her kültürde veya her bağlamda aynı şekilde işlemediğini göstermiştir.

Sonuç olarak, aşinalık etkisi, sosyal psikolojinin önemli konseptlerinden biridir ve bireylerin çevrelerine nasıl tepki verdiklerini anlamamıza yardımcı olabilir. Ancak, bu etkinin nasıl ve neden meydana geldiği hala aktif olarak araştırılan bir konudur. [1], [2]

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 07:24:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15453

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Şehir Hastanesi
Jüpiter
Genom
Dinozorlar
Abiyogenez
Bilinç
Algı
Amerika Birleşik Devletleri
Küresel
Embriyo
Yeşil
Böcekler
Element
Ayak
Öğrenme Teorileri
Meteor
Üreme
Sağlık Örgütü
Hekim
Hayvanlar Alemi
Antikor
Alkol
İntihar
Sıvı
Metabolizma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close