Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mimari Tarihi - 3

Avrupa Mimarisi

5 dakika
79
Mimari Tarihi - 3 catche
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Her şeyden önce bilmeniz gerekir ki, bu yazıyı yazan kişi bir mimar vs. değil; sadece bu konulara ilgi duyan bir öğrencidir. Bu sebeple hatalarımı mazur görmez ve bana mail yoluyla ulaştırırsanız mutluluk duyacağım...

Avrupa mimarisi, Avrupa'da -özellikle İtalya'da- uzun bir zaman gelişme göstermiş ve bu zamanlarda bazen çok güzel eserler vermiş bir mimari dönem kümesidir. Küme olarak adlandırmamın sebebi, "Avrupa Mimarisi" başlığı altında pek çok dönem bulunmasıdır.

Bu yazımda, bugün önünde fotoğraf çektirdiğimiz o şaheserlerin nasıl ve kimler tarafından; hangi yolların aşılarak inşa edildiğini anlatacağım.

Tüm Reklamları Kapat

1-) Antik Roma Mimarisi (M.Ö 1.YY. – M.S 4.YY.)

Antik Roma mimarisi kendinden önceki mimarilere çok benzemez. Diğer toplumlar (Antik Yunan, Etrüsk vs.) bir binayı genellikle dıştan güzel görünmesi amacı ile yapıyorlardı -özellikle Antik Yunan’da simetriye büyük önem verilirdi. Bunun yanı sıra Roma’da amaç, daha çok kullanışlı olmasına yönelikti. Romalılar, büyük ve dayanıklı yapılar inşa etmişlerdir.

Portunus Tapınağı (daha önceleri Fortuna Virilis olarak  bilinirdi), MÖ yaklaşık 120-80, Roma, traverten ve tüf, sıvası binayı Yunan mermeri gibi göstermiştir.

Portunus Tapınağı (daha önceleri Fortuna Virilis olarak bilinirdi), MÖ yaklaşık 120-80, Roma, traverten ve tüf, sıvası binayı Yunan mermeri gibi göstermiştir.

Khan Academy

Romalılar, betonu yapı malzemesi olarak kullanmaya başlamadan önce, bölgede - volkanik olması sebebiyle- sık bulunan bir volkanik taş olan tüfü kullanmışlardır. Tüf her daim kullanılırken, traverten de kullanılmaya başlanmıştı. Traverten, aynı zamanda kırık beyaz renkte olduğu için güzel bir görünüm de veriyordu.

Romalılar, betonu M.S. 2.yüzyılın başında geliştirdiler. Daha önce de kullanılıyordu fakat Romalılar, harç yapımında İtalya’daki volkanik kumları kullandılar ve bununla çok daha sağlam ve gelişmiş binalar inşa edebileceklerini fark ettiler. Bu beton (opus caementicium), suyun altında da tutma özelliğine sahipti ve Romalılar bununla çok daha yaratıcı işler gerçekleştirdiler.

Özellikle Augustus'tan sonra (MÖ 31-MS 14) mermer çok sık kullanılır olmuştu. Kendisi de "Roma'yı tuğla şehri olarak buldum, mermer şehri olarak bırakıyorum.[1]" demiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Antik Roma’da zengin insanlar “ev” (domus) sahibi olabilirken, kırsal alanda çiftlik (villa) sahibi olurdu. Yoksul insanlar ise “insula” denilen çok katlı apartmanlarda yaşarlardı. Liman kenti Ostia’da bulunan Diana’nın evi bunun güzel örneklerindendir.

Su kemerleri inşa edilmiş, hijyen gelmişti. Suyun gelmesi ile birlikte hamamlar da yapılmaya başlanmıştı. Ayrıca şehirlerde “gymnasium” adı verilen spor salonları da açılmış ve bunlara imparatorluk tarafından maddi destek verilmişti.

2-) Ortaçağ Mimarisi

Bu dönemin Avrupa mimarisini daha iyi anlayabilmek için o döneme daha yakından bakmak icap eder diye düşünüyorum. O dönem Avrupa’da din, akıldan üstün bir konumdaydı. Haliyle kiliseler ve dini yapılar da ön plandaydı.

Bu dönemin stillerini Romanesk ve Gotik olarak ikiye ayırabiliriz. Romanesk mimari, 10. Yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmış ve 12. Yüzyılda da Gotik mimariye dönüşmüş bir stildir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Gotik mimari, Ortaçağ’ın ortalarından başlayarak sonuna kadar geçen dönemi ifade eder. Gotik stilin amacı tanrının büyüklüğünü ve insanın onun yanında ne kadar aciz kaldığını göstermektir. Bu dönemden bugüne kadar korunan eserlerin çoğu dinsel (kilise vb.) yapılardır.[2]

Saint Vitus Katedrali / Prag   Gotik mimarinin en güzel örneklerinden birisidir.
Saint Vitus Katedrali / Prag
Gotik mimarinin en güzel örneklerinden birisidir.
Wannart

3-) Rönesans Mimarisi

Rönesans mimarisi, 14. yüzyılın sonlarından 17. Yüzyılın ortalarına kadar özellikle İtalya’da ortaya çıkan bir mimari dönemdir. Bu dönemin Roma ve Antik Yunan mimarisinden çok etkilendiği görülmektedir. Yunanlılar, yapılarında simetriye büyük önem vermişlerdir. Bu dönemin sanatçıları da aynı şekilde mimaride simetriye büyük önem verdiler.

Bu dönemde kubbe yapımı yaygınlaşmıştı. Özellikle Floransa Katedrali’ne bakınca bu kendini belli edecektir. Floransa Katedrali’nin kubbesini, Rönesans döneminin önemli mimarlarından biri olan, Flippo Brunelleschi (1377-1446) inşa etti.

Flippo Brunelleschi’nin kubbesini inşa ettiği Floransa Katedrali’nden bir görünüm.
Flippo Brunelleschi’nin kubbesini inşa ettiği Floransa Katedrali’nden bir görünüm.
Wallhere

Bu dönem tam bir aydınlanma dönemidir. Avrupa yüzünü medeniyete dönmeye başlamıştır bu dönemde. Bunun sebeplerinden biriside yine bu dönemlerde gerçekleşmiş olan coğrafi keşiflerdir.

Coğrafi keşifler ile birlikte Batı’da dine duyulan güven azaldı. Zira yeni kıtalar keşfediliyor ve bu kıtalardaki insanlar kutsal kitaplarda yazmıyordu. Bu ve bunun gibi etkenlerde her alanda yaşanan bu gelişmeleri destekledi.

Ayrıca İtalya’da yüksek mevkilerde bulunan ve ülkenin en zengin ailelerinden biri olan Medici aileside bu gelişmeleri –bilim, sanat ve mimari- destekliyordu. Zira Michelangelo’nun, ve onun gibi diğer büyük sanatçıların, eğitilmesine büyük destek vermişlerdi.

Tüm Reklamları Kapat

Michelangelo’nun yapımında önemli bir rol oynadığı Vatikan’da bulunan Aziz Petrus Bazilikası’ndan (San Pietro Bazilikası) bir görünüm.
Michelangelo’nun yapımında önemli bir rol oynadığı Vatikan’da bulunan Aziz Petrus Bazilikası’ndan (San Pietro Bazilikası) bir görünüm.

4-) Barok ve Rokoko Mimarisi

Barok ve Rokoko, 17. Ve 18. Yüzyıllarda Avrupa’da (İtalya) ortaya çıkmış dönemlerdir. Her ikisi de güzellik bakımından birbirine benzer fakat farkları da vardır.

“Barok” kavramı, çeşitli dillerde “şekli bozulmuş inci” anlamına gelir. Bu dönemde klasik anlayışın durağanlığı yerini dinamikliğe bırakmıştır. Önceden daha durgun yapılar yapılırken, bu dönemde karmaşık ve büyük yapılar inşa edilmiştir.

Barok döneminde inşa edilen yapılar, aşırı süslemeleri ile dikkat çekerler. Bu yapılarda simetri ve dengeye büyük önem verilmiştir. Bu açıdan bakıldığında, klasik Yunan mimarisinin esintisi görülebilir, çünkü Yunanlılar da simetri ve dengeye büyük önem vermişlerdir –ancak bu dönemde klasik anlayıştan olabildiğince uzaklaşıldığı bilinmelidir. Büyük ve gösterişli kubbelerin de yaygın olduğu unutulmamalıdır. Bu kubbeler genellikle yapının merkezine yerleştirilmiş ve yapıya görkemli bir görünüm kazandırmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu dönemin büyük sanatçılarından Gian Lorenzo Bernini’i es geçmemek gerekir. Zira Bernini, Roma’daki eserlerin %70’inde rol almıştır. Şüphesiz bunlardan en güzellerinden birisi de Dört Nehir Çeşmesi’dir.

Gian Lorenzo Bernini’nin yapımını üstlendiği Dört Nehir Çeşmesi’nden bir görünüm.
Gian Lorenzo Bernini’nin yapımını üstlendiği Dört Nehir Çeşmesi’nden bir görünüm.

Rokoko, diğerlerinden farklı olarak Roma’da değil, Paris’te ortaya çıkmıştır. Kelime anlamı olarak Fransızca’da kaya ve midye kabuğu anlamına gelen iki kelimeden türemiştir ve ilk çıktığı zamanlar “modası geçmiş” olarak kullanılmıştır.

Bu dönemde de süslemelere önem verilmiştir fakat Barok döneminin renkli yapısı yerini sadeliğe bırakmıştır. Fransa’da soylulara hitap eden bu dönem, Barok sanatın hem zirvesi hem de çöküşü olarak görülür. Sanatçılar, Barok Mimarisinin ağır ve ciddi üslubundan sonra Rokoko Mimarisinde daha yumuşatılmış bir üslup kullanmış, dini figürler ve yapılar yerlerini daha çok dindışı unsurlara bırakmıştır.[3]

NOT: Neoklasik mimari ve devamı daha sonra eklenecektir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 13:04:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15778

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close